Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δημιουργία νέου φορέα της Γεν. Γραμ. Καταναλωτή

newspaper_stack_120x80

Ενώ η κυβέρνηση έχει θεωρητικώς διακηρυγμένη πολιτική τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, συνεχίζει από την άλλη πλευρά να δημιουργεί νέους φορείς.

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου φορέα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ η κυβέρνηση έχει θεωρητικώς διακηρυγμένη πολιτική τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, συνεχίζει από την άλλη πλευρά να δημιουργεί νέους φορείς. Πριν από λίγες μέρες, αποφασίστηκε η ίδρυση ενός ινστιτούτου “Συγκριτικών Δοκιμών” προϊόντων και υπηρεσιών. Ινστιτούτο που θα ενταχθεί στον ΕΛΟΤ με την ονομασία ΕΛΟΤ-TEΣT.

Κατά τις δηλώσεις της, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δημιουργεί το νέο φορέα Συγκριτικών Δοκιμών γιατί διαπίστωσε την ύπαρξη ανάγκης για “σφαιρική και αντικειμενική πληροφόρηση” του καταναλωτή, η οποία απορρέει από την υπερπροσφορά προϊόντων και υπηρεσιών. Η συγκρότηση, η οργάνωση και στελέχωσή του θα γίνει με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ, με μια αόριστη πρόβλεψη για αυτοχρηματοδότηση στο μέλλον.

Την ίδια περίοδο που οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ είναι σε χαμηλό επίπεδο, ιδιαίτερα στο Υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ανήκει πλέον η ΓΓ Καταναλωτή, οι πιστώσεις του προγράμματος δεν διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία, αλλά στη δημιουργία και συντήρηση  νέων κρατικών οργανισμών.

Μετά από αυτά δημιουργούνται τα εξής ερωτηματικά :

1.    Πόσο συνεκτική είναι η πολιτική της κυβέρνησης που από τη μια πλευρά επιχειρεί να μειώσει τους φορείς του Δημοσίου, και από την άλλη δημιουργεί έναν ακόμα ;

2.    Πόσο μεγάλης και κομβικής σημασίας είναι το συγκεκριμένο ζήτημα (των “συγκριτικών δοκιμών”) ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί από υπάρχοντες φορείς και δομές ;

3.    Πόσο θα κοστίσει η χρηματοδότηση αυτού του νέου φορέα από το ΕΣΠΑ ;

4.    Πώς θα στελεχωθεί η νέα υπηρεσία που δημιουργείται για να αντεπεξέλθει στο  εύρος των υπηρεσιών που θέλει να συγκρίνει; Θα προχωρήσει σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού; Και αν “όχι”, τότε γιατί δημιουργείται ένας φορέας, χρηματοδοτούμενος μάλιστα από το ΕΣΠΑ, ενώ οι ανάγκες μπορεί να καλυφθούν από τις υπάρχουσες υπηρεσίες;

Κατέθεσα για αυτό το λόγο σχετική ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας».

Μετάβαση στο περιεχόμενο