Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση για το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών

EU_Flag_120x80

…Συζητήσαμε, τέλος, το ζήτημα του ΟΣΕ που όπως ξέρετε υπάρχει βούληση από την πλευρά του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.  Υπάρχουν, όμως, νομικά εμπόδια σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέφρασα τη βούληση της Κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατόν να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία φυσικά με την ΕΕ τα θέματα αυτά, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ…

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ΚωστήςΧατζηδάκης μετά από σειρά επαφών που είχε στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

 «Θυμάμαι από την εποχή που ήμουν ακόμη Ευρωβουλευτής την προσπάθεια της Κύπρου να ενταχθεί στην ΕΕ. Επομένως, το γεγονός ότι σήμερα η Κύπρος έχει την Προεδρία της ΕΕ έχει και για εμένα, αλλά είμαι βέβαιος και για όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερη συναισθηματική αξία και δείχνει πως όταν πιστέψουμε σε κάποιο στόχο, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 Με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα με τον ομόλογό μου της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, τον κ. Φλουρέντζου και συζητήσαμε για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα μας και φυσικά για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι η πρωτοβουλία ΒlueMed για την κοινή διαχείριση του εναερίου χώρου Ελλάδος, Κύπρου, Ιταλίας και Μάλτας. Μια πρωτοβουλία που πρέπει να προχωρήσει και να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012.

 Για θέματα, επίσης, της αρμοδιότητάς μου, θα έχω αμέσως μετά την ευκαιρία να συναντηθώ και με τον Υπουργό τον κ. Συλικιώτη.

 Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και  Επίτροπο αρμόδιο για θέματα μεταφορών κ. Kallas. Εμείς έχουμε μια σειρά από υποθέσεις που ενδιαφέρουν τις Βρυξέλλες, ενδιαφέρουν την Επιτροπή στον τομέα των μεταφορών. Τον ενημέρωσα για την πρόοδο που υπάρχει σε σχέση με την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα και την προσπάθεια που γίνεται γι αυτό από το Ταμείο. Επίσης, συζητήσαμε για την παράλληλη προσπάθεια που κάνουμε να απεμπλακεί το θέμα των τεσσάρων μεγάλων παραχωρήσεων, των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, όπου η Επιτροπή θα κληθεί να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σε θέματα ανταγωνισμού, εσωτερικής αγοράς και πολιτικής μεταφορών και είδαμε πως θα μπορούσαν οι σχετικές συζητήσεις να επιταχυνθούν. Συζητήσαμε, τέλος, το ζήτημα του ΟΣΕ που όπως ξέρετε υπάρχει βούληση από την πλευρά του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.  Υπάρχουν, όμως, νομικά εμπόδια σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέφρασα τη βούληση της Κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατόν να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία φυσικά με την ΕΕ τα θέματα αυτά, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο