Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δυσκολίες στην κοινοτική χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των κατοικιών από τους σεσμούς

Δύσκολη ως αδύνατη θεωρεί ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για την αποκατάσταση των ζημιών που επέφερε ο σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου στις κατοικίες. Ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, Επίτροπος της Ένωσης αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κωστή Χατζηδάκη είπε ότι θα εξετάσει την κατάσταση διεξοδικά με τις ελληνικές αρχές κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει μεθαύριο στην Αθήνα.
Ο κ. Χατζηδάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής και Μεταφορών, ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά για τη θέση της Επιτροπής στις αποφάσεις που έλαβε χθες το Συμβούλιο των Υπουργών, σχετικά με την ενίσχυση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των ζημιών από τους σεισμούς. Σύμφωνα με δήλωση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών οι “15” κάλεσαν την Επιτροπή να εξετάσει το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους κοινοτικούς πόρους.
Ο κ. Μπαρνιέ επιβεβαίωσε την ήδη γνωστή πληροφορία ότι με βάση τις προηγούμενες περιπτώσεις των σεισμών στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, η Ε. Ε. μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές, στα κτίρια κοινής ωφελείας (νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς) μνημεία και παραδοσιακά κτίρια. Πρόσθεσε όμως ότι “η επιδότηση των κατοικιών δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη και αν θα έπρεπε να μπούμε στη λογική της τροποποίησης της νομικής βάσης -όπως το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση- είναι διαδικασία χρονοβόρος και δεν είμαι βέβαιος ότι θα επιτυγχανόταν η αναγκαία ομοφωνία στο Συμβούλιο των Υπουργών”.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος κατέληξε ότι μεταβαίνει στην Αθήνα για να εκτιμήσει επί τόπου την κατάσταση και το μέγεθος των ζημιών και να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.


Μετάβαση στο περιεχόμενο