Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη σε σχέση με την Οδηγία για τις Υπηρεσίες

Στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα σε σχέση με την Οδηγία για τις Υπηρεσίες, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε:


« Είμαι αντίθετος στην Οδηγία Μπόλκεσταιν. Ωστόσο, η Οδηγία αυτή δεν υφίσταται πλέον. Τροποποιήθηκε σημαντικά τον Νοέμβριο από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή και θεωρώ ότι θα τροποποιηθεί ακόμη περισσότερο την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Η Επιτροπή Πρόντι παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2004 μία πρόταση με πολλές υπερβολές και αστοχίες, αδικώντας την ιδέα που βρίσκεται πίσω από αυτήν την πρόταση. Τη επιδίωξη, δηλαδή, για ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στον τομέα των υπηρεσιών προκειμένου να υπάρξουν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες δουλειές σε αυτόν τον τομέα. Η ελπίδα πίσω από μία τέτοια προσπάθεια είναι η ενίσχυση της κινητικότητας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα των υπηρεσιών στην ΕΕ, με άρση όλων των σχετικών νομικών και τεχνικών εμποδίων, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Για αυτό άλλωστε ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ένα ορθολογικό άνοιγμα στον συγκεκριμένο τομέα θα οδηγούσε σε δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντίστοιχα, αν και πιο συγκρατημένα είναι για την Ελλάδα τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης του ΚΕΠΕ.


Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωβουλής, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο επιχείρησε να αντιμετωπίσει πολλά ουσιαστικά προβλήματα της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταποκρινόμενη σε σχετικά αιτήματα πολλών κοινωνικών ομάδων. Για αυτό τον λόγο:


α) Περιορίστηκε το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας. Αποκλείστηκαν, λόγω ιδιαιτεροτήτων, τα τυχερά παιχνίδια, ο οπτικοακουστικός τομέας, οι νομικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες υγείας.


β)
Διαγράφηκαν τα επίμαχα άρθρα 24 και 25 που αφορούσαν στην απόσπαση και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Έτσι, ο Πολωνός ή ο Τσέχος εργαζόμενος που θα έρθει ενδεχομένως στη χώρα μας θα μπορεί να δουλέψει μόνο με ελληνικά ημερομίσθια!!!


γ) Τροποποιήθηκε η «αρχή της χώρας προέλευσης» με βάση την οποία για να
παρασχεθούν υπηρεσίες από μία επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη σε μία χώρα
(πχ Λιθουανία)
σε μία άλλη χώρα (πχ Ελλάδα), ισχύει το δίκαιο της χώρας προέλευσης της επιχείρησης (Λιθουανία). Η χώρα προορισμού (Ελλάδα στο παράδειγμα αυτό), θα διατηρεί πλέον το δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους για λόγους δημοσίου συμφέροντος συμπεριλαμβανομένων ασφάλειας, υγείας και περιβάλλοντος.Από τον περασμένο Νοέμβριο είχα σημειώσει πως στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είμαστε ανοικτοί στον κοινωνικό διάλογο και σε περαιτέρω τροποποιήσεις της Οδηγίας. Με ικανοποίηση σημειώνω ότι:


1.
Με συμφωνία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών από το πεδίο εφαρμογής θα εξαιρεθούν οι υπηρεσίες ασφάλειας (σεκιούριτι), οι υπηρεσίες εξεύρεσης προσωρινής εργασίας και οι κοινωνικές υπηρεσίες πράγμα που ήταν αίτημα και της ελληνικής πλευράς.


2.
Από κοινού με την Σοσιαλιστική Ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέθεσε τροπολογία η οποία, επιδιώκοντας να διαλύσει και τις τελευταίες παρεξηγήσεις, προβλέπει ότι τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων με βάση το εργατικό δίκαιο, τις συλλογικές συμβάσεις και την κοινωνική ασφάλιση δεν επηρεάζονται καθόλου από την εφαρμογή της Οδηγίας. Αντίστοιχη τροπολογία έχει κατατεθεί σε σχέση με την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.


3.
Σε σχέση με την λεγόμενη «αρχή της χώρας προέλευσης» είναι πολύ πιθανό
ότι οι δύο μεγάλες ομάδες της Ευρωβουλής θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα παρέχει πολύ μεγαλύτερες εγγυήσεις στις χώρες προορισμού, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ορισμένων χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στόχος είναι οι χώρες αυτές να έχουν ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια ελέγχου στις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.


Η κατάσταση θα αποσαφηνιστεί την επόμενη Πέμπτη. Στόχος της μεγάλης πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών είναι μία καλύτερη Οδηγία για τις Υπηρεσίες. Για αυτό και θα δουλέψουμε έτσι ώστε να βρεθεί μία ικανοποιητική και γενικά αποδεκτή λύση που να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να θίγει στο ελάχιστο τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και χωρίς να αδικεί καμία κοινωνική ομάδα. Το θέμα είναι μεγάλο και ακόμα ανοικτό σε ορισμένα σημεία. Υπάρχει ήδη σημαντική πρόοδος. Από την πλευρά μας θα αγωνιστούμε για πλήρη ικανοποίηση των δικών μας αιτημάτων».

Μετάβαση στο περιεχόμενο