Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εγκαίνια Δορυφορικού Internet υψηλής ταχύτητας στη Γαύδο.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης εγκαινίασε σήμερα Σάββατο 7 Ιουνίου 2008, την παροχή Δορυφορικού Internet Υψηλής Ταχύτητας στη Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας. Η υπηρεσία αυτή είναι προσφορά του ΥΜΕ σε συνεργασία με τον Hellas Sat.
Μετά τα εγκαίνια ο κ. Χατζηδάκης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:


Δ: Κύριε Υπουργέ τι σημαίνει για τη Γαύδο το δορυφορικό Ίντερνετ;


Υ: Η σημερινή επίσκεψη στη Γαύδο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών διάδοσης του Διαδικτύου στη ξεχασμένη και ακριτική Ελλάδα. Πρόκειται για πρωτοβουλία του ΥΜΕ. Σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και τη HELLAS SAT έχουμε ξεκινήσει ήδη από τον Άη Στράτη, τον πυρόπληκτο Δήμο της Ανδανείας στη Μεσσηνία και ερχόμαστε τώρα στη Γαύδο. Πριν από μερικά χρόνια ήταν επίτευγμα σε κάποια νησιά να πιάνει το τηλέφωνο.
Όπως εξελίσσονται όμως τα πράγματα σε μερικά χρόνια θα είναι πολύ μεγάλο έλλειμμα για τους επισκέπτες, αλλά και για τους νεότερους κατοίκους των νησιών, αν δεν υπάρχει πρόσβαση στο Ίντερνετ. Είδατε προηγουμένως, πόσο εξοικειωμένα είναι τα παιδιά με τη νέα τεχνολογία. Επομένως επενδύουμε σε αυτό, επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες, επενδύουμε στο να προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια. Η Γαύδος είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Με την επίσκεψή μου εδώ, συμβολικά, θέλω να περάσει το μήνυμα ότι η Πολιτεία θέλει να προχωρήσει μπροστά και να προχωρήσει γρήγορα, επενδύοντας στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, στην ευρυζωνικότητα και στις νέες τεχνολογίες. Οι πιλοτικές αυτές δράσεις και πρωτοβουλίες εντάσσονται στην ευρύτερη Στρατηγική του ΥΜΕ για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες. Σε αυτήν περιλαμβάνονται δράσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία 5.000 σημείων ασύρματης πρόσβασης στο Internet (wi-fi), καθώς και το πρόγραμμα ΔΟΡΥ, που προβλέπει την παροχή Δορυφορικού Internet Υψηλής Ταχύτητας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.


Δ: Για το θέμα των συγκοινωνιών;


Υ: Δεν είμαστε αρμόδιοι για τα θέματα της ναυτιλίας. Αρμόδιο είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες.
Είμαστε όμως αρμόδιοι για τις αεροπορικές συνδέσεις.
Ήδη υπάρχει το ελικοδρόμιο, το οποίο λειτουργεί με κάποιες ελλείψεις. Δεσμεύτηκα να μιλήσω στην ΥΠΑ, ώστε οι ελλείψεις αυτές να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατόν. Απ’ την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι της Γαύδου και ο Πρόεδρος θέτουν το θέμα κατασκευής ενός αεροδρομίου. Το έργο είναι τεχνικό και σύνθετο. Χρειάζεται πρώτα από όλα μελέτη.
Δεσμεύτηκα επίσης ότι θα προχωρήσουμε στην ανάθεση αυτής της μελέτης προκειμένου να δούμε κατ’
αρχήν ποιο είναι το κόστος και ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουμε.
Γι’
αυτό θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια. Η βούληση υπάρχει.
Πρέπει να εξετάσουμε το θέμα με ευαισθησία, καταλαβαίνοντας τη σημασία που μπορεί να έχει στη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού αυτού.Μετάβαση στο περιεχόμενο