Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη, υπεύθυνου του τομέα πολιτικής ευθύνης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, για την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ρευστότητα

«Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν πιο σκληρή από ό,τι αναμενόταν. Η κυβέρνηση ζήτησε καθυστερημένα τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το νομοσχέδιό της και αυτή της έστειλε ένα ηχηρό αρνητικό μήνυμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ επισημαίνει ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου μπορεί να οδηγήσουν σε αποτελέσματα ακριβώς αντίθετα από αυτά που επιδιώκονται. Σε επιβράβευση των κακοπληρωτών, σε μεγαλύτερες επιφυλάξεις των τραπεζών για χορήγηση δανείων και σε αύξηση του κόστους του χρήματος.


Η θέση αυτή της ΕΚΤ υπογραμμίζει την προχειρότητα της κυβερνητικής παρέμβασης, αλλά είναι ταυτόχρονα μια ακόμα αρνητική τοποθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή την ώρα σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.


Η Νέα Δημοκρατία λέει ναι στη ρευστότητα, όχι στην προχειρότητα. Επικροτούμε τις ρυθμίσεις εκείνες που απαντούν στο αίτημα για στήριξη της αγοράς, ιδιαίτερα δε των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά είμαστε απέναντι σε κάθε ρύθμιση που ερασιτεχνικά και λαϊκίστικα μπορεί να οδηγήσει τελικά σε επιδείνωση των προβλημάτων που ήδη υφίστανται για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.


Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Και πάνω από όλα οφείλει να τροποποιήσει την πολιτική της υπακούοντας στους κανόνες της υπευθυνότητας και του ρεαλισμού.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο