Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση σχετικά με την πορεία του ΤΕΜΠΜΕ

Πριν από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν ότι θα ενισχύσει και θα διευρύνει τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Μέχρι σήμερα έχει κάνει ακριβώς το αντίθετο.

«Πριν από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν ότι θα ενισχύσει και θα διευρύνει τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Μέχρι σήμερα έχει κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Το ΤΕΜΠΜΕ στην Α’ και Β’ φάση του προγράμματος που «έτρεξε» το 2009, χρηματοδότησε πάνω από 50.000 επιχειρήσεις με δάνεια που μέχρι τον Οκτώβριο υπερέβαιναν τα 4,6 δισ. ευρώ. Πέρυσι, κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο από 1/1/2009 – 8/4/2009, είχαν ενισχυθεί πάνω από 27.000 επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ και το συνολικό ποσό των δανείων ξεπέρασε το ποσό των 3,2 δις ευρώ. Φέτος, την αντίστοιχη περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης, ενισχύθηκαν μόλις 1.961 επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό δανείων μόλις 120 εκ. ευρώ. Σε ημερήσια βάση, την ίδια περίοδο πέρυσι ενισχύονταν κατά μέσο όρο 416 επιχειρήσεις, ενώ φέτος ενισχύονταν κατά μέσο όρο μόλις 29 επιχειρήσεις την ημέρα. Το ΠΑΣΟΚ, που πέρυσι έκανε κριτική, φέτος έριξε τη δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ15 φορές κάτω!

Μετά από δική μας παρότρυνση, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανακοίνωσε πριν από δύο μήνες δύο υποπρογράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Το ένα ακόμα περιμένει. Το άλλο, που αφορά τιμολόγια κεφαλαίου κίνησης, ενεργοποιήθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Δυστυχώς, με δυσμενείς όρους για τους ενδιαφερόμενους:
– Η δανειοδότηση γίνεται πλέον με επιτόκιο euribor +6%. Επιτόκιο, δηλαδή, πολύ υπερδιπλάσιο από εκείνο που προέβλεπε το πρόγραμμα της ΝΔ (euribor +2,1%).
–  Αφορά τιμολόγια χωρίς τον ΦΠΑ, τον οποίο ο επιχειρηματίας καλείται να καταθέσει στη τράπεζα, κατά την εκταμίευση του δανείου επιβαρύνοντας σημαντικά, τη ρευστότητα της επιχείρησης του.
– Η προμήθεια για το ΤΕΜΠΜΕ στη Β’ φάση του προγράμματος ήταν 0,25% εφάπαξ επί της εγγύησης, πλέον φτάνει το 2,1% επί του δανείου και πρέπει να καταβάλλεται όταν εγκρίνεται το δάνειο στον επιχειρηματία.

Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Και μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.»
 

Μετάβαση στο περιεχόμενο