Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Οι υπεύθυνοι Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβάλλοντος, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα από την κυβέρνηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων:

 

«Πέρασαν 5 μήνες για να παραδεχθεί η κυβέρνηση πως υπήρχαν έτοιμες χρηματοδοτικές πηγές για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Το ΕΣΠΑ χρησιμοποίησε τελικά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα έχει τέσσερις βασικές διαφορές σε σχέση με το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο: Πρώτον, είναι μειωμένο κατά 50% στη χρηματοδότησή του σε σχέση με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ που είχαμε προβλέψει εμείς. Δεύτερον, μειώνει την ένταση των ενισχύσεων μέσω του ΕΣΠΑ, κάνοντας το πρόγραμμα λιγότερο ελκυστικό για τους πολίτες. Τρίτον, προσθέτει στο κριτήριο της τιμής ζώνης για την επιλεξιμότητα των κτιρίων το εισοδηματικό κριτήριο, πράγμα που, ειδικά στην περίπτωση των πολυκατοικιών, κάνει το πρόγραμμα γραφειοκρατικό, αλλά και άδικο. Τέταρτον, δεν χρησιμοποιεί τα ΚΕΠ για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα, κάτι που θα διευκόλυνε σημαντικά τους πολίτες. Επίσης, τα φορολογικά κίνητρα που παρουσιάστηκαν φαίνονται εξαιρετικά θολά και αδύναμα.

 

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις παρατηρήσεις. Την καλούμε όμως κυρίως να αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος, καθώς με την περικοπή του στο ήμισυ το πρόγραμμα γίνεται λιγότερο αποδοτικό και λιγότερο χρήσιμο τόσο στην κοινωνία όσο και στον πληττόμενο από την κρίση κατασκευαστικό κλάδο. Ακολουθώντας τη μέθοδο της υπερδέσμευσης, που τελικά αποφάσισαν να ακολουθήσουν, μπορούν να αξιοποιήσουν 400 εκατ. ευρώ. Αρκεί να μην κρατούν στο ψυγείο του ΕΣΠΑ κονδύλια για έργα που δεν πρόκειται τελικώς να πραγματοποιηθούν, ενώ μπορεί να υπάρξουν έργα άμεσης απόδοσης».

Μετάβαση στο περιεχόμενο