Το πρόσφατο μεγάλο άνοιγμα της κυβέρνησης στο θέμα «Ηλεκτροκίνηση» στην Ελλάδα αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των πολιτών για το κατά πολλούς καύσιμο του μέλλοντος. Με αφορμή λοιπόν το νέο Σχέδιο Νόμου και λίγο πριν την οριστικοποίηση των διατάξεών του και την ψήφιση του, συνομιλήσαμε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη για το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση, οι φορείς και η αγορά για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Ειδικότερα, ο Υπουργός Ενέργειας αποκαλύπτει στο Car and Driver τις πολιτικές της κυβέρνησης για τα δίκτυα φόρτισης, τι θα ισχύσει για τους οικιακούς φορτιστές, το νομοθετικό πλαίσιο και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και για το κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης.
Κύριε Υπουργέ, τα μέτρα προώθησης της ηλεκτροκίνησης εμπεριέχουν σημαντικά κίνητρα προκειμένου κάποιος να επιλέξει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ωστόσο παραμένουν ακριβά για το ευρύ κοινό. Ποια είναι η άποψή σας;
Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα σίγουρα δεν είναι φτηνά. Και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα κίνητρα τα οποία προωθούμε είναι αξιοσημείωτα. Διότι αυτό το αρχικό πακέτο των 100 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική μείωση της υψηλής τιμής εκκίνησης ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου κατά 25%! Μιλάμε για τέτοια μείωση κόστους που θα καταστήσει αρκετά μοντέλα ηλεκτροκίνητων ΙΧ πολύ περισσότερο προσιτά στον καταναλωτή! Πέραν αυτού όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η συντήρηση των ηλεκτρικών ΙΧ έχει έξοδα που σε σχέση με τα συμβατικά ΙΧ είναι πολύ λιγότερα. Επομένως, με ένα ηλεκτροκίνητο ΙΧ εξοικονομείς χρήματα κάθε χρόνο που το χρησιμοποιείς.
Πώς θα πετύχετε το στόχο σας ώστε 1 στα 3 αυτοκίνητα που θα πωλείται το 2030 να είναι EV, με δεδομένη την έλλειψη υποδομών φόρτισης;
Είμαστε ρεαλιστικά φιλόδοξοι. Μόνο έτσι θα μπούμε πραγματικά στη νέα εποχή μετακινήσεων. Αναγνωρίζουμε το ζήτημα με τις υποδομές για την ηλεκτροκίνηση. Για αυτό: Ξεκινάμε με την ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης σε κεντρικά σημεία εξυπηρέτησης: λιμάνια, αεροδρόμια και μεγάλες πλατείες. Προχωρήσαμε σε συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους στην ολοκλήρωση του δικτύου φόρτισης στις εθνικές οδικές αρτηρίες μέχρι το τέλος του 2021. Συμφωνήσαμε με τους Δήμους να χωροθετήσουν τα βασικά σημεία για τους φορτιστές μέχρι το Μάρτιο του 2021, ξεκινώντας από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι εισαγωγείς αυτοκινήτων δεσμεύτηκαν να εγκαταστήσουν 1.200 φορτιστές σε όλη την Ελλάδα. Ενώ και με το νομοσχέδιο που φέρνουμε για την ηλεκτροκίνηση, από τη μια πλευρά εισάγουμε ρυθμίσεις για την εγκατάσταση φορτιστών σε καινούργια κτίρια, και από την άλλη πλευρά απλοποιούμε τις διαδικασίες για την τοποθέτηση σημείων φόρτισης σε υφιστάμενα κτίρια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας εάν ένας ιδιοκτήτης θέλει να εγκαταστήσει ένα φορτιστή. Είναι μια σειρά ρυθμίσεων με τις οποίες αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το ζήτημα των υποδομών.
Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης μια διεύρυνση του προγράμματος των επιδοτήσεων στα πιο συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, αναφέρομαι στα χαμηλών ρύπων με οικονομικούς βενζινοκινητήρες ή και τα υβριδικά, προκειμένου να δοθούν κίνητρα αντικατάστασης των παλαιάς τεχνολογίας αυτοκινήτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Το πακέτο που διαμορφώσαμε βασίζεται στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς. Και με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, είναι πιστεύω ένα γενναίο αρχικό πακέτο προώθησης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα. Δείχνουμε με αυτό τον τρόπο ότι ακόμη και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, συνεχίζουμε να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να κάνουμε μια ιεράρχηση. Με τα χρήματα λοιπόν που τώρα έχουμε στη διάθεσή μας, δίνουμε προτεραιότητα στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, ακριβώς διότι είναι μια λιγότερο ώριμη τεχνολογία στην οποία θέλουμε να δώσουμε μία ισχυρή ώθηση. Παράλληλα βέβαια, για άλλες κατηγορίες αυτοκινήτων υπάρχουν ήδη ειδικές πολιτικές, πχ. η ΔΕΠΑ διαμορφώνει τη δική της πολιτική με τα πρατήρια φυσικού αερίου.
Στα μέτρα που ανακοινώσατε πρόσφατα υπάρχει μια ασάφεια για τα plug–in Hybrid (PHEV) αυτοκίνητα. Τι θα ισχύσει τελικά;
Να σας πω. Δίνουμε προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στα αμιγώς ηλεκτρικά ΙΧ. Και διότι, πέραν όσων ήδη ανέφερα, οδηγούν σε μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αλλά και γιατί οι τιμές των υβριδικών ΙΧ που αναφέρετε δεν είναι τόσο δυσπρόσιτες όσο αυτές των ηλεκτρικών ΙΧ. Αυτά σε σχέση με τους ιδιώτες. Θα επιδοτήσουμε όμως τα plug-in υβριδικά για δύο κατηγορίες: τα Ταξί και τα εταιρικά οχήματα. Το κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε μια «κρίσιμη μάζα» στην αγορά αυτών των οχημάτων. Ιδιαίτερα καθώς περιμένουμε περισσότερες πωλήσεις στις κατηγορίες αυτές.
Τι απαντάτε στους επικριτές της ηλεκτροκίνησης, που υποστηρίζουν πώς το ρεύμα που καταναλώνουν για τη φόρτισή τους τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προέρχεται και από μη ανανεώσιμες πηγές, οπότε το όποιο περιβαλλοντικό όφελος από τη χρήση των EVs εκμηδενίζεται σε αυτόν τον φαύλο κύκλο;
Η μετάβαση της Ελλάδας σε ένα μοντέλο πράσινης ανάπτυξης δεν είναι για εμάς μια αποσπασματική πολιτική, αλλά αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δεν ξυπνήσαμε ένα ωραίο πρωί και είπαμε να φέρουμε την ηλεκτροκίνηση! Αντίθετα αυτή μας η πολιτική συνδέεται άρρηκτα με δύο ακόμη πρωτοβουλίες μας: Την απολιγνιτοποίηση και τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι με αυτές τις δύο πολιτικές που ενισχύουμε το ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας και έμπρακτα απαντάμε στο επιχείρημα που αναφέρετε: Κάνοντας την παραγωγή ηλεκτρισμού πιο πράσινη, διασφαλίζουμε ότι η ίδια η ηλεκτροκίνηση θα είναι όντως μία φιλική για το περιβάλλον μετάβαση!
Πιστεύετε πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωφυσική της θέση προκειμένου να γίνει η silicon valley των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Νότια Ευρώπη; Υπάρχει σχετικό πλάνο προώθησης «πράσινων» επενδύσεων;
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες στον ενεργειακό τομέα. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτή η στροφή σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προς την πράσινη ενέργεια είναι κάτι που μας ευνοεί ιδιαίτερα. Διότι έχουμε πλούσιο τον ήλιο και τον άνεμο. Και για αυτό στην κυβέρνηση κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να καταστήσουμε την Ελλάδα πρωταγωνιστή αυτών των εξελίξεων: Αναθεωρήσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με στόχους πολύ πιο φιλόδοξους. Δηλαδή, το 35% της κατανάλωσης ενέργειας και το 60% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2030. Και για αυτό θα επιδιώξουμε την προσέλκυση πολλών πράσινων επενδύσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, εισαγάγαμε με τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο ρυθμίσεις που στοχεύουν στη μείωση του χρόνου αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ. Και συνεχίζουμε. Προχωρά παράλληλα η επένδυση των ΕΛΠΕ για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης στη Δυτική Μακεδονία. Και ενθαρρύναμε τη συνεργασία της ΔΕΗ και της γερμανικής RWE που θα φέρει και άλλες μεγάλες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Η Ελλάδα λοιπόν μπορεί να διεκδικήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αναλογεί και θα το κάνει!
Πόσο δύσκολο είναι για την χώρα μας η δημιουργία ενός «Ελληνικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου», με δεδομένο πώς κάτι τέτοιο δεν απαιτεί βαριά βιομηχανία παρά μόνον συνέργειες; Γίνονται συζητήσεις για κάτι τέτοιο;
Σε αυτό πρέπει να απαντήσουν η βιομηχανία και οι επενδυτές. Δουλειά δική μας είναι να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου η Ελλάδα να είναι μια χώρα ελκυστική στις επενδύσεις γενικότερα, αλλά και για τέτοιες επενδύσεις συγκεκριμένα, εφόσον υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον. Και αυτό ακριβώς κάνουμε: Στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση για παράδειγμα προβλέπουμε κίνητρα ούτως ώστε να ξεκινήσει από εταιρείες εδώ στην Ελλάδα η παραγωγή μπαταριών και φορτιστών για ηλεκτρικά ΙΧ. Είναι μία ρύθμιση που όχι μόνο προωθεί την ηλεκτροκίνηση, αλλά διασφαλίζει ένα πρόσθετο αναπτυξιακό όφελος για τη χώρα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να μας αποκαλύψετε, το τι τελικά ισχύει με τις διάφορες φήμες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για επενδύσεις αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ελλάδα με πιο χαρακτηριστική εκείνη της Volkswagen. Θα υλοποιηθούν και πότε;
Δεν μπορώ να μιλήσω για τα σχέδια ιδιωτών επενδυτών. Αυτό που επιχειρούμε, είναι να κάνουμε την Ελλάδα συνολικά ελκυστική για επενδύσεις. Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν θα έρθει ή δεν θα έρθει μια αυτοκινητοβιομηχανία, σημασία έχει να δημιουργούνται γενικότερα νέες θέσεις εργασίας μέσω ενός φιλικού στην επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, που θα δώσει ευκαιρίες προκοπής σε όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους μας.