ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη της οικονομίας. Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Και κάθε μέρα που περνάει πέφτετε ακόμη πιο χαμηλά, εκθέτοντας την πατρίδας μας» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η γελοία παράσταση τόσο το καλύτερο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» πρόσθεσε.
«Να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης για τα επιτεύγματά σας; Για το ότι μας κάνατε πρωταθλητές στην αύξηση φόρων ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ; Επειδή έγιναν σχεδόν 5 εκατομμύρια κατασχέσεις και 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας, άνοιξαν μια μέρα το νλογαριασμό τους και είδαν ότι το υπουργείο Οικονομικών τούς έχει κατασχέσει τα χρήματά τους; Επειδή οι επενδύσεις είναι στο 1/3 των επενδύσεων του 2007; Επειδή οι τράπεζες έχουν χάσει το 90% της μετοχικής τους αξίας;» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Να σας δώσουμε ψήφο επειδή είμαστε τελευταίοι στην αντιμετώπιση της φτώχειας; Επειδή η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας ή μήπως επειδή οι έμποροι ναρκωτικών δρουν ανενόχλητοι στα πανεπιστήμια και ο Ρουβίκωνας αλωνίζει στην Αθήνα και η κυβέρνηση παριστάνει τον τροχονόμο ή μήπως επειδή οι κακοποιεί δραπετεύουν από τις φυλακές χωρίς να τους πάρει κανείς πρέφα, ενώ οι καταδικασμένοι της 17 Νοέμβρη και ο Κουφοντίνας κάνει περίπατο στο κέντρο της Αθήνας;».
Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, η κυβέρνηση ζητάει εμπιστοσύνη για τη φιλαλήθεια της, «γιατί έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και έφερε το τρίτο μνημόνιο, επειδή έλεγε ότι θα επαναφέρει τη 13η και 14η σύνταξη αλλά έκανε 17 περικοπές συντάξεων, επειδή έκανε 29 αυξήσεις φόρων αν και έλεγε ότι θα προστατεύσει τους αδύναμους και επειδή έκοψε τελείως το ΕΚΑΣ, περιόρισε σημαντικά το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης».
«Μήπως θέλετε να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο ήθος που φέρατε στην πολιτική ζωή; Για τη γάτα Ιμαλαϊων, για τον μεσάζοντα της Σαουδικής Αραβίας, για τους διαγωνισμούς για τηλεοπτικές άδειες με εγγυήσεις βοσκοτόπια, για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ με τις χαριστικές πράξεις υπέρ του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ζητάει εμπιστοσύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών αν και «παραχωρεί στους γείτονες μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, μία συμφωνία που χρησιμοποιήθηκε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, μία συμφωνία που στάθηκε αφορμή να βαφτίσει η κυβέρνηση εθνικιστή όποιον ήταν απέναντί της».
Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η πρόταση εμπιστοσύνης αποτελεί κωμικοτραγικό χειρισμό μίας κωμικοτραγικής κυβέρνησης. «Δεν μπορούμε να γελάσουμε με τις θεατρικές σας παραστάσεις, όσο γελοίες και αν είναι» παρατήρησε και πρόσθεσε: «Όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η γελοία παράσταση τόσο το καλύτερο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».
Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μας ζητάει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να της ξαναδώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, να της ξαναδώσει η Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης. Γιατί άραγε θέλει η Κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης;
Ας τα δούμε ένα-ένα: Επειδή κατέστησε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων σε όλες τις σαράντα περίπου χώρες του ΟΟΣΑ; Επειδή έγιναν σχεδόν πέντε εκατομμύρια κατασχέσεις, ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας άνοιξαν μια μέρα τον λογαριασμό τους και είδαν ότι το Υπουργείο Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τους έχει πάρει το λεφτά τους; Επειδή οι επενδύσεις είναι στο 1/3 των επενδύσεων που είχαμε το 2007; Επειδή οι δημόσιες επενδύσεις έχουν κτυπήσει χαμηλό δεκαετίας με βάση τα επίσημα στοιχεία του Προϋπολογισμού; Επειδή οι τράπεζες έχουν χάσει το 90% της μετοχικής τους αξίας σε σχέση με το 2015; Επειδή είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σύμφωνα με την Eurostat στην αντιμετώπιση της φτώχειας; Επειδή η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας; Επειδή στα πανεπιστήμια οι έμποροι ναρκωτικών κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους και ο Υπουργός Παιδείας καλεί ένα υποτιθέμενο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα να τους αντιμετωπίσει; Επειδή ο Ρουβίκωνας αλωνίζει στην Αθήνα και η Κυβέρνηση παριστάνει τον τροχονόμο; Επειδή οι κακοποιοί δραπετεύουν από τις φυλακές, χωρίς κανείς να τους πάρει πρέφα, ενώ οι καταδικασμένοι της «17 Νοέμβρη», ο Κουφοντίνας, κάνει περίπατο στο κέντρο της Αθήνας; Επειδή η εγκληματικότητα φουντώνει και το δόγμα της Κυβέρνησης απέναντι στους ανήμπορους πολίτες είναι «να κάνετε ότι κοιμάστε»; Για όλους αυτούς τους λόγους, θέλετε να πάρετε την εμπιστοσύνη της Βουλής;
Μήπως θέλετε να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης για την περιβόητη και γνωστή σε όλους φιλαλήθειά σας; Για το ότι λέγατε ότι θα σκίσετε τα μνημόνια και θα τα καταργήσετε με έναν νόμο και ένα άρθρο; Μήπως δεν το λέγατε και σας αδικώ; Μήπως για το ότι λέγατε ότι θα επαναφέρετε τη δέκατη τρίτη και τη δέκατη τέταρτη σύνταξη και κάνατε δεκαεπτά περικοπές συντάξεων; Θα τα λέμε όσο και αν σας ενοχλεί. Μήπως, γιατί ενώ λέγατε ότι θα προστατεύσετε τους αδύναμους, έχετε κάνει είκοσι εννέα αυξήσεις φόρων και η αναλογία άμεσοι-έμμεσοι φόροι είναι η χειρότερη που υπήρξε ποτέ, δηλαδή υπέρ των έμμεσων φόρων, που τους πληρώνει εξίσου ένας εφοπλιστής και ένας συνταξιούχος, επί μιας κυβερνήσεως που υποτίθεται ότι έχει κάνει σημαία της την κοινωνική ευαισθησία;
Πού σας αδικώ σε όλα αυτά; Ή μήπως σας αδικώ εάν πω ότι θέλετε να πάρετε την ψήφο εμπιστοσύνης με σημαία σας την κοινωνική πολιτική, όταν είστε η Κυβέρνηση που έχετε κόψει τελείως το ΕΚΑΣ, που καταργήσατε την έκπτωση στις ιατρικές δαπάνες, το επίδομα των πολυτέκνων, που περιορίσατε σημαντικά το επίδομα θέρμανσης;
Ναι, θέλω να βγει ένας από σας, που μορφάζετε αυτή την ώρα, και να πει, «Εκεί είχες λάθος», διότι μιλάω με στοιχεία. Μπορεί να σας ενοχλούν τα στοιχεία, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα από την οποία, όσα σόου και να κάνετε, δεν θα αποδράσετε.
Θέλετε, επίσης, να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, επειδή εκφράζετε το νέο ήθος, το καινούργιο, στην πολιτική ζωή του τόπου. Πώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Με τη «γάτα των Ιμαλαΐων»; Με τον μεσάζοντα της Σαουδικής Αραβίας; Με τους διαγωνισμούς για τηλεοπτικές άδειες με εγγυήσεις βοσκοτόπια; Δεν ήσασταν εδώ όταν γινόντουσαν όλα αυτά τα πράγματα; Με τις καταγγελίες για τη διαχείριση των κονδυλίων στο μεταναστευτικό, που διερευνώνται αυτή την ώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Με την παρέμβαση της Κομισιόν στο διαγωνισμό για το για το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή μήπως για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη, όπου είναι γύρω-γύρω όλοι οι Υπουργοί, ο κ. Παππάς και στη μέση ο Μανώλης, ο διαβόητος κ. Πετσίτης;
Υπάρχει κάτι ανακριβές; Τα έχουμε εφεύρει όλα αυτά; Συνέβησαν ή δεν συνέβησαν επί μιας κυβερνήσεως η οποία έχει το θράσος σε αυτά τα θέματα, ακόμα και σήμερα, να κουνάει το δάχτυλο;
Μήπως πρέπει να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι τόσο επωφελής για τη χώρα μας; Πρόκειται για μία συμφωνία που παραχωρεί με δική μας σφραγίδα, με σφραγίδα της δικής σας Κυβέρνησης, τους όρους «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα». Ήταν αυτό η εθνική θέση; Η εθνική ελληνική θέση ήταν ότι πρέπει να τους δώσουμε τη μακεδονική εθνότητα και τη μακεδονική γλώσσα; Να μας πείτε πότε ήταν!
Μήπως πρέπει να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης για το θέμα των Σκοπίων, όταν το εργαλειοποιήσατε, προκειμένου να διχάσετε την Αντιπολίτευση, χωρίς κανένα πνεύμα, πραγματικά, εθνικής συνεννόησης; Βεβαίως -λυπάμαι πολύ!- πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι.
Μήπως πρέπει να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης γι’ αυτή τη Συμφωνία, όταν στάθηκε η αφορμή να βαφτίσετε αφ’ υψηλού, με αλαζονεία, ως Μαρία Αντουανέτα, «εθνικιστή» οποιονδήποτε ήταν απέναντί σας και «ετερόκλητο όχλο», ακόμα και τους ψηφοφόρους σας, οι οποίοι βγήκαν να διαμαρτυρηθούν απέναντι αυτής της Συμφωνίας;
Αλλά κι όλα αυτά να μην ίσχυαν, κύριε Πρόεδρε, ακόμα και ο ίδιος ο χειρισμός γύρω από την ψήφο εμπιστοσύνης που ζούμε τις τελευταίες μέρες, θα αρκούσε για να καταψηφίσει κάνεις την Κυβέρνηση, γιατί είναι ένας κωμικοτραγικός χειρισμός μιας κωμικοτραγικής Κυβέρνησης.
Τι έχει γίνει; Έχουμε μια υποτιθέμενη αποχώρηση του κ. Καμμένου, αφού μετάλαβε ενώπιον των αχράντων μυστηρίων, αποχώρηση αλλά και παραμονή ταυτόχρονα του μισού του Κόμματος στην Κυβέρνηση. Εντός, εκτός και επί τα αυτά. Ο κ. Καμμένος έχει τέσσερις Βουλευτές, οι οποίοι του έχουν φύγει.
Λέω, λοιπόν, για τους κωμικοτραγικούς χειρισμούς ότι είχαμε το εξής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να είναι σαφές: Έχουμε τέσσερις Βουλευτές του κ. Καμμένου οι οποίοι φεύγουν από το Κόμμα του. Οι δύο διαγράφονται. Οι άλλοι δύο δεν διαγράφονται, παρότι θα ψηφίσουν υπέρ της Κυβερνήσεως που καταγγέλλει ο κ. Καμμένος, αλλά και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Και θέλω να ρωτήσω εσάς -μεταξύ σας είναι και καθηγητές, άνθρωποι οι οποίοι έχουν διαβάσει τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή πολιτική ιστορία- πού έχουμε δει ένα φαινόμενο σαν κι αυτό που έχουμε σήμερα ενώπιον μας, αυτόν τον τραγέλαφο της κυβερνώσας αντιπολιτεύσεως; Είναι μία αντιπολίτευση που είναι εν μέρει στην κυβερνητική πλειοψηφία, εν μέρει στην αντιπολίτευση, με Βουλευτές που εν μέρει διαγράφονται, εν μέρει δεν διαγράφονται. Και όλα αυτά τα λέτε «σταθερά», κάνοντας τους εισαγγελείς και κουνώντας το δάχτυλο.
Σε όλα υπάρχει ένα όριο. Στην αλαζονεία, στον κυνισμό υπάρχει ένα όριο. Και στο κωμικό υπάρχει ένα όριο. Διότι, ξέρετε…
Υπάρχει η αντιπολίτευση που μπορούν να κάνουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Υπάρχει η αντιπολίτευση που κάνει η ίδια η πραγματικότητα. Αλλά υπάρχει και η αντιπολίτευση που κάνει η ίδια η Κυβέρνηση στον εαυτό της, αυτογελοιοποιούμενη. Κι αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουμε αυτές τις μέρες.
Και ξέρετε, αν η Κυβέρνηση αυτογελοιοποιείται, δεν με νοιάζει και τόσο. Με νοιάζει ότι αυτό εκτυλίσσεται ενώ η χώρα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη στην οικονομία, να προσελκύσει επενδύσεις.
Να σταματήσει το brain drain. Ε, με αυτήν την Κυβέρνηση αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί, διότι είναι μία «καμένη κυβέρνηση». Ο κ. Καμμένος θεωρητικά αποχώρησε, αλλά έχει αφήσει τη στάμπα στο ΣΥΡΙΖΑ, έχει αφήσει τη στάμπα του στον ίδιο τον πολιτικό χαρακτήρα της Κυβέρνησης. Είναι μία Κυβέρνηση τραγελαφική. Όσο νωρίτερα φύγετε, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.