Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Αφού ταλαιπωρήθηκε επί 9 μήνες σε ένα πεδίο ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, κατατέθηκε σήμερα ριζικά τροποποιημένο από την αρχική του μορφή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η οικονομική πραγματικότητα επέδρασαν προφανώς προς την υπέρβαση ορισμένων λαϊκίστικων προεκλογικών υποσχέσεων.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων:

«Αφού ταλαιπωρήθηκε επί 9 μήνες σε ένα πεδίο ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, κατατέθηκε σήμερα ριζικά τροποποιημένο από την αρχική του μορφή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η οικονομική πραγματικότητα επέδρασαν προφανώς προς την υπέρβαση ορισμένων λαϊκίστικων προεκλογικών υποσχέσεων.

Η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση είχε υιοθετήσει μέτρα προστασίας των καταναλωτών τραπεζικών προϊόντων (ρυθμίσεις για «ψιλά γράμματα», μη κατάσχεση πρώτης κατοικίας για χρέη έως 20.000 ευρώ, νόμος για τις λεγόμενες «εισπρακτικές» εταιρείες κλπ). Η προσπάθεια αυτή είναι καθημερινή και πρέπει να συνεχίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μ’ αυτό το σκεπτικό οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Πρώτον, οι πολίτες θα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σε λαϊκίστικα κηρύγματα σε σχέση με τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου, καθώς προβλέπεται ως προϋπόθεση η «αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία» αποπληρωμής των χρεών και μάλιστα με δικαστική σφραγίδα. Προβλέπεται επίσης ότι «η περιουσία του οφειλέτη ρευστοποιείται» με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, και αυτή με ορισμένες προϋποθέσεις. Προβλέπεται τέλος η συναίνεση της πλειοψηφίας των πιστωτών.

Δεύτερον, υπάρχουν έντονα ερωτηματικά για την ρύθμιση του όλου ζητήματος μέσω των Ειρηνοδικείων για λόγους τεχνικής επάρκειας και υποδομής. Ερωτηματικά υπάρχουν επίσης για την πρόσληψη 80 Ειρηνοδικών, σε σχέση ιδιαίτερα με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης στο Μνημόνιο ως προς τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Τρίτον, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για το θέμα των στεγαστικών δανείων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, αλλά και τις τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων στις οποίες έχει προχωρήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κάθε  ρύθμιση  για το θέμα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την προστασία των δανειοληπτών.

Τέταρτον, με δεδομένο ότι αυτή την ώρα εκτός από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθούνται η ενσωμάτωση της Οδηγίας για την καταναλωτική πίστη, οι ρυθμίσεις για τις Υπηρεσίες Πληρωμών και το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι απόλυτη ανάγκη να ληφθεί πρόνοια για την οικονομική και νομική συναρμογή όλων αυτών των ρυθμίσεων, αλλά και για την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να τις αφομοιώσει χωρίς καθυστερήσεις και δυσμενείς επιπτώσεις.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο