Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς δηλώσεις υπουργών της για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσον αφορά στο ΕΣΠΑ κινείται σε  αντίθετη κατεύθυνση. Καλούμε την κυβέρνηση να αποδεσμευτεί από γραφειοκρατικές αντιλήψεις, που ναρκοθετούν, τόσο το ΕΣΠΑ, όσο και τη μάχη εναντίον της ύφεσης.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης- Τουρισμού-Εμπορίου-Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς δηλώσεις υπουργών της για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσον αφορά στο ΕΣΠΑ κινείται σε  αντίθετη κατεύθυνση.  

•    Περιέκοψε, προς έκπληξη όλων, το Δεκέμβριο, στο μισό  τον προϋπολογισμό του προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είχε προκηρύξει από το Μάιο του 2009 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
•    Έσπευσε στη συνέχεια, καταλαβαίνοντας προφανώς το λάθος της, να τον αυξήσει  κατά 150 εκ. ευρώ. Kρατώντας τον, όμως, και πάλι αισθητά χαμηλότερα και μη καλύπτοντας τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  για ενίσχυση της ρευστότητάς τους, αυτές τις κρίσιμες ώρες.
•    Έκλεισε την πόρτα της χρηματοδότησης σε πολλές επιχειρήσεις, που είχαν καταθέσει πολύ καλές προτάσεις, σύμφωνα άλλωστε και με την επίσημη βαθμολόγηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι  στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται μόλις το 17% των επιχειρήσεων που είχαν υποβάλει προτάσεις (7400 επιχειρήσεις επί συνόλου αιτήσεων 43750). Σε αντίστοιχη προκήρυξη του 2007 που αφορούσε μόνο τους κλάδους του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, οι εγκρίσεις πλησίασαν πανελλαδικά τις 15.000.
Κατά τα άλλα, μετά από 9 μήνες διακυβέρνησης, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε, για   μια ακόμα φορά, ότι “τρέχουν” τα προγράμματα που  είχαν ξεκινήσει από τη κυβέρνηση της ΝΔ.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποδεσμευτεί από γραφειοκρατικές αντιλήψεις, που ναρκοθετούν, τόσο το ΕΣΠΑ, όσο και τη μάχη εναντίον της ύφεσης. Να δώσει προτεραιότητα σε προγράμματα άμεσης εκταμίευσης πόρων με θετική επίπτωση στην Αγορά, όπως αυτά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Και να τηρήσει δεσμευτικά τις ημερομηνίες υλοποίησης των προγραμμάτων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργείου, πράγμα που δεν είναι πάντοτε αυτονόητο».

Μετάβαση στο περιεχόμενο