Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση σχετικά με τις οφειλές του δημοσίου στις επιχειρήσεις

Το πρόβλημα των οφειλών του δημοσίου προς την επιχειρηματική κοινότητα, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των αναπτυξιακών εργαλείων, δημιουργεί όλο και πιο έντονα προβλήματα στην αγορά.

«Το πρόβλημα των οφειλών του δημοσίου προς την επιχειρηματική κοινότητα, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των αναπτυξιακών εργαλείων, δημιουργεί όλο και πιο έντονα προβλήματα στην αγορά. Υπάρχει προφανής κίνδυνος τα λουκέτα και η ανεργία να γίνουν μια δυσάρεστη καθημερινότητα. Η Νέα Δημοκρατία εδώ και μήνες έχει παρουσιάσει 23 αναπτυξιακά μέτρα,  που αν εφαρμοστούν άμεσα θα τονώσουν την οικονομία. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται και η αντιμετώπιση των οφειλών του δημοσίου στις επιχειρήσεις. Θέτουμε και σήμερα το ζήτημα στην κυβέρνηση, ζητώντας να εφαρμοστούν λύσεις που μπορούν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις και την αγορά:

1) Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμψηφίζουν οφειλές τους προς το δημόσιο με ανάλογες οφειλές του δημοσίου προς αυτές. Έτσι, θα δοθεί μια ώθηση στην αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που υφίστανται επί μακρό χρονικό διάστημα.
2) Σε περιπτώσεις όπου, λόγω των δημοσιονομικών δυσχερειών, δεν είναι δυνατή η εξόφληση των απαιτήσεων πρέπει να διερευνηθούν α) η πιθανότητα νέου διακανονισμού, β) η μερική εξόφληση και ο διακανονισμός και γ) η μερική ή ολική εξόφληση με ομόλογα. Επιδίωξη είναι να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προχωρούν τουλάχιστον μία νέα σύμβαση (στις περιπτώσεις διακανονισμού) προκειμένου να μπορούν να διαπραγματευθούν με τις τράπεζες.

Ο κίνδυνος της μη ρύθμισης του ζητήματος αυτού για το κράτος και τον προϋπολογισμό είναι τελικά μεγαλύτερος από την όποια πρόσκαιρη πίεση στο δημόσιο, καθώς η κατάρρευση της αγοράς θα έχει για τα δημόσια οικονομικά πολύ μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο