Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση σχετικά με τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ

EURO_pile_120x80

“Η αναποτελεσματικότητα και η σύγχυση της κυβέρνησης αποτυπώνονται και στους χειρισμούς της για το ΕΣΠΑ. Εκδηλώνονται δε, ακόμα μια φορά, και στην προσπάθεια ανασχεδιασμού των προγραμμάτων.”

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., βουλευτής Β Αθηνών, κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής Υπεύθυνος βουλευτής Τρικάλων, κ. Νίκος Λέγκας έκαναν την ακόλουθη δήλωση για τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ:

«Η αναποτελεσματικότητα και η σύγχυση της κυβέρνησης αποτυπώνονται και στους χειρισμούς της για το ΕΣΠΑ. Εκδηλώνονται δε, ακόμα μια φορά, και στην προσπάθεια ανασχεδιασμού των προγραμμάτων. Συγκεκριμένα:

1.    Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ προχωρεί με πολύ αργούς ρυθμούς και η χώρα μας συνεχίζει να είναι πίσω σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα  τον Σεπτέμβριο του 2009 ήταν στην 5η θέση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ενώ τον Μάρτιο του 2011 είχε πέσει στην 13η θέση.
2.    Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων είναι και η πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔE) που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το ΕΣΠΑ. Στην προσπάθεια για μείωση ελλείμματος, το πρώτο πεντάμηνο του 2011 μειώθηκε και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 47,3 % σε σχέση με πέρυσι.  
3.    Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης συνεχίζει να επικαλείται αβάσιμες δικαιολογίες όσον αφορά στις καθυστερήσεις, όπως για παράδειγμα η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας για το ΕΣΠΑ.  Διερωτώμαστε γιατί δεν θυμάται ότι η προκάτοχός του, έφερε τον ν.3840/2010 ισχυριζόμενη ότι απλοποιήθηκαν έτσι όλες οι σχετικές διαδικασίες.
4.    Ως προς την εξαγγελία αναθεώρησης των προγραμμάτων, ενώ ήταν μια προεκλογική υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ, που επαναλήφθηκε κάμποσες φορές μετεκλογικά, μέχρι σήμερα, δεν έχει παρουσιαστεί τίποτε συγκεκριμένο.
5.    Επιτείνοντας τη σύγχυση, την προηγούμενη εβδομάδα, ο αρμόδιος Υπουργός, κατά τη διάρκεια παρέμβασης του στη Βουλή, μίλησε αφενός για «φρούδες ελπίδες» που καλλιεργούνται και αφετέρου για «έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης»  που θα διαπραγματευτεί με την Κομισιόν. Ακόμα και μετά τις δηλώσεις Μπαρόζο για το θέμα, οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης δεν αποσαφηνίστηκαν.
Η Νέα Δημοκρατία, από το Φεβρουάριο του 2010, είχε προτείνει, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, να ζητηθεί από την Κομισιόν αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να διευκολυνθεί η απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων και να ελαφρυνθεί ο Προϋπολογισμός. Δυστυχώς, από τότε τίποτε δεν έχει γίνει.

Ο χρόνος τρέχει εις βάρος της Ελλάδας. Το ΕΣΠΑ δεν λύνει φυσικά όλα τα προβλήματα, αλλά αποτελεί ένα εργαλείο που δεν επιτρέπεται να μην αξιοποιείται. Ευχόμαστε, έστω και την τελευταία στιγμή, να κάνει η κυβέρνηση αυτό που απαιτείται για να μην χαθεί ένα από τα βασικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Μετάβαση στο περιεχόμενο