Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη με αφορμή ελέγχους της Κομισιόν στην Κεντρική Κρεαταγορά του Ρέντη

“Οι άθλιες υγειονομικές συνθήκες στην Κεντρική Κρεαταγορά του Ρέντη που διαπιστώνονται μετά και την έρευνα των επιθεωρητών του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΤΚΘ) αποκαλύπτουν την τραγική αδιαφορία της κυβέρνησης όσον αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων στην χώρα μας. Η κυβέρνηση είναι ασυγχώρητη γιατί παρά τις επανειλημμένες εκθέσεις τόσο υπηρεσιακών παραγόντων, όσο και τις εκκλήσεις των ιδίων των καταστηματαρχών δεν αποφασίζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των συνθηκών υγιεινής στην Κεντρική Κρεαταγορά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση για πολλά χρόνια δεν είχε αποφασίσει να δώσει τα 4 δισεκατομμύρια δραχμές που απαιτούνται για να δημιουργήσει μια καινούρια κρεαταγορά για το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Και αυτό την στιγμή που οι σπατάλες του δημόσιου τομέα ξεπερνούν κάθε όριο. Ας ελπίσουμε ότι η παρέμβαση μου και ο έλεγχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα χτυπήσει επιτέλους το καμπανάκι στους αρμόδιους να ασχοληθούν ουσιαστικά με το θέμα.
Δυστυχώς, όμως δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε παραπάνω από 30 ελέγχους που έχει διενεργήσει στην Ελλάδα διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια των τροφίμων στην χώρα μας. Κοινά χαρακτηριστικά σε όλους αυτούς τους ελέγχους είναι:
Πρώτον, η μη λειτουργία στην ουσία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, αν και έχει συσταθεί από το 1999.
Δεύτερον, ο ανεπαρκής αριθμός κτηνιάτρων που να διενεργούν τους ελέγχους όπως επίσης και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων.
Τρίτον, η προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης να εναρμονισθεί με τις κοινοτικές οδηγίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διασύρεται η χώρα μας στο εξωτερικό, αλλά και να υποβιβάζονται ουσιαστικά οι Έλληνες σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βεβαίως κάνει ελέγχους. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να σώσει κάποιον άλλον χωρίς την θέληση του τελευταίου. ”


Μετάβαση στο περιεχόμενο