Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση για τις τιμές των καυσίμων

Το ΠΑΣΟΚ, που πέρσι αντιδρούσε με σφοδρότητα για πολύ μικρότερες αυξήσεις τιμών στα καύσιμα, έκανε τελικά την Ελλάδα από τις ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες μετατρέποντάς την σε… Δανία του Νότου στην αγορά των καυσίμων.

«Το ΠΑΣΟΚ, που πέρσι αντιδρούσε με σφοδρότητα για πολύ μικρότερες αυξήσεις τιμών στα καύσιμα, έκανε τελικά την Ελλάδα από τις ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες μετατρέποντάς την σε… Δανία του Νότου στην αγορά των καυσίμων.

Για ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αισχροκέρδειας αποφάσισε να επιβάλει πλαφόν σε 8 νομούς. Πέρα από τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για τον τρόπο υπολογισμού του πλαφόν, άγνωστος είναι ο λόγος για τον οποίο επελέγησαν οι συγκεκριμένοι 8 νομοί και δεν επιβλήθηκε ανώτατη τιμή σε άλλες νησιωτικές περιοχές (όπως οι Κυκλάδες, η Κέρκυρα, η Χίος, η Σάμος) ή κατά μήκος των εθνικών οδών, όπου και εκεί παρατηρούνται υψηλές τιμές στα καύσιμα. Εν όψει της εξόδου του Πάσχα αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τους καταναλωτές.

Άγνωστος, επίσης, είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση προτιμά να μην αξιοποιήσει εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, ώστε να αποτρέψει εγκαίρως, αλλά και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Εργαλεία όπως κοστολογικοί  έλεγχοι σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, σφράγιση εγκαταστάσεων σε περίπτωση υποτροπής, δυνατότητα πρόσβασης τρίτων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων.

Η μάχη για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στα καύσιμα δεν είναι φυσικά εύκολη, όπως θεωρούσε το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Οι καθυστερήσεις, όμως, οι ερασιτεχνισμοί και οι ανεπαρκείς έλεγχοι της κυβέρνησης την κάνουν δυσκολότερη με δυσμενείς επιπτώσεις για τους καταναλωτές».

Μετάβαση στο περιεχόμενο