Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και κουνάνε το δάχτυλο – συνέντευξη στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”

 

Κουνάνε το δάχτυλο ενώ έχουν λερωμένη τη φωλιά τους κι έχουν απολέσει προ πολλού το δήθεν ηθικό τους πλεονέκτημα,  δηλώνει ο Κ Χατζηδάκης αναφερόμενος στην επιχείρηση «σκανδαλολογία» που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, αλλά και για τις σκιώδεις υποθέσεις της περιόδου 2015-2018 που έρχονται στη δημοσιότητα.

Στη συνέντευξη του στον «Φιλελεύθερο» ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ σχολιάζει τις εξελίξεις στο θέμα των συντάξεων, την ανομία, τα θετικά μέτρα Τσίπρα, τη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας,  αλλά και το πώς η Ν.Δ θα αντιμετωπίσει τη «ναρκοθέτηση»  της επόμενης μέρας.

–         Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι το  Euro working Group δεν έφερε αντίρρηση για τη μη περικοπή των συντάξεων; 

Αναμενόμενη και θετική εξέλιξη. Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε τη μείωση των συντάξεων όταν τη νομοθέτησε ο κ. Τσίπρας και κατέθεσε σχετική τροπολογία για την κατάργησή της.Η κυβέρνηση έχει κάνει 21 αρνητικές παρεμβάσεις στις συντάξεις. Τώρα θα ματαιωθεί η μία, περί αυτού πρόκειται. Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο έχουν πληρώσει και πληρώνουν τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο.

On camera “έλεγχος” αστυνομικών από το Ρουβίκωνα, απειλές κατά αστυνομικών από αντιεξουσιαστές, μέσα στο Πρωτοδικείο, χωρίς ούτε μια σύλληψη ή προσαγωγή. (Μη)διαχείριση της ανομίας ή κάτι πιο επικίνδυνο;    

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προκλητική ανοχή και αδιαφορία τα φαινόμενα ανομίας και εγκληματικότητας, αυτή είναι η αιτία για την έκρηξη του φαινομένου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον νιώθουν συγγενείς με τις συλλογικότητες και τους μπαχαλάκηδες. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιδεικνύει μια σχεδόν παθητική στάση για τη δράση των κάθε λογής εγκληματιών και έχει υιοθετήσει το δόγμα «κάνετε ότι κοιμόσαστε». Τελικά, με τον δογματισμό τους, δεν αφήνουν ουσιαστικά την Ελληνική Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.

Με αυτή την πολιτική είναι αναπόφευκτο η Αθήνα να θυμίζει Σικάγο του Μεσοπολέμου και κάθε λίγο και λιγάκι να ζούμε σουρεαλιστικές σκηνές από τον ακτιβισμό συλλογικοτήτων και μπαχαλάκηδων που γελοιοποιούν το κράτος και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.

Στη γειτονιά, στη δουλειά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο,  παντού οι πολίτες ζουν με ανασφάλεια και φόβο. Νιώθουν απροστάτευτοι. Και η απουσία του κράτους τελικά υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και εκτρέφει φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και εξτρεμισμού.

Από της πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης Μητσοτάκη η αντιμετώπιση στην ανομία και το έγκλημα θα αλλάξει ριζικά.

–         Επιπλέον είχαμε τη βόμβα έξω από το σπίτι του κ. Ντογιάκου… 

Το συγκεκριμένο χτύπημα έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές. Είναι συνεπώς ένα χτύπημα εναντίον των θεσμών, της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου.

Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί γρήγορα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και να λάβει όλα τα αναγκαία  μέτρα για να προστατεύσει τους δικαστές και να διασφαλίσει ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει απερίσπαστη το έργο της.

‒ Θα αναγκαστείτε να ψηφίσετε “ένα προς ένα”, τα “θετικά” μέτρα Τσίπρα; Μπορείτε να μην μπείτε στο χορό της παροχολογίας; “Λεφτά υπάρχουν” και μάλιστα … αναδρομικά;

Ο κ. Τσίπρας στην απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει την εκλογική του ήττα υπόσχεται στους πάντες τα πάντα. Έτσι ανακάλυψε λ.χ. τη μείωση φόρων και εισφορών ή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει εδώ και 2 χρόνια από το βήμα της ΔΕΘ και τότε τον ειρωνεύονταν!   Ανακάλυψε ευκαιριακά αυτή την πολιτική και γι’ αυτό δεν πείθει κανέναν.

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τις δικές της πολιτικές, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην παροχολογία. Εμείς συνάπτουμε με τους Έλληνες συμφωνία αλήθειας. Λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα!

Όσο αφορά τα αναδρομικά στις συντάξεις προφανώς θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αμετάκλητες αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από την άλλη η δημοσιονομική επιβάρυνση θα είναι τεράστια. Θα πρέπει συνεπώς να σκεφθούν όλοι: Ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα αυτό το μεγάλο βάρος; Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που σέρνεται ή μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που θα φέρει επενδύσεις κ νέες δουλειές

‒ Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “ναρκοθετούν” την επόμενη κυβέρνηση; 

Το κόστος παραμονής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία είναι τεράστιο. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν οι εκλογές νωρίτερα.

Πληρώσαμε πανάκριβα τις αυταπάτες του κ. Τσίπρα το α’ εξάμηνο του ’15 που παραλίγο να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Στη συνέχεια πληρώνουμε πανάκριβα την πολιτική του κρατισμού και της υπερφορολόγησης: Μας οδήγησαν στο 3ο και 4ο μνημόνιο, αλλά ακόμα η οικονομία σέρνεται. Είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη, αλλά πρώτοι στην αύξηση φόρων στις χώρες του ΟΟΣΑ. Οι επενδύσεις βρίσκονται στον πάτο και τα παιδιά μας φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό. Τώρα προστίθεται το κόστος της παροχολογίας και οι πρακτικές μιας αδίστακτης και κυνικής ομάδας που για να παραμείνει λίγο ακόμα στην εξουσία συμπεριφέρεται χωρίς κανόνες.

Όμως δεν είναι μόνο η οικονομία. Ζημιά επίσης προκαλούν στα εθνικά θέματα, στην παιδεία, στην υγεία, στην δημόσια διοίκηση, στους θεσμούς, παντού!

Για όλα αυτά μιλάμε ως αντιπολίτευση, αλλά κυρίως προετοιμαζόμαστε να τα αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση. Με σχέδιο και πρόγραμμα. Με ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα στηρίζεται σε λιγότερους φόρους και εισφορές, λιγότερες δαπάνες και επενδύσεις. Με τολμηρές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση,  στην παιδεία, στην υγεία, την δικαιοσύνη κλπ. Με εφαρμογή των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών, πολιτικών που εφαρμόστηκαν κυρίως στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την  Κύπρο, που κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια πολύ πριν από εμάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία μπορούν να βάλουν ξανά μπροστά τις μηχανές της οικονομίας και να δημιουργήσουν νέες δουλειές. 

‒ Κάποιοι ισχυρίζονται πως η Ν.Δ. δεν θέλει την πλήρη εξιχνίαση των υποθέσεων που εξέτασε η Εξεταστική για την Υγεία; Ως κυβέρνηση, θα αναζητήσετε ανάλογες ευθύνες σε “σκάνδαλα” της περιόδου 15-18;

Μετά τον κ. Πολάκη, ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του, αποκάλυψε πλήρως τις προθέσεις του. Οδηγούν τη χώρα σε εκλογές εν μέσω σκανδαλολογίας στην ύστατη προσπάθειά τους να περιορίσουν την ήττα που έρχεται.

Η μεθόδευση που ακολουθούν στην Εξεταστική για την Υγεία μέχρι τώρα με την τμηματική παρουσίαση του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας ( για Ε. Ντυνάν και αρθροσκοπήσεις) είναι πολύ χαρακτηριστική:  επειδή δεν διαθέτουν στοιχεία – διαφορετικά η εξεταστική και κατέληγε σε προανακριτική επιτροπή –  επιστρέφουν τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη και προσπαθούν να συντηρήσουν τους αστήρικτους ισχυρισμούς τους μέσω του ψιθύρου και κάποιων από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν. Ε, δεν πείθουν κανέναν!

Ωστόσο το βασικό είναι άλλο: Κουνάνε το δάχτυλο ενώ έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν απολέσει προ πολλού το δήθεν ηθικό τους πλεονέκτημα. Στην αρχή με τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και τους εμπόρους όπλων. Πρόσφατα με την εξαγορά της ΔΕΗ στα Σκόπια, τις βαρύτατες καταγγελίες Καμμένου και Κοτζιά μέσα στο υπουργικό συμβούλιο για Σόρος κλπ, τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Κοτζιά ουσιαστικά εναντίον της κυβέρνησης, τις καταγγελίες μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, τον διαγωνισμό για το Θριάσιο, την παρέμβαση της Κομισιόν στο Αεροδρόμιο Αθηνών. Και μόλις προχθές είχαμε δηλώσεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκου, διορισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ, πως χαριστικές πράξεις υπέρ του Λ.Λαυρεντιάδη εκ μέρους της ΔΕΠΑ, για τις οποίες διώκεται ο ίδιος, είχαν την κάλυψη 6 υπουργών. Θέμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή αλλά ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε να πει κουβέντα.

‒Υπάρχουν κίνδυνοι για τον Ελληνισμό και την Εκκλησία που μπορεί να προκύψουν από την υλοποίηση της συμφωνίας Τσίπρα- Ιερωνύμου; Έχετε αντιρρήσεις στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας; 

Συμφωνία ακόμα δεν υπάρχει – παρά τα μεγάλα λόγια του κ. Τσίπρα περί δήθεν ιστορικής συμφωνίας. Προς το παρόν έχουμε μια «πρόθεση συμφωνίας», όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, που ήδη έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας.

Επιπλέον η υπόθεση αυτή υπονομεύθηκε πλέον από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σπουδή για να ανακοινώσουν τις 10.000 προσλήψεις ήταν πολύ δηλωτική των διαθέσεών τους: Εργαλειοποίησαν το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας για μια χούφτα ψήφους, προκαλώντας τη δίκαιη αντίδραση σχεδόν του συνόλου του κλήρου.

Πέραν αυτού, η προωθούμενη συμφωνία αρχών μεταξύ Τσίπρα – Αρχιεπίσκοπου σε καμία περίπτωση δεν συνιστά διαχωρισμό του Κράτους με την Εκκλησία.  Ούτε στο θέμα της κληρικών, που η Πολιτεία σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς τους, ούτε στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας που θα γίνει από κοινού με το Κράτος.

Επομένως εδώ έχουμε άλλη εμβληματική υπαναχώρηση του κ. Τσίπρα. Διότι ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους  ήταν ένα ισχυρό φετίχ του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης προσχωρεί στη θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι τα όποια εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες και δεν χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση.

Όσο για το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας θυμίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2013 είχε προωθήσει τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την οποία πάγωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο