Στη σημερινή συνέντευξη τύπου των ευρωβουλευτών Κ. Χατζηδάκη, Μ. Ματσούκα και Γ. Τούσσα σχετικά με την Οδηγία για τις Υπηρεσίες, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Η Οδηγία Μπόλκενσταϊν δεν υπάρχει εδώ και καιρό. Η νέα Οδηγία για τις Υπηρεσίες που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο είναι επιτυχία για όλους μας: ολοκληρώνουμε πια την Ενιαία Αγορά για τις Υπηρεσίες, μέσα από μια σειρά μέτρων που όχι μόνο βοηθούν τις επενδύσεις, αλλά εξασφαλίζουν νέες θέσεις εργασίας και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 2.5 εκ. νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν στην ΕΕ. Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 1.8%. Στο χέρι μας είναι οι θετικές επιπτώσεις να είναι αντίστοιχες και στην Ελλάδα. Με την Οδηγία περιορίζονται σημαντικά τα διοικητικά και νομικά εμπόδια που υπάρχουν στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αγορά και
διευκολύνονται οι επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών. Επενδύσεις που η οικονομία μας σίγουρα χρειάζεται αν δε θέλουμε να μείνουμε στο περιθώριο των εξελίξεων, ζημιώνοντας πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους εργαζομένους.
Το κείμενο ως έχει δε θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων με κανένα τρόπο. Τα επίμαχα άρθρα που είχαν προκαλέσει τις διαμαρτυρίες έχουν ήδη διαγραφεί από την πρώτη ανάγνωση. Επομένως, δε θίγεται το εργατικό δίκαιο, δε θίγονται οι συλλογικές συμβάσεις, δε θίγεται η κοινωνική ασφάλιση. Ο ευρωπαίος εργαζόμενος που θα έρθει να δουλέψει στην Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνεται με ελληνικά ημερομίσθια! Άρα δεν υπάρχει κανένα κίνητρο εισαγωγής εργαζομένων από φτηνότερες χώρες της ΕΕ.
Παράλληλα, η πραγματοποίηση επενδύσεων στηρίζεται σε ξεκάθαρες αρχές. Η “αρχή της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών” που συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους διευκολύνει τις επιχειρήσεις να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διασυνοριακά. Τα κράτη υποδοχής μπορούν όμως να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, όταν θίγεται η δημόσια υγεία, η δημόσια ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας τομείς που έχουν ιδιαιτερότητες (δημόσια εκπαίδευση, υγεία, υπηρεσίες ασφάλειας, τυχερά παιχνίδια κλπ) ή έχουν ήδη ρυθμιστεί (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, ταχυδρομεία).
Στην Ολομέλεια του Φεβρουαρίου το τελικό τροποποιημένο κείμενο υπερψηφίστηκε με 391 ψήφους υπέρ, 213 κατά και 34 αποχές. Το κείμενο αυτό, λοιπόν, είναι που αποτέλεσε τη βάση για την Κοινή Θέση του Συμβουλίου, θέση που εγκρίθηκε ομόφωνα απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Η πρόταση του Συμβουλίου, επέστρεψε στο ΕΚ για τη δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτών. Ορισμένοι ευρωβουλευτές κατέθεσαν νέες τροπολογίες, οι οποίες μάλλον δημιουργούσαν ασάφεια και ρίσκο σε σχέση με την ισορροπία που μέχρι τότε το κείμενο περιείχε. Στην τελική ψηφοφορία της Επιτροπής, όλες οι τροπολογίες καταψηφίστηκαν. Το σύνολο της πρότασης υπερψηφίστηκε με 26 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 6 αποχές. Ελπίζω ότι την επόμενη εβδομάδα, ειδικά μετά από τη διευκρινιστική δήλωση του αρμοδίου Επιτρόπου – η οποία θα επισυναφθεί στο σχετικό νομοθετικό κείμενο και θα διευκρινίζει πως οι αμφιβολίες ορισμένων που ανησυχούν ακόμα είναι αβάσιμες –
θα κλείσουμε αυτή τη μακρά συζήτηση στέφοντάς την με επιτυχία.»