Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση με αφορμή τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών

Οι εξαγωγές είναι ένα σύνθετο ζήτημα που σχετίζεται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010, ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, έκανε τις εξής επισημάνσεις:

“Οι εξαγωγές είναι ένα σύνθετο ζήτημα που σχετίζεται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Γι’ αυτό και απαιτείται να προωθηθούν θαρραλέες διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την οικονομική θέση της Ελλάδας διεθνώς και θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία της ελληνικής παραγωγής. 

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας, είναι αναγκαία η αξιοποίηση ενός ειδικού προγράμματος που απ’το το καλοκαίρι ήταν σχεδόν έτοιμο προς υλοποίηση και στόχευε ακριβώς στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 100 περίπου εκ. ευρώ, για το οποίο απαιτείται η συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και του Invest in Greece.

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους ως εξής: 13 εκ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), 25 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ) 2007-13, 20 εκ. από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», 39 εκατ. από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι, μεταξύ άλλων, η διεθνοποίηση της δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών υψηλής προστιθέμενης αξίας, η αναβάθμιση των μεθόδων προώθηση ελληνικών προϊόντων, η δικτύωση των επιχειρήσεων και η συνεργασία ανάμεσα στην παραγωγή το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Η προώθηση των εξαγωγών μας έχει τώρα ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τη στήριξη της οικονομίας μας. Αυτές τις κρίσιμες ώρες, δεν ωφελούν οι λαϊκισμός και η στείρα αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και καταθέτουμε αυτή την πρόταση. Συνδυαζόμενη με μια σειρά από παρεμβάσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση ενός οξυμμένου προβλήματος για τη χώρα μας.”

Μετάβαση στο περιεχόμενο