Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση σε εκδήλωση στην Περιφέρεια Αττικής για την υπογραφή σειράς συμβάσεων για νέα έργα του ΕΣΠΑ

kx_perifereia_attoikis_ypografes_espa_2_10_2013

…Το σημερινό ΕΣΠΑ «τίγκαρε», θα το πω με αυτήν την έκφραση. Δεν χωράει άλλα προγράμματα. Μας περισσεύουν κονδύλια και η πρόκληση είναι πώς θα μεταφερθούν πιστώσεις από το σημερινό ΕΣΠΑ στο επόμενο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε του χρόνου και το 2015 να τρέχουν δύο ΕΣΠΑ παράλληλα. Το σημερινό, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσει τις απορροφήσεις μέχρι το 2015 όπως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το καινούργιο που θέλουμε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να αποτελέσει και αυτό με τη σειρά του, μια ένεση ρευστότητας για την οικονομία…

kx_perifereia_attoikis_ypografes_espa_2_10_2013Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης παρέστη σήμερα σε εκδήλωση στην Περιφέρεια Αττικής με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό για την υπογραφή σειράς συμβάσεων για νέα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

Αμέσως μετά ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πέρυσι, τέτοιο καιρό, η Ελλάδα ήταν 18η στους “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ. Φέτος είναι 4η. Δεν έφτασε τυχαία σε αυτή τη θέση. Έφτασε με έργα σαν και αυτά που σήμερα υπογράφουμε. Έργα τεχνικά στην Αττική και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, αλλά και έργα κοινωνικού χαρακτήρα όπως είναι τα κουπόνια για τους ανασφάλιστους, τα προγράμματα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπως είναι τα μέτρα στήριξης για τους ανέργους.

Έτσι δουλέψαμε, όχι μόνο εγώ, οι συναρμόδιοι Υπουργοί, οι Περιφερειάρχες, εκατοντάδες άνθρωποι που δουλεύουν σε όλη την Ελλάδα και έτσι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε.

Δεν έχουμε αυταπάτη πως το ΕΣΠΑ είναι πανάκεια που θα λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας. Ξέρουμε ότι η κρίση είναι πολύ βαθιά, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα εργαλεία, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.

Θέλω να πω και κάτι άλλο. Αντιλαμβάνεστε, νομίζω, ακόμη και από τη θέση που έχει η Ελλάδα ως προς τις απορροφήσεις  στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η έμφαση από εδώ και πέρα δεν θα είναι τόσο στις απορροφήσεις όσο στην ομαλή μετάβαση από το σημερινό ΕΣΠΑ στο καινούργιο ΕΣΠΑ.

Το σημερινό ΕΣΠΑ «τίγκαρε», θα το πω με αυτήν την έκφραση. Δεν χωράει άλλα προγράμματα. Μας περισσεύουν κονδύλια και η πρόκληση είναι πώς θα μεταφερθούν πιστώσεις από το σημερινό ΕΣΠΑ στο επόμενο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε του χρόνου και το 2015 να τρέχουν δύο ΕΣΠΑ παράλληλα. Το σημερινό, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσει τις απορροφήσεις μέχρι το 2015 όπως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το καινούργιο που θέλουμε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να αποτελέσει και αυτό με τη σειρά του, μια ένεση ρευστότητας για την οικονομία.

Από εκεί και πέρα θα τελειώσω με μια αναφορά ιδιαίτερα στα περιβαλλοντικά έργα. Είμαι βέβαιος ότι θα αναφερθεί στη συνέχεια και ο κ. Μανιάτης. Αλλά να σημειώσω ότι από τα σημερινά έργα υπογραμμίζω τη σημασία των περιβαλλοντικών έργων, ιδιαίτερα στην Αττική. Όχι μόνο γιατί η χώρα πρέπει να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το λιγότερο. Αλλά, γιατί, η προώθηση αυτών των έργων είναι θέμα ποιότητας ζωής και κυρίως θέμα πολιτισμού.

Χαίρομαι που αντιμετωπίζονται διάφορες δυσκολίες, ενστάσεις, αντιρρήσεις και προχωρούμε μπροστά. Παρακολουθούμε με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία την πορεία ιδιαίτερα αυτών των έργων και πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».


Μετάβαση στο περιεχόμενο