Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δογματισμός και εμπάθεια στο μεταναστευτικό-συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Ο ρόλος των διακινητών είναι άθλιος, η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο στον χάρτη του Μεταναστευτικού, αλλά δεν υπάρχει λόγος να «ελληνοποιούμε» το πρόβλημα, επισημαίνει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο τέως υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα, μιλώντας για την τραγωδία ανοιχτά της Πύλου. Σημειώνει δε πως «υπάρχει ροπή στην τοξικότητα από κάποιους». Αναφερόμενος στο θέμα της Θράκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως για μια χούφτα ψήφους ξεπερνά μια εθνική κόκκινη γραμμή σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ αποκάλυψε πως με βάση τα στοιχεία για την πορεία των μεγεθών αυτών το 2023, υπολογίζεται ότι η επόμενη αύξηση των συντάξεων θα είναι περίπου στο 4%.

 

Κ. Χατζηδάκη, το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου είναι, πιστεύετε, μία καμπή στην διαχείριση του μεταναστευτικού;

 Θέλω κατ’αρχάς να σημειώσω αυτό που πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος που είναι στοιχειωδώς ευαίσθητος αυτές τις μέρες αισθάνεται: Το σοκ για τις εκατοντάδες ζωές που χάθηκαν. Διότι, τελικά, όλοι είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού και η ζωή όλων μετράει το ίδιο. Αυτό, όμως, το τραγικό συμβάν μας υπενθυμίζει την πολυπλοκότητα του μεταναστευτικού ζητήματος: Οι ανισότητες μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών από τη μια πλευρά και των χωρών της Αφρικής, αλλά και αρκετών χωρών της Ασίας από την άλλη. Ο άθλιος ρόλος των διακινητών. Η δε θέση της Ελλάδας στον χάρτη κάνει το μεταναστευτικό αυτόματα πολύ πιο σημαντικό από ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Και, καθώς το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι σε διεθνές επίπεδο θα τερματιστεί στον ορατό ορίζοντα, μας επιβάλλει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση. Αλλά και να πρωταγωνιστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων!

 Στο πλαίσιο αυτό που αναφέρετε, το ευρωπαϊκό, ποια προσέγγιση πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα; Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι φταίνε πολιτικές, όπως αυτή του φράχτη στον Έβρο, για τέτοια συμβάντα. Εσείς τι λέτε;

 Κατ’αρχάς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να «ελληνοποιούμε» το πρόβλημα, να το κάνουμε δικό μας και στη συνέχεια να επιτιθέμεθα ο ένας στον άλλο. Δηλαδή, πώς είναι δυνατόν, για ένα σκάφος που ξεκίνησε από τη Λιβύη, κατευθυνόταν προς την Ιταλία και ναυάγησε περίπου 80 χιλιόμετρα από τις ελληνικές ακτές, να θεωρείται εσωτερικό μας ζήτημα και όχι ένα διεθνές πρόβλημα, όπως έχουν, δυστυχώς, καταδείξει και μία σειρά από άλλα ναυάγια;

Στη συνέχεια, υπάρχουν δύο ακραίες αντιλήψεις τις οποίες πρέπει να απορρίψουμε. Η μία είναι μία ρατσιστική αντίληψη, η οποία λέει ότι κάποιοι άλλοι άνθρωποι δεν είναι σαν και εμάς. Ότι δεν αξίζουν μιας ανθρώπινης μεταχείρισης. Η άλλη είναι μία «χαρωπή» αντίληψη, που λέει «περάστε όλοι, απλά και μόνο διότι είστε μετανάστες». Πού βρίσκεται η απάντηση; Βρίσκεται, πιστεύω, στη σφαίρα της κοινής λογικής. Αν μείνουμε μακριά τόσο από τον ρατσισμό όσο και από μία ιδεοληπτική αντίληψη του ζητήματος. Πώς; Πρώτον, επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και εδώ είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο κινείται σε καλύτερη κατεύθυνση σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς φυσικά να λύνει το πρόβλημα. Και, δεύτερον -καθώς η Ευρώπη έχει τους δικούς της περιορισμούς- ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δικές μας δυνατότητες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 είχαμε περίπου 1 εκατ. εισροές, ενώ, επί Νέας Δημοκρατίας το 2020-2022 είχαμε μόλις 46 χιλιάδες, ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι δομές στα νησιά, όπως μειώθηκαν και οι διαμένοντες σε αυτές τις δομές από 40 σε 4 χιλιάδες. Αυτό έγινε διότι εφαρμόσαμε μία πολιτική αποτελεσματική, αλλά και κοινής λογικής. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Με μία πολιτική η οποία δεν θα ρέπει, βεβαίως προς τον ρατσισμό, αλλά ούτε θα αφήσει την Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι!

 Πώς σχολιάζετε τις φραστικές επιθέσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Υπάρχει, δυστυχώς, μεταξύ ορισμένων συμπολιτών μας μία ροπή προς την τοξικότητα. Τι νόημα έχει ξαφνικά να δέχεται εμπαθείς επιθέσεις ακόμη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία εξ’ορισμού συμβολίζει την ενότητα του Έθνους; Δεν προκάλεσε. Παρέστη εκεί, όπως είχε υποχρέωση, για να δείξει ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι εκεί και συμπαρίσταται σε αυτό το δράμα! Δεν μας αξίζει τέτοιου επιπέδου δημόσιος διάλογος! Το λυπηρό είναι ότι οι επιθέσεις απέναντι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρήκαν κάλυψη από το ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. Λυπηρό, επίσης, είναι ότι επιχειρείται από το ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοφανή εμπάθεια αλλά και δογματισμό η εκμετάλλευση και αυτού του ζητήματος στην Ελλάδα και στην Ευρωβουλή. Υπενθυμίζοντας ακόμα μια φορά την τοξικότητα αυτού του κόμματος!

Πάμε τώρα στο ζήτημα της Θράκης. Είχε προηγουμένως κυριαρχήσει στην επικαιρότητα. Πιστεύετε ότι παίζονται παιχνίδια στην περιοχή;

Μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι βασικός λόγος για την ήττα του ήταν ότι δεν επικοινωνήθηκε σωστά το πρόγραμμά του. Φαίνεται όμως ότι υπήρχε μία εξαίρεση: Η Ροδόπη! Στην οποία επικοινωνήθηκε σωστά και γι’ αυτό πήρε εκεί ένα αξιόλογο ποσοστό και πρώτευσε! Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας! Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για μία χούφτα ψήφους, ξεπερνά μία εθνική κόκκινη γραμμή σε σχέση με τη συνθήκη της Λωζάνης. Ποια είναι αυτή; Ότι οι Έλληνες βουλευτές δεν μιλάνε για «τουρκική μειονότητα». Και ότι, όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις, τότε υπάρχει αντίδραση από τα κόμματα. Τώρα, είχαμε τέτοιου είδους δηλώσεις. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να καλύπτει τους βουλευτές του που τις έχουν κάνει! Ενώ, παράλληλα, δεν έχει υπάρξει και καμία απάντηση για το sms του ψευδομουφτή «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο» με το οποίο κατηύθυνε την υποστήριξή του στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Πρέπει να δώσει απαντήσεις!

Πιστεύετε πως θα πείσετε μέχρι τις 25 Ιουνίου, ο κόσμος να προτιμήσει την αυτοδυναμία από την ξαπλώστρα;

Πιστεύω ότι έχουμε ισχυρά και κρυστάλλινα επιχειρήματα που θα πείσουν τον κόσμονα μας στηρίξει: Το πρώτο είναι ο απολογισμός μας. Το ότι, παρά τις κρίσεις, ανεβάσαμε την Ελλάδα αρκετά σκαλιά πιο ψηλά στην οικονομική ανάπτυξη, την εξωτερική πολιτική, την αμυντική θωράκιση, την ψηφιακή επανάσταση στο κράτος, την κοινωνική πολιτική. Όλα αυτά εκτιμήθηκαν από τους πολίτες στις εκλογές. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ένα σοβαρό και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα: Για υψηλότερους μισθούς, καλύτερη Δημόσια Υγεία και Παιδεία, ταχύτερη Δικαιοσύνη και ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Χωρίς, όμως να πλειοδοτούμε στις υποσχέσεις, όπως κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Γι’αυτό και είμαστε πιο αξιόπιστοι. Και το τρίτο είναι ότι, με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, μόνο εμείς διαθέτουμε τους αριθμούς να δώσουμε κυβέρνηση. Με αυτά τα επιχειρήματα προσερχόμαστε στις κάλπες. Καθίσταται σαφές ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να δώσει μία σταθερή, σύγχρονη και ευρωπαϊκή κυβέρνηση στον τόπο. Και γι’αυτό ζητάμε από τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να μας στηρίξουν! Για να προχωρήσει ο τόπος, με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, στο δρόμο της σταθερότητας, της σοβαρότητας και της κοινής λογικής!

 Διατελέσατε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ποιες θα είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2024;

Όπως έγινε και με τις φετινές αυξήσεις, το ύψος της αύξησης προσδιορίζεται από το νόμο: Προστίθενται ο πληθωρισμός και η αύξηση του ΑΕΠ της προηγούμενης χρονιάς και το άθροισμά τους διαιρείται δια του δύο. Με βάση τα στοιχεία για την πορεία των μεγεθών αυτών το 2023, υπολογίζεται ότι η επόμενη αύξηση θα είναι περίπου 4%. Σημειώνω πάντως ότι, για να φτάσουμε στις αυξήσεις αυτές, μεγάλη σημασία έχει και η πορεία της οικονομίας. Γι’αυτό και υπογραμμίζω τη σημασία των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, τους οποίους εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πετύχουμε! Γι’αυτό και αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι καλό νέο για τους συνταξιούχους!

Ποιες άλλες προβλέψεις έχετε στο πρόγραμμά μας για τους συνταξιούχους και γενικότερα για τους ασφαλισμένους;

 Πέραν των αυξήσεων, έχουμε επίσης δεσμευτεί για την απονομή επικουρικών και εφάπαξ στους δύο μήνες, τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους σε φάρμακα και τη στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά -με βάση και τις αντοχές της οικονομίας- μέχρι την οριστική εξάλειψή της. Ενώ, -όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα υπάρξει και νέα έκτακτη στήριξη στους συνταξιούχους στο τέλος του έτους, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ότι είναι υπό μελέτη η περαιτέρω μείωση της παρακράτησης που γίνεται στους εργαζόμενους συνταξιούχους!

Το συνταξιοδοτικό βγαίνει δεδομένου του δημογραφικού προβλήματος; Ή στην πορεία θα χρειαστούμε νέες παρεμβάσεις;

Σύμφωνα με τις μελέτες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δεν τίθεται θέμα τέτοιων παρεμβάσεων στον ορατό ορίζοντα. Ασφαλώς, όμως, το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα στο οποίο όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή, λόγω και του δημογραφικού στο οποίο αναφερθήκατε. Αυτός είναι, άλλωστε, και ένας από τους λόγους για τον οποίο δημιουργείται χωριστό Υπουργείο για την Κοινωνική Προστασία, την Οικογένεια και το Δημογραφικό. Το Δημογραφικό άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους στις επικουρικές συντάξεις των νέων, ψηφίσαμε το σύστημα των ατομικών κουμπαράδων. Το οποίο, πέρα από την ενίσχυση της ελευθερίας επιλογών των νέων, επιτρέπει να βάλουμε και τα αυγά μας σε περισσότερα καλάθια ως προς ασφαλιστικό σύστημα και τις σχετικές επενδύσεις. Μην ξεχνάτε τη μεγάλη σημασία που έχει και για το Ασφαλιστικό η ανάπτυξη της οικονομίας. Ανάπτυξη της οικονομίας σημαίνει περισσότεροι εργαζόμενοι και, γι’αυτό το λόγο, και ενδυνάμωση των ασφαλιστικών ταμείων.

 Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στις συλλογικές συμβάσεις που επίμονα, σας ζητά η Αντιπολίτευση;

 Ας διαλύσουμε, κατ’αρχάς, έναν μύθο: ότι, δήθεν, οι συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα απαγορεύονται. Αυτό δεν είναι καθόλου αληθές! Σύμφωνα με τον ΟΜΕΔ, τη διετία 2020-2021 συνήφθησαν 390 συμβάσεις! Ενώ συνολικά το 2022 βρίσκονταν σε ισχύ 682 κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές και επιχειρησιακές συμβάσεις! Όταν ήμουν στο Υπουργείο Εργασίας, καταστήσαμε υποχρεωτικές την κλαδική σύμβαση για την εστίαση και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους καθώς, επίσης, μικρότερης σημασίας συμβάσεις. Σημειώνω, επίσης, ότι καθόλου δεν απαγορεύεται, στο πλαίσιο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, εργοδότες και εργαζόμενοι να συμφωνούν μεγαλύτερο κατώτατο μισθό. Ενώ, πρόσφατα υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους κατώτατους μισθούς. Οπότε από εδώ και πέρα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρούν με περίπου κοινούς κανόνες.

Τελικά κι αυτοί που αρχίζουν από Χ έχουν ψυχή; Πώς προέκυψε το βιντεάκι με το Χ έχουν ψυχή;

 Καμιά φορά στις εκλογικές διαδικασίες, ιδιαίτερα όταν τα ψηφοδέλτια έχουν πολλά ονόματα, αυτοί που είναι προς το τέλος ξεχνιούνται. Το «αυτοί που αρχίζουν από Χ, έχουν και αυτοί ψυχή» ήταν μία υπενθύμιση παρουσίας. Καθώς, όμως, τώρα πια δεν έχουμε σταυρό, αλλά λίστα με βάση τη σειρά εκλογής, από εδώ και πέρα υπενθυμίζω ότι «το Χ είναι στην αρχή!».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σας πήρε να σας συγχαρεί για την πρωτιά σας;

Φυσικά μιλήσαμε! Όπως και με τους αλλους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας, με τους οποίους έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Δεν είμαστε αντίπαλοι. Είμαστε συνυποψήφιοι! Και, τώρα πάλι, δίνουμε μαζί τη μάχη για μια ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για καθαρό ορίζοντα στην πατρίδα μας!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο