Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση των Κωστή Χατζηδάκη και Μάριου Σαλμά για την πολιτική τιμολόγησης του φαρμακου από την κυβέρνηση

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Ν.Δ Μάριος Σαλμάς έκαναν την ακόλουθη δήλωση :


«Περιμέναμε από την κυβέρνηση να είναι πιο αποφασιστική στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, πολύ περισσότερο σ΄αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία.


Μέσα σε 3 μήνες – από τις ανακοινώσεις της 19ης Νοεμβρίου 2009 – η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις εξαγγελίες της. Η τιμολόγηση των πρωτοτύπων φαρμάκων που θα γινόταν με βάση τις 3 φθηνότερες τιμές των χωρών της ΕΕ των 26, γίνεται οι 3 φθηνότερες της Ευρωζώνης και η τιμολόγηση των γενοσήμων με βάση τις 3 φθηνότερες της ΕΕ των 26 γίνεται μείωση από 80% σε 70% των πρωτοτύπων.


Από την δική μας πλευρά, μεταξύ των άλλων, είχαμε θεσπίσει την μείωση της τιμής των φαρμάκων μετά την λήξη της πατέντας. Επίσης, το καλοκαίρι του 2009, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, δρομολογήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο για πραγματική εξοικονόμηση πόρων έως 2 δις ευρώ ετησίως μέσα από την μηχανοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την τιμολόγηση των φαρμάκων με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ των 26.


Μετά τις εκλογές και πάλι καταθέσαμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Δυστυχώς η κυβέρνηση, σε ένα τομέα που θα μπορούσε να γίνει μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών, είναι άτολμη.
Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να γίνει περισσότερο αποφασιστική.


Πρώτον, να προχωρήσει στην ανατιμολόγηση των φαρμάκων με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. των 26 όπως ορίζει σήμερα η νομοθεσία και όχι με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης.
Δεύτερον, να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για την συνταγογράφηση των γενοσήμων φαρμάκων για να υπάρξει συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων. Ο καθορισμός της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων στο 70% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων
δεν αρκεί.
Τρίτον, να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής του Αυγούστου του 2009 για την άμεση μηχανοργάνωση της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο