Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση του υπεύθυνου τομέα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, για την καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου για τις «εισπρακτικές» εταιρείες – Κατάθεση ερώτησης

Ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση της κυβέρνησης για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις λεγόμενες «εισπρακτικές» εταιρείες κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς φαίνεται ο νόμος που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας παραμένει ανενεργός.


Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ζητά να πληροφορηθεί το λόγο για τον οποίο δεν έχει συσταθεί ακόμη το αρμόδιο Τμήμα στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή που θα είναι υπεύθυνο να διατηρεί και να παρακολουθεί το Μητρώο Εγγραφής των εν λόγω εταιρειών. Ο κ. Χατζηδάκης υπενθυμίζει ότι η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία του Μητρώου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 3758/2009 (ΦΕΚ Α’68), έχει ήδη εκδοθεί από τον Ιούλιο του 2009, αλλά η νέα κυβέρνηση στη συνέχεια δεν έχει προχωρήσει τα περαιτέρω βήματα που απαιτούνται προκειμένου να αποδώσουν οι προβλέψεις του νόμου.


Σημειώνεται ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον καθορισμό των όρων λειτουργίας των εταιρειών ενημέρωσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή των εταιρειών που ήταν γνωστές ως «εισπρακτικές εταιρείες», απαγορεύεται πλέον στις εταιρείες αυτές να εισπράττουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, και εξασφαλίζεται ότι δεν θα προβαίνουν σε πρακτικές που παραπλανούν ή προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των πολιτών. Το Μητρώο δημιουργείται ώστε να υπάρχει έλεγχος σχετικά με το ποιες εταιρείες λειτουργούν νομίμως και ποιες παρανόμως, και άρα να υπάρχει καλύτερη εποπτεία της αγοράς.


Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Είναι κρίμα ότι ένας ιδιαίτερα χρήσιμος νόμος που χαιρετίστηκε από τους ενδιαφερομένους παραμένει ουσιαστικά ανενεργός και οι «εισπρακτικές» εταιρείες δρουν ανεξέλεγκτα. Δεν υπάρχει έτσι επαρκής προστασία του καταναλωτή από πρακτικές που παραβιάζουν την αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα και την ιδιωτική του ζωή. Το κράτος έχει συνέχεια. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο