Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Έχουμε ακόμα πολύ και δύσκολο δρόμο. Αλλά τώρα μπορούμε να ελπίζουμε. Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό μπορούμε να τα καταφέρουμε.” – Συνέντευξη στη Real News και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή

__PC_2_8_2012_Δημοσιογράφος: Τη μια θα μας σώσουν οι Καταριανοί, την άλλη οι    Κινέζοι… Μήπως ανεβάζετε πολύ τον πήχη των προσδοκιών και σας διαψεύσει η σκληρή πραγματικότητα με το ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων;

Κωστής Χατζηδάκης: Σε καμία περίπτωση δεν θριαμβολογούμε. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε με την ανεργία στο 27%. Αλλά και σε καμία περίπτωση δεν λαϊκίζουμε. Τις νέες θέσεις εργασίας θα τις δημιουργήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι επενδύσεις, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αυτή είναι η αλήθεια η οποία είναι και  αποτέλεσμα της κοινής λογικής. Πρωτίστως, από εμάς τους Έλληνες εξαρτάται η επιτυχία της προσπάθειας. Έχουμε ακόμα πολύ και δύσκολο δρόμο. Αλλά τώρα μπορούμε να ελπίζουμε. Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό μπορούμε να τα  καταφέρουμε.

Και τώρα τι; Καλές οι επαφές στην Κίνα αλλά θα υπάρξει “δια ταύτα”;  

Το ταξίδι στην Κίνα δεν ήταν ένα ταξίδι δημοσίων σχέσεων. Στη Σαγκάη και στο Πεκίνο έγιναν πάνω από 450 επιχειρηματικές συναντήσεις, σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο τομέας των τροφίμων, των τραπεζών κλπ. Στο επίπεδο των διμερών επαφών, παρουσία των δύο πρωθυπουργών υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Invest in Greece με την China Development Bank, για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων και του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Την επόμενη της επιστροφής μας σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα για την παρακολούθηση και εφαρμογή των αποφάσεων του ταξιδιού. Ήδη, μέσα στον Ιούνιο αναμένονται στη χώρα μας εκπρόσωποι 20 μεγάλων κινέζικών επιχειρήσεων από τη Σαγκάη, με ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

65144015_1Ρώσοι και Αζέροι σφάζονται στην ποδιά των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, κύριε υπουργέ; 

Την αποκρατικοποίηση τη χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, με τον διαγωνισμό να βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Η διαδικασία είναι ανοικτή  και δεν είναι θεσμικά δόκιμο να κάνω το οποιαδήποτε σχόλιο αυτή την ώρα. Μετά τον ΟΠΑΠ, η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ είναι σημαντικής σημασίας για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

 

Ποιο θα είναι το κριτήριο για την επιλογή του επενδυτή στις αποκρατικοποιήσεις; Το τίμημα; Πολιτικοί και γεωστρατηγικοί λόγοι;

Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για το θέμα αυτό. Ο διαγωνισμός είναι διεθνής. Ήταν από την αρχή ανοικτός σε όλους και θα κερδίσουν αυτοί που θα κάνουν τις καλύτερες προσφορές.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί ότι θα ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει όλα τα προγράμματα αποκρατικοποίησης και όλες τις επενδύσεις που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν. Η ανάπτυξη στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα ευχών και καλών προθέσεων. Η χώρα έχει οριστικά αλλάξει σελίδα. Το αποδεικνύει η στάση των εταίρων μας απέναντί στην Ελλάδα, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται.

 

Τη μια θα μας σώσουν οι Καταριανοί, την άλλη οι    Κινέζοι… Μήπως ανεβάζετε πολύ τον πήχη των προσδοκιών και σας διαψεύσει η σκληρή πραγματικότητα με το ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων;

Σε καμία περίπτωση δεν θριαμβολογούμε. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε με την ανεργία στο 27%. Αλλά και σε καμία περίπτωση δεν λαϊκίζουμε. Τις νέες θέσεις εργασίας θα τις δημιουργήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι επενδύσεις, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αυτή είναι η αλήθεια η οποία είναι και  αποτέλεσμα της κοινής λογικής. Πρωτίστως, από εμάς τους Έλληνες εξαρτάται η επιτυχία της προσπάθειας. Έχουμε ακόμα πολύ και δύσκολο δρόμο. Αλλά τώρα μπορούμε να ελπίζουμε. Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό μπορούμε να τα  καταφέρουμε.

 

Και τώρα τι; Καλές οι επαφές στην Κίνα αλλά θα υπάρξει “δια ταύτα”;

Το ταξίδι στην Κίνα δεν ήταν ένα ταξίδι δημοσίων σχέσεων. Στη Σαγκάη και στο Πεκίνο έγιναν πάνω από 450 επιχειρηματικές συναντήσεις, σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο τομέας των τροφίμων, των τραπεζών κλπ. Στο επίπεδο των διμερών επαφών, παρουσία των δύο πρωθυπουργών υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Invest in Greece με την China Development Bank, για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων και του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Την επόμενη της επιστροφής μας σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα για την παρακολούθηση και εφαρμογή των αποφάσεων του ταξιδιού. Ήδη, μέσα στον Ιούνιο αναμένονται στη χώρα μας εκπρόσωποι 20 μεγάλων κινέζικών επιχειρήσεων από τη Σαγκάη, με ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

 

Για ποιες επενδύσεις έδειξαν ειδικό ενδιαφέρον οι Κινέζοι;

Η χώρα μας τους ενδιαφέρει ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη, ως ένα κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, συνδυασμένων μεταφορών. Η επιτυχία της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά είναι το διαβατήριο για τις επόμενες επενδύσεις τους. Εκφράστηκε από την πλευρά τους σαφές ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για τον διαγωνισμό που αφορά στα Περιφερειακά Αεροδρόμια και για το Ελευθέριος Βενιζέλος. Παντού βέβαια υπάρχουν διαγωνιστικές διαδικασίες. Επίσης, υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας με τις δύο μεγαλύτερες κινέζικες εταιρείες τηλεπικοινωνιών την HUAWEI και τη ZTE (2η και 5η παγκοσμίως), για τη δημιουργία κέντρων Logistics στον Πειραιά και ενός κέντρου έρευνας και τεχνολογίας. Η χώρα μας είναι πλέον στα πλάνα τους.

 

Ποια «αγκάθια» σας επισήμαναν οι Κινέζοι; Γραφειοκρατία; Ότι δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο και σταθερό φορολογικό σύστημα; Τι άλλο;

Σε όλες τις επαφές που είχαμε, εισπράτταμε από την πλευρά τους την αίσθηση ότι η χώρα μας έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται θετικά. Η σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού, η οριστική παραμονή μας στο ευρώ, και η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης είναι βασικοί παράγοντες για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου επενδυτικού περιβάλλοντος. Και θυμηθείτε ότι τίποτα από αυτά δεν ήταν δεδομένα πριν ένα χρόνο. Παράλληλα, αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει από την πλευρά των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Για παράδειγμα, ο νέος επενδυτικός νόμος που προβλέπει την δημιουργία μιας κεντρικής αδειοδοτικής Αρχής, διαδικασίες αυτοαδειοδότησης, και παροχή άδειας παραμονής για αγορά ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ. Σημαντικό είναι ότι ενώ η χώρα για κάμποσα χρόνια εξέπληττε αρνητικά, τώρα έχει ήδη αρχίσει να εκπλήσσει θετικά. Μπορούμε πλέον να βλέπουμε το μέλλον από καλύτερη θέση.

 

Χρειάζεται νέος αντιρατσιστικός νόμος; 

Ο ρατσισμός ως φαινόμενο είναι σίγουρα καταδικαστέος. Σε σχέση με εγκλήματα που διαπράττονται με ρατσιστικά κίνητρα, υπάρχουν ήδη σχετικές ποινικές διατάξεις. Οι διατάξεις αυτές θα μπορούσαν να συμπληρωθούν. Και το συγκεκριμένο θέμα είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

 

Η σκληρή αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, αυτό της εκλογικής ενίσχυσής της;

Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου έχουν κανόνες. Και οι κανόνες ισχύουν για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό αφορά φυσικά και σε τυχόν αδικήματα που διαπράττονται από μέλη κομμάτων. Όσον αφορά στις πολιτικές απόψεις της ΧΑ,  αυτές ανήκουν στο περιθώριο και η άνοδός της είναι προϊόν της κρίσης. Όταν η πατρίδα μας ξεπεράσει την κρίση και λαός μας σταθεί στα πόδια του, η ΧΑ θα επιστρέψει στο πολιτικό περιθώριο από το οποίο προέρχεται 

Μετάβαση στο περιεχόμενο