Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εχουν γίνει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα- συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews

«Το βασικό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες είναι ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα ζητήματα της καθημερινότητας. Και αυτό είναι που θα επιδιώξει το νέο κυβερνητικό σχήμα», τονίζει στη Realnews ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, λέγοντας ότι η φορολογία δεν είναι κάτι στατικό.

 

Τι έφταιξε για την απώλεια σχεδόν ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων;

Κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ μονοπαραγοντικό. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση: Ένας λόγος, για παράδειγμα, ο οποίος αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι η απάθεια η οποία παραδοσιακά χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές. Ένας δεύτερος λόγος είναι το ότι πολλοί ψηφοφόροι στην Ελλάδα αισθάνθηκαν ότι δεν υπήρχε διακύβευμα. Θεώρησαν, δηλαδή, ότι θα κυβερνούσε ούτως ή άλλως η ίδια κυβέρνηση. Το πολύ μεγάλο ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές, ήταν που έκανε κάποιους να σκεφτούν ότι δεν έχει κάποιον αντίπαλο στο πολιτικό σύστημα. Εκτός αυτών υπάρχουν, βεβαίως, και συγκεκριμένοι πολιτικοί λόγοι. Για παράδειγμα κάποιοι ψηφοφόροι μας του Μαϊου και του Ιουνίου του 2023, οι οποίοι είναι ενοχλημένοι με κάποια πράγματα και επέλεξαν να μείνουν σπίτι τους, προκειμένου να στείλουν με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα, χωρίς όμως να στηρίξουν κάποιο άλλο κόμμα.

Γιατί ήταν ενοχλημένοι οι ψηφορόροι; Πού εντοπίζετε τις κυριότερες αστοχίες;

 Ήταν πολλοί και διαφορετικοί οι λόγοι. Ωστόσο, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Εδώ ήμασταν όλοι και βλέπαμε τις δημοσκοπήσεις. Και αυτές σαφώς έδειχναν ότι το Νο 1 θέμα που απασχολούσε τους πολίτες -και εδώ και σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- ήταν το ζήτημα της ακρίβειας. Η οποία, μάλιστα, «κατεδάφισε» κυβερνήσεις στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Τώρα, ήταν αυτός ο μόνος λόγος; Προφανώς και όχι. Ήταν π.χ. επίσης το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε χρειάζονται και κάποιο χρόνο να φανεί η χρησιμότητά τους και να αποδώσουν καρπούς.

 Μήπως ένας από τους λόγους ήταν και το πολυσυζητημένο νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών; 

 Το exit poll έδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες διαφορές της με τον ΣΥΡΙΖΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες -παρά το νέο σύστημα φορολόγησης. Δεν παραγνωρίζω, ότι μπορεί να υπήρξε μία κάποια δυσαρέσκεια σε ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες για το νέο σύστημα. Όταν, όμως, μεταρρυθμίζεις κάτι, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να δυσαρεστηθούν. Θα μπορούσαμε, βέβαια, να μην κάνουμε τίποτα και να αφήνουμε τα προβλήματα να διογκώνονται. Τι θα συνέβαινε; Οι ίδιοι που στέλνουν ένα μήνυμα σήμερα θα μας έστελναν ένα χειρότερο μήνυμα στο τέλος. Προσωπικά, δεν είμαι της «σχολής της ακινησίας». Έχουμε εκλεγεί για να κάνουμε ορισμένα πράγματα. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε κάτι, φυσικά, με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι Έλληνες πολίτες και τους ακούμε και τους σεβόμαστε. Δεν μπορούσε, ωστόσο, να μην απασχολήσει την κυβέρνηση ότι ο μέσος μισθωτός ή ο μέσος συνταξιούχος πλήρωναν περισσότερους φόρους από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία! Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα τεκμήρια αυτά είναι μαχητά. Δεν είναι όπως ο ΕΝΦΙΑ που δεν μπορείς να τον αμφισβητήσεις. Αν θεωρείς ότι αδικείσαι για οποιονδήποτε λόγο, προβαίνεις σε δήλωσης αμφισβήτησης στην εφορία.

Προτίθεστε να αλλάξετε κάτι στο φορολογικό των επαγγελματιών; 

Είμαστε ήδη στο μέσο της διαδικασίας της υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 89.745 δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών ως τώρα, οι 45.653 εμπίπτουν στο τεκμήριο, και έχουμε μέχρι στιγμής μόλις 295 προθέσεις αμφισβήτησης και 30 ολοκληρωμένες. Δηλαδή, στο σύνολο των επαγγελματιών οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις! Από εκεί και πέρα, η φορολογία δεν είναι κάτι το στατικό. Και από την αρχή είχαμε πει ότι το νέο σύστημα δεν θα μείνει για πάντα. Σύστημα το οποίο, πάντως, έχουν και χώρες πιο προηγμένες από εμάς, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Τα πράγματα εξελίσσονται (οι ψηφιακές συναλλαγές, τα POS, το ΜyDATA), εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα και μας δίνουν νέες δυνατότητες. Αλλά θα πρέπει να σκεφτεί κανείς, όταν θα έχουμε πλήρη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, για παράδειγμα, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής; Δείτε, προφανώς και ακούμε τις διαμαρτυρίες. Δεν είμαστε της αντιλήψεως ότι είμαστε αλάθητοι. Αλλά από την άλλη πλευρά, όταν λέμε ότι πρέπει να γίνουμε μία πιο σύγχρονη χώρα, ε, κάποια στιγμή πρέπει κάποια πράγματα, όπως ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, να γίνουν. Στο τέλος της τετραετίας θέλουμε να έχουμε φέρει αποτέλεσμα!

 Υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις κυβερνητικές πολιτικές και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας; Πώς θα τους προσεγγίσετε; Θα βοηθήσει ο ανασχηματισμός;

 Θα επιστρέψω στα αποτελέσματα του exit poll. Τα οποία καταρρίπτουν τον μύθο ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε μόνο προς τα δεξιά της. Η Νέα Δημοκρατία βασικά έχασε κυρίως ψηφοφόρους που έμειναν σπίτι τους και δεν ψήφισαν εμάς, αλλά ούτε και κανέναν άλλο. Τώρα, από τη μειοψηφία που πήγε σε άλλα κόμματα, οι μισοί περίπου πήγαν προς τα δεξιά και οι άλλοι μισοί προς τα αριστερά. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει κανείς; Να στρίβει το τιμόνι πότε προς τα δεξιά και πότε προς τα αριστερά για να ικανοποιεί πότε τους μεν και πότε τους δε; Γι’αυτό και λέω ότι το δίλημμα «αριστερά ή δεξιά» είναι ψευτοδίλημμα. Για μένα, δηλαδή, το βασικό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες είναι ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα ζητήματα της καθημερινότητας. Και αυτό είναι που θα επιδιώξει το νέο κυβερνητικό σχήμα με έμφαση στην ασφάλεια, την υγεία, τη δικαιοσύνη, τη στέγαση, τα ενοίκια, την ακρίβεια κοκ. Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά, προφανώς, πρέπει να γίνουν περισσότερα. Και το βασικό λάθος που πρέπει να αποφύγουμε, είναι να σταματήσουμε να ποδηλατούμε. Διότι τα ποδήλατα που δεν ποδηλατούν, πέφτουν!

Μήπως ήλθε η ώρα να αναθεωρήσετε τη στάση σας σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της ακρίβειας; Γιατί δεν επανεξετάζετε πιο «επιθετικές» πολιτικές, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης;

 Δεν υποτιμούμε το πρόβλημα του πληθωρισμού. Πόσο μάλλον όταν, όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές σε άλλες χώρες τις Ε.Ε. κατάφερε να «γκρεμίσει» κυβερνήσεις. Εδώ δεν συνέβη αυτό και πιστεύω ότι σε ένα βαθμό έχει συμβάλει η πολυεπίπεδη προσπάθεια που κάνουμε: με αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας. Με ελέγχους και πρόστιμα. Με ενίσχυση του ανταγωνισμού, τομέας στον οποίο υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα γυρίσουμε στα προ κρίσης επίπεδα τιμών, αλλά τη μάχη θα συνεχίσουμε να τη δινουμε. Και έχει τη σημασία του ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του προβλήματος. Τελευταία, μάλιστα, είμαστε και κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Και σε αυτό έχει συμβάλει ακριβώς και το νέο σύστημα που προωθεί τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος. Τώρα, ένας βασικός λόγος για τον οποίο δεν προχωρήσαμε σε μείωση του ΦΠΑ είναι διότι, όπως έχει γίνει και παλαιότερα στην Ελλάδα, η μείωση του ΦΠΑ δεν περνάει στον καταναλωτή. Το έκανε η Ισπανία και έχει τώρα υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα. Εκτός αυτών με κάθε ειλικρίνεια σας λέω ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μια συγκεκριμένη ισορροπία στον προϋπολογισμό και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΕ για πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ. Αν μειωθούν τα έσοδα του ΦΠΑ θα δημιουργηθεί μια τρύπα στον προϋπολογισμό και θα λείψουν λεφτά για μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία. Σκεφτείτε, αν κάποιοι επιμένουν να μην υιοθετούν ένα «ευχάριστο» μέτρο -και μάλιστα πριν από εκλογές- ε, κάποιο λόγο  θα έχουν να το κάνουν!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο