Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση για το ΕΤΕΑΝ και την ακρίβεια

newspaper_glasses_4_120x80

Οι συνεντεύξεις και οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για τη ρευστότητα και τη λειτουργία της αγοράς υπενθυμίζουν, απλώς, ότι η κυβερνητική πολιτική, μέχρι στιγμής, έχει βαθύνει την ύφεση, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές για τον καταναλωτή.

Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συνέντευξη του κ. Χρυσοχοϊδη για το ΕΤΕΑΝ και την ακρίβεια :
 
«Οι συνεντεύξεις και οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για τη ρευστότητα και τη λειτουργία της αγοράς υπενθυμίζουν, απλώς, ότι η κυβερνητική πολιτική, μέχρι στιγμής, έχει βαθύνει την ύφεση, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές για τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα :

1. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης εξαγγέλλοντας την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) υποσχέθηκε την κινητοποίηση πόρων άνω των 2,5 δις ευρώ για την επόμενη διετία. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι πως το ΕΤΕΑΝ δεν είναι ουσιαστικά νέο ταμείο, αλλά ταμείο που συναθροίζει κατά βάσιν τις δραστηριότητες του σημερινού ΤΕΜΠΜΕ και δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ («Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», Jessica, Jeremie κ.λ.π.). Ακόμα πιο σαφές είναι, όμως, ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2009 το ΤΕΜΠΜΕ έδωσε εγγυήσεις για 50.000 δάνεια, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2010 εγγυήσεις για μόνο 2.500 δάνεια. Στο ΕΣΠΑ η Ελλάδα βρέθηκε από την 5η θέση που ήταν πέρσι στις απορροφήσεις στην 23η φέτος. Και όλα αυτά, ενώ η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, μόλις πριν από τρείς μήνες, με κρατικές διαφημίσεις, ισχυριζόταν πως μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΣΠΑ θα «πέσουν», μόνο φέτος, 9,5 δις ευρώ στην αγορά.

2. Οι νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών, θα πυροδοτήσουν αναμφίβολα τον τιμάριθμο. Διερωτώμαι, πώς άραγε μπορεί να συνδυαστεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη με τις μόλις προ ημερών δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για άμεση αποκλιμάκωση του τιμαρίθμου σε ποσοστό κάτω του 3%; Aλλά και πώς μπορεί να συνδυαστεί η ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στον τιμάριθμο με τους προ δύο περίπου μηνών ισχυρισμούς του Υπουργού ότι θα σημειωθούν -και μάλιστα σύντομα- μειώσεις της τάξεως του 30% στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών; Στη μάχη εναντίον της ακρίβειας δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Καλό όμως θα ήταν να υπάρχει πιο ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και αποφυγή δηλώσεων που διαψεύδονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο