Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Έγκριση της πρώτης οδηγίας της Eλληνικής Προεδρίας, για τον ραδιοεξοπλισμό

radio_exoplismosΌπως έχουμε τονίσει στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι να φέρει αποτελέσματα. Να επιλύσουμε συγκεκριμένα θέματα, να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμικών εταίρων μας. Αυτό πράξαμε στην περίπτωση της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό. Συμβάλαμε ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να κλείσει ο φάκελος επιτυχώς.

Το εξαιρετικό έργο των προηγουμένων Προεδριών της Κύπρου, της Ιρλανδίας και ιδιαιτέρως της Λιθουανίας ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Προεδρία. Είναι η πρώτη πρόταση που εγκρίνεται επί Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα αρμοδιότητάς του Υπουργείου μας και έτσι επιθυμούμε να συνεχίσουμε

radio_exoplismosΤο νέο σχέδιο οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό ενέκρινε η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων Ι (COREPER I) μετά την επίτευξη προσωρινής συμφωνίας μεταξύ των εκπροσώπων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, τη συμφωνία αναμένεται να εγκρίνoυν επίσημα και τα δύο Σώματα. Είναι η πρώτη πρόταση που εγκρίνεται επί της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ μετά από διαπραγμάτευση στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων Ι.

 

Το σχέδιο οδηγίας θεσπίζει ένα πλαίσιο για τη διάθεση στην αγορά, την ελεύθερη κυκλοφορία και τη  λειτουργία ραδιοεξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλος ο εξοπλισμός που εκπέμπει ή λαμβάνει ραδιοκύματα ραδιοεντοπισμού και ραδιοεπικοινωνίας θα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Αυτό περιλαμβάνει συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, τηλεχειριστήρια αυτοκινήτου και μόντεμ. Από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας εξαιρείται ο  ραδιοεξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τη δημόσια ασφάλεια και την άμυνα.

 

Η νέα οδηγία θα αντικαταστήσει την οδηγία 1999/5/ΕΚ και μόλις εγκριθεί τα κράτη μέλη θα έχουν περιθώριο δύο ετών για την εφαρμογή της οδηγίας σε εσωτερικό δίκαιο ενώ οι κατασκευαστές θα έχουν ένα επιπλέον έτος για τη συμμόρφωσή τους.

 

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε παρουσιαστεί από την Κυπριακή Προεδρία και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της Ιρλανδικής και της Λιθουανικής Προεδρίας.

 

Ο  Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Προεδρεύων του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής:

 

“Όπως έχουμε τονίσει στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι να φέρει αποτελέσματα. Να επιλύσουμε συγκεκριμένα θέματα, να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμικών εταίρων μας. Αυτό πράξαμε στην περίπτωση της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό. Συμβάλαμε ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να κλείσει ο φάκελος επιτυχώς.

Το εξαιρετικό έργο των προηγουμένων Προεδριών της Κύπρου, της Ιρλανδίας και ιδιαιτέρως της Λιθουανίας ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Προεδρία. Είναι η πρώτη πρόταση που εγκρίνεται επί Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα αρμοδιότητάς του Υπουργείου μας και έτσι επιθυμούμε να συνεχίσουμε“.

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο