Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Διπλό μήνυμα της Κομισιόν για τα «Κινέζικα»: Στις επιχειρήσεις «ανταγωνιστικότητα και ποιότητα». Στην Κίνα «ετοιμότητα για μέτρα»

Επιφυλάσσεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει χρήση της ειδικής ρήτρας διασφάλισης ως προς τις εισαγωγές από την Κίνα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης, μόλις διαπιστώσει ότι το πρόβλημα από την απελευθέρωση της διεθνούς αγοράς οξυνθεί. Παράλληλα, θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να στραφούν αμέσως σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου για θέματα βιομηχανίας κ. Γκύντερ Φερχόιγκεν
στον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη. Στην ίδια απάντηση ο κ. Φερχόιγκεν παραθέτει τα μέτρα πολιτικής που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απάλυνση του προβλήματος.
Συγκεκριμένα ο Γερμανός Επίτροπος κάνει καταρχήν μία αξιολόγηση του προβλήματος σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:


Η κατάργηση των ποσοτικών περιορισμών στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Γύρου της Ουρουγουάης το 1994, έρχεται κατόπιν μεταβατικής περιόδου 10 ετών, χρονικό διάστημα που είχε προβλεφθεί για την προσαρμογή του κλάδου στις νέες συνθήκες. Την ευκαιρία αυτή την εκμεταλλεύθηκε σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανία της ΕΕ, η οποία και βαθμιαία επικέντρωσε την παραγωγή της σε περιεχόμενο υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παρόλα αυτά η Επιτροπή όντας ενήμερη για την δυσχερή κατάσταση του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, ανέθεσε την εκτέλεση μελέτης για την αξιολόγηση του αντίκτυπου της απελευθέρωσης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, βρίσκεται εν εξελίξει μία επιδείνωση του κόστους ανταγωνιστικότητας του βιομηχανικού κλάδου, ιδίως σε ότι αφορά τη μαζική παραγωγή που πρόκειται να επιτευχθεί μετά το τέλος του συστήματος της ποσόστωσης.
Η μελέτη έρχεται επίσης
να επιβεβαιώσει ως το μόνο μέσο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου την στροφή των επιχειρήσεων σε παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.


Στη συνέχεια της απάντησής του προς τον κ. Χατζηδάκη ο κ. Φερχόιγκεν αναφέρεται επίσης στα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από την Κομισιόν έτσι ώστε να περιοριστεί η έκταση του προβλήματος. Τα μέτρα αυτά είναι:



Η ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας, μέσω της πρωτοβουλίας του κλάδου για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας για το μέλλον των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και προϊόντων ένδυσης (προβλέπεται χρηματοδότηση από το 6ο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης).

Η χρηματοδότηση από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο μέτρων για την προώθηση της προσαρμογής στην βιομηχανική αλλαγή, και καινοτόμων
ενεργειών στον τομέα της απασχόλησης.

Η δυνατότητα χρηματοδότησης του κλάδου από το 2007 και εξής μέσω ενός ειδικού αποθεματικού των Διαρθρωτικών Ταμείων για την κάλυψη απρόβλεπτων αναγκών.

Η
καταπολέμηση
της παραχάραξης και της πειρατείας μέσω προγράμματος της Επιτροπής για την ενημέρωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ζητήματα δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και προστασίας έναντι της παραχάραξης.


Ωστόσο ο κ. Φερχόιγκεν δεν αποκλείει την εφαρμογή των ειδικών ρητρών διασφάλισης ως προς την Κίνα, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο προσχώρησης της Κίνας στον ΠΟΕ.Οι ρήτρες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως το κύριο εμπορικό αμυντικό μέσο για να προστατευθεί η βιομηχανία της ΕΕ τόσο σε περίπτωση σοβαρής ανωμαλίας της αγοράς από την απελευθέρωση των εισαγωγών, όσο και από τα προστατευτικά μέτρα που ελήφθησαν στις ΗΠΑ έναντι των Κινέζικων εισαγωγών, που ενδεχομένως
να οδηγήσουν σε εκτροπή του εμπορίου προς την ΕΕ. Για αυτόν τον λόγο η Επιτροπή έχει θεσπίσει σύστημα παρακολούθησης των εισαγωγών από την Κίνα με σκοπό την λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων η χρήση της ρήτρας διασφάλισης «εφόσον προκύψει ανάγκη». Πάντως, όπως αναφέρεται στην απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου, τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να δικαιολογήσουν την ανάγκη ανάληψης οιασδήποτε δράσης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο