Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Έχασα μια καλή μου φίλη από τον κορονοϊό – συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

Για τις αλλαγές στην καθημερινότητα του, αλλά και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός στη χώρα μας μιλά στα «Π» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. «Το μόνο ίσως καλό αυτής της καθημερινότητας είναι ότι λόγω του περιορισμού των εκδηλώσεων, των συναντήσεων κλπ μου μένει λίγος παραπάνω χρόνος να βλέπω στο σπίτι την Πόπη και τον Γιάννη. Ειδικά με τον Γιάννη έχουμε έρθει πιο κοντά αυτή την περίοδο», αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο «ετοιμάζουμε σε όλα τα υπουργεία -και στο δικό μας- μια σειρά από βασικές νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα βάλουν πιο γερά θεμέλια για την επόμενη ημέρα προσελκύοντας επενδύσεις». Ο κ Χατζηδάκης μιλά για τη σύζυγό του, Πόπη Καλαϊτζή, τον γιο του, Γιάννη, που τον εκπλήσσει καθημερινά, ενώ αποκαλύπτει ότι ένας πολύ φίλος και συνεργάτης του ταλαιπωρήθηκε με πνευμονία εξαιτίας του κορονοϊού. Αλλά ακόμα περισσότερο ότι μια αγαπημένη φίλη του που ζούσε στην Αμερική χάθηκε από αυτόν τον αόρατο εχθρό, «μόνη και αβοήθητη στη Νέα Υόρκη».

 Κατα κοινή ομολογία η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Θα βρίσκατε κάποιο λάθος;

Βάλαμε πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή. Μιλώντας λοιπόν για το αν τα κάναμε λάθος ή σωστά, νομίζω πρέπει να κοιτάξουμε τον αριθμό των θυμάτων. Ε, λοιπόν, συγκριτικά με άλλες χώρες του δικού μας περίπου μεγέθους (Ολλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο, κλπ.) είμαστε πολύ πιο κάτω. Για αυτό και η Ελλάδα αναφέρεται διεθνώς με πολύ θετικό τρόπο. Και αυτό είναι μια εθνική επιτυχία. Όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά όλων των Ελλήνων. Μια εθνική επιτυχία που ενισχύει την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, αλλά και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό!

 Αντιμετωπίσατε εσείς κανένα κρούσμα κορωνοϊού στο στενό σας οικογενειακό, φιλικό ή επαγγελματικο περιβάλλον;

Δυστυχώς ναι. Ένας πολύ φίλος και συνεργάτης μου ταλαιπωρήθηκε αρκετά με πνευμονία εξαιτίας του κορωνοϊού. Αλλά ακόμα περισσότερο μια αγαπημένη φίλη από τα φοιτητικά χρόνια που ζούσε στην Αμερική χάθηκε από αυτόν τον αόρατο εχθρό μόνη και αβοήθητη στη Νέα Υόρκη.

Μένετε σπίτι; Τι σας αρέσει να κάνετε; Έχετε ανακαλύψει κάποια νέα συνήθεια ;

Εγώ προσωπικά ήμουν και είμαι υποχρεωμένος να πηγαίνω κάθε μέρα στο υπουργείο. Αλλαξαν οι συνθηκες της δουλειάς, έχει απαγορευτεί το τελευταίο διάστημα η είσοδος του κοινού, περιορίστηκαν τα ραντεβού, ξεκίνησαν οι τηλεδιασκέψεις, προχωρεί η τηλεργασία. Είναι μια νέα καθημερινότητα. Το μόνο ισως καλό αυτής της καθημερινότητας είναι ότι λόγω του περιορισμού των εκδηλώσεων, των συναντήσεων κλπ. μου μένει λίγος παραπάνω χρόνος να βλέπω στο σπίτι την Πόπη και τον Γιάννη. Ειδικά με το Γιάννη έχουμε έρθει πιο κοντά αυτή την περίοδο.

Τι κάνετε με το γιο σας, τώρα που σας βλέπει πιο πολύ;

Αντιλαμβάνεστε ότι τόσο για την Πόπη, όσο και για μένα, είναι το κέντρο της προσοχής. Τώρα είναι η περίοδος που αρχίζουμε να επικοινωνούμε με λέξεις και με φράσεις. Τη μια μας λέει ότι αυτό είναι απίθανο. Την άλλη διαπιστώνει ότι ο μπαμπάς, η μαμά και ο Γιάννης είμαστε οικογένεια. Έχει μάθει να επαναλαμβάνει αυτές τις μέρες το τραγούδι «θα κάτσω σπίτι» και τη «Γάτα τη σερενάτα». Και φυσικά αναγνωρίζει το logo του υπουργείου και όποτε το βλέπει λέει υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας!

 Λένε πολλά ζευγάρια περνάνε κρίση με τον κορωνοϊό.

Δείτε. Όλοι αγχωνόμαστε και στεναχωριόμαστε με αυτά που ζούμε με τον κορωνοϊό. Εγώ ειδικά όταν είμαι στο υπουργείο αντιλαμβάνεστε ότι βγαίνω από την προστασία του σπιτιού και αυτό οπωσδήποτε με κάνει να προσέχω περισσότερο για τα μέτρα προφύλαξης. Η Πόπη σηκώνει τα βάρη του νοικοκυριού. Έχει αλλάξει η καθημερινότητα και των δύο. Απλώς μας μένουν κάποιες ώρες να δούμε και καμιά ταινία στην τηλεόραση που προηγουμένως δεν βλέπαμε.

 Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών. Έχει σχέδιο η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ύφεση που αναμένεται;

Θαυματοποιοί δεν είμαστε. Η ύφεση χτυπάει με έναν βίαιο τρόπο όλη την υφήλιο και ακόμα περισσότερο την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μία εξαίρεση πολύ περισσότερο που είμαστε μία τουριστική χώρα και ο τουρισμός χτυπήθηκε πάρα πολύ από αυτή την κρίση. Έχουμε δώσει ενισχύσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά κρατάμε δυνάμεις και για μετά, καθώς το φθινόπωρο οι γιατροί λένε ότι ο κορωνοϊός θα ξαναχτυπήσει. Παράλληλα, ετοιμάζουμε σε όλα τα υπουργεία- και στο δικό μας- μια σειρά από βασικές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα βάλουν πιο γερά θεμέλια για την επόμενη μέρα προσελκύοντας επενδύσεις.

Εσείς φέρατε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Τι θα δούμε να αλλάζει;

Ότι δεν θα μπορείτε να βγάλετε οικοδομική άδεια αν δεν έχετε κανονίσει τη νόμιμη διάθεση των μπάζων σας. Ότι στο σούπερ μάρκετ θα έχετε πια ένα ενιαίο τέλος πλαστικής σακούλας όποιο πάχος και αν έχουν, καθώς δίνουμε προτεραιότητα στις βιοαποδομήσιμες και στις πάνινες για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Θα δείτε όσοι αγαπάτε το περιβάλλον, έναν καινούριο οργανισμό που θα προστατεύσει τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έχοντας για αυτό μια πιο ουσιαστική χρηματοδότηση. Και θα δείτε επίσης στις περιοχές Natura, όπου σήμερα υπάρχει μια κατάσταση φύρδην μίγδην και κάνει δουλειές μόνο όποιος έχει μέσο, να μπαίνει μια τάξη για την οποία στο τέλος θα βάλει τη σφραγίδα του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, όσοι ασχολούνται με την οικονομία θα δουν τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις να επιταχύνονται εντυπωσιακά και θα μπορούν έτσι να κάνουν πολύ ευκολότερα τη δουλειά τους. Ακούστε. Υπάρχουν στην Ελλάδα πολλοί που μονοπωλούν την περιβαλλοντική ευαισθησία. Εμείς κάνουμε περιβαλλοντική πολιτική στην πράξη με την απολιγνιτοποίηση, με την ηλεκτροκίνηση, με τη στήριξη της ανακύκλωση, με την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Το περιβάλλον είναι μια πολιτική για το μέλλον των παιδιών μας. Δεν ανέχομαι λοιπόν από κανέναν του ΣΥΡΙΖΑ με το εμπόριο περιβαλλοντικής ευαισθησίας, να μου λέει ότι ενδιαφέρεται για το δικό μου παιδί περισσότερο από ό,τι εγώ ο ίδιος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο