Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά την συνάντηση με το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

 

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2009

 

 

 

 

Απομαγνητοφώνηση δηλώσεων του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά την συνάντηση με το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά την συνάντηση με το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών έκανε την ακόλουθη δήλωση :

 

«Με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συζητήσαμε για πολλή ώρα και όπως είναι φυσικό μιλήσαμε για μια σειρά από θέματα. Πρώτα από όλα είδαμε το θέμα των εισπρακτικών εταιρειών. Η κυβέρνηση είναι σχεδόν έτοιμη για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Οι εισπρακτικές εταιρείες από δω και πέρα δεν θα μπορούν να εισπράττουν! Θα έχουν ένα σαφές και συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο απέναντι τους και κυρίως οι Έλληνες πολίτες – καταναλωτές θα σταματήσουν πια, να αντιμετωπίζονται με τρόπο απαράδεκτο και προσβλητικό από αυτές τις εταιρείες. Είναι μια υποχρέωση της πολιτείας, και την υποχρέωση αυτή την τιμούμε με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Δεν αφορά βεβαίως μόνο στις τράπεζες, αφορά και μια σειρά από άλλες εταιρείες η δράση των εισπρακτικών εταιρειών, για τις οποίες επ΄ ευκαιρία της συναντήσεως μας τις συζητήσαμε με τις τράπεζες.

Το δεύτερο θέμα είναι το ζήτημα με τους καταχρηστικούς όρους και τη σχετική εκκρεμότητα που υπάρχει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της. Θεωρεί ότι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις πρέπει στην συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις να έχουν την ισχύ νόμου. Σε αυτό είμαστε απέναντι από τις τράπεζες και παραμένουμε απέναντι. Έχουμε διαφορετική  τοποθέτηση, περιμένουμε τη οριστική εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να δούμε τις περαιτέρω εξελίξεις, αλλά η θέση της κυβέρνησης είναι σταθερή και δεν αλλάζει.

Για το θέμα του ΤΕΜΠΜΕ συζητήσαμε επίσης και είδαμε την πορεία του προγράμματος. Το πρόγραμμα κάθε μέρα πάει ολοένα και καλύτερα. Σήμερα θα προσεγγίσουμε κατά πάσα πιθανότητα τις 5.500 εγκρίσεις. Οι αιτήσεις κυμαίνονται σήμερα ανάμεσα στις 20.000 με 25.000. Επομένως το πρόγραμμα δεν πάει άσχημα, οι αρχικές εκτιμήσεις μοιάζει να διαψεύδονται. Παρά ταύτα δεν είμαστε δογματικοί και για αυτό στην συζήτηση που είχαμε, είπαμε στις τράπεζες ότι λαμβάνουμε υπόψη και τα αιτήματα που γίνονται από την πλευρά των μικρομεσαίων και θα κάνουμε μια μικρή τροποποίηση στο πλαίσιο που διέπει το σχετικό κανονισμό του ΤΕΜΠΜΕ. Δηλαδή εάν τα μη εξυπηρετούμενα από τους μικρομεσαίους, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια φτάνουν στο 7 % στο σύνολο των δανείων που δίνει μια τράπεζα, το ΤΕΜΠΜΕ διακόπτει εκείνη την στιγμή την συνεργασία του με την τράπεζα και θα καλύπτει τα μέχρι τότε δάνεια. Αυτό θεωρούμε ότι θα διευκολύνει τις τράπεζες να δουν ακόμα πιο ενεργά τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Αυτή ήταν η διαβεβαίωση που μας δώσανε και βεβαίως κάθε μέρα θα ελέγχουμε πόσο θα τιμήσουν την υπόσχεση τους. Και οι τράπεζες εκείνες που έχουν μείνει πίσω, διότι κάποιες έχουν μπει πιο ενεργά, κάποιες άλλες καθυστερούν. Άλλες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, όπως ας πούμε επιδότηση επιτοκίων, που έχει ζητηθεί από ορισμένες πλευρές δεν τις συζητούμε.

Τέλος, μιλήσαμε για το θέμα της καλύτερης συνεργασίας με τις τράπεζες για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την προστασία των καταναλωτών, τη δανειοδότηση κλπ. Και εκεί είπαμε θα κάνουμε μια κοινή Επιτροπή. Εκπρόσωποι του υπουργείου και εκπρόσωποι των τραπεζών, οι οποίοι θα μελετήσουν αυτά τα ζητήματα με στόχο σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα προκύψει από τις πρώτες συναντήσεις, να δοθούν συγκεκριμένες και πρακτικές λύσεις προς όφελος των καταναλωτών. Εννοείται ότι στην συζήτηση που έγινε, συζητήσαμε γενικότερα το θέμα της ρευστότητας και της στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Εμείς με ικανοποίηση βλέπουμε ότι σε διάφορες κατηγορίες δανείων έχουμε αποκλιμάκωση – πτώση των επιτοκίων και καλέσαμε τις τράπεζες, ανταποκρινόμενες και στο πρόγραμμα της ρευστότητας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, να κάνουν κι άλλα βήματα για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας ιδιαίτερα δε των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μας αφορούν και περισσότερο σε αυτό εδώ το υπουργείο.

 

Δημοσιογράφος : Το ζητούμενο είναι η ρευστότητα και η πραγματική οικονομία, ωστόσο έχει αρχίσει μια συζήτηση σχετικά με το αν μπορούν οι τράπεζες το πακέτο των 28 δις να το χρησιμοποιούν για να καλύψουν ανοίγματα τους στις Βαλκανικές χώρες. Χθες είχαμε μια επιστολή όπου μιλούν για ζητήματα ανταγωνισμού και χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σε αυτό;

 

Υπουργός : Υπάρχει ο νόμος ο οποίος είναι σαφής. Προβλέπει που θα χρησιμοποιηθεί το πακέτο για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων και για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Άλλωστε σε αυτή την συμφωνία βασίζεται το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ. Αλλά καταλαβαίνετε επίσης ότι από ένα σημείο και μετά, πρέπει να περιοριστώ σε αυτές τις δηλώσεις εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης, γιατί είναι ένα θέμα που κατά βάση θα έλεγα αφορά στο Υπουργείο Οικονομίας.

 

Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι δεν συζητούν άλλες τροποποιήσεις στους όρους του ΤΕΜΠΜΕ οι τράπεζες;

 

Υπουργός : Εμείς δεν συζητούμε άλλους όρους και τροποποιήσεις. Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά. Κάνουμε αυτήν την τροποποίηση, γιατί είναι κάτι που το θέλανε και οι μικρομεσαίοι. Αλλά μένουμε σε αυτήν την τροποποίηση και προσδοκούμε από τις τράπεζες που έχουν βραδυπορήσει, που έχουν μείνει πίσω – όσες τράπεζες έχουν μείνει πίσω – να τρέξουν περισσότερο τις επόμενες μέρες.

 

Δημοσιογράφος : Αφενός άρα δεν ετέθη το ζήτημα που ζητάνε οι επιχειρήσεις να μην είναι οι τρεις κερδοφόρες χρήσεις αλλά να είναι δυο και αφετέρου ένα δεύτερο ερώτημα που θέλω να κάνω

 

Υπουργός : Τις επιχειρήσεις θα τις στηρίξουμε σφαιρικά με ένα πλαίσιο μέτρων, στο οποίο αναφέρθηκα και χθες. Βασικό εργαλείο, εάν θέλετε, είναι το ΕΣΠΑ. Θα κάνουμε την καλύτερη διαχείριση του ΕΣΠΑ και με γρήγορους ρυθμούς. Το ΤΕΜΠΜΕ εκ των πραγμάτων έχει ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό, ο οποίος έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπορεί να καλύψει μέχρι ενός σημείου τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Μέχρι τώρα το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, θα το παρακολουθούμε από δω και πέρα και ανάλογα θα πάρουμε μέτρα. Θέλω ακόμα μια φορά να σημειώσω ότι η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση αυτή τη χρονιά.

 

Δημοσιογράφος : Ποια θα είναι τα ζητήματα αυτά που θα συζητήσετε στην επιτροπή που θα συγκροτηθεί στο υπουργείο με τις τράπεζες;

 

Υπουργός : Θα καταγραφούν τα ζητήματα αυτά. Εμείς από την πλευρά μας θα επικεντρωθούμε όπως καταλαβαίνετε σε θέματα που έχουν θίξει κατά καιρούς είτε  καταναλωτικές οργανώσεις, είτε μεμονωμένα καταναλωτές.

 

Δημοσιογράφος : Θέματα των παράνομων χρεώσεων, σε τι κινήσεις θα προβεί η κυβέρνηση εάν οι τράπεζες δεν συμμορφωθούν, όπως δεν συμμορφώνονται;

 

Υπουργός : Ξέρετε ότι η εισήγηση καταρχήν του εισηγητή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι θετική. Θα πρέπει να περιμένουμε να εκδοθεί και η απόφαση.

 

Δημοσιογράφος : Υπέρ των θέσεων του υπουργείου;

 

Υπουργός : Υπέρ των θέσεων του υπουργείου. Εμείς θα περιμένουμε να βγει αυτή η απόφαση. Σε κάθε περίπτωση και νομίζω ότι αρχίζει να γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό. Εμείς είμαστε με το μέρος του καταναλωτή. Θα κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται, δε θέλουμε να λαϊκίσουμε. Προφανώς οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις. Κάθε επιχείρηση που έχει και μετόχους, θέλει να έχει ένα περιθώριο κέρδους. Από την άλλη πλευρά όμως οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να εξασφαλίζουν την απαραίτητη ισορροπία στη λειτουργία της οικονομίας, και πρέπει να λειτουργούν επίσης προς όφελος της κοινωνικής συνοχής.

 

Ευχαριστώ πολύ

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο