Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Έγκριση τροπολογιών της Νέας Δημοκρατίας για την αναγνώριση των διπλωμάτων από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Κοινή δήλωση Τρακατέλλη – Χατζηδάκη.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία, σε πρώτη ανάγνωση, στην έκθεση του Ιταλού ευρωβουλευτή Στέφανο Ζαπαλά σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων,

την τροπολογία Χατζηδάκη, με την οποία αποσαφηνίζεται οριστικά αυτό που μέχρι τώρα ήταν θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δηλαδή τα πτυχία που εκδίδονται από Πανεπιστήμια των κρατών μελών της ΕΕ με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, της αναγνώρισης, ή της πιστοποίησης θεωρούνται διπλώματα των Πανεπιστημίων που τα εκδίδουν και επομένως αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη μέλη. Η τροπολογία αυτή εγκρίθηκε με 321 ψήφους υπέρ και 204 κατά.

τη συμπληρωματική τροπολογία Τρακατέλλη-Χατζηδάκη, που παρέχει στα κράτη μέλη την ευχέρεια εφαρμογής ελεγκτικών μηχανισμών με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όταν πανεπιστήμια ενός κράτους μέλους έχουν παραρτήματα σε άλλα κράτη μέλη. Η τροπολογία αυτή εγκρίθηκε με 335 ψήφους υπέρ και 206 κατά.


Υπέρ των τροπολογιών τάχθηκαν, με ονομαστική ψηφοφορία, οι βουλευτές πέντε από τις επτά πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων, της Ένωσης για την Ευρώπη των Εθνών και της Ομάδας για την Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Διαφοράς. Αντίθετα απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έθεταν εμπόδια στην αμοιβαία αναγνώριση διπλωμάτων.


Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Τρακατέλλης και ο ευρωβουλευτής κ. Κ. Χατζηδάκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:


“Με την έγκριση των τροπολογιών μας δημιουργείται ένα νέο σκηνικό στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Πλάι στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια θα μπορούν να λειτουργούν με συνθήκες νομικής ασφάλειας και αυστηρών ελέγχων παραρτήματα μεγάλων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Η άμιλλα θα ανεβάσει το επίπεδο των σπουδών, η προσφορά υπηρεσιών θα καλύψει τη δίψα για μάθηση και η φοιτητική μετανάστευση θα σταματήσει. Αυτό που θα συμβεί θα είναι επομένως κάτι πολύ περισσότερο από ένα οριστικό τέλος στην ανερμάτιστη και εν πολλοίς παράλογη πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που αρνούνταν την αναγνώριση πτυχίων από πανεπιστημιακά ιδρύματα άλλων κρατών-μελών, ενώ ταυτόχρονα παρείχαν δια του υπουργείου εμπορίου άδειες λειτουργίας στα συνεργαζόμενα με αυτά Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών.


Σήμερα όμως αναδείχτηκε παράλληλα η απερίγραπτη σύγχυση του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ενώ ο Πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου από το 1998 θεωρούσε νομοτελειακή την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη αναγνώριση των πτυχίων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που συνεργάζονται με Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και ζητούσε ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα τελευταία, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτίμησαν τελικά να καταψηφίσουν τις τροπολογίες μας που προέβλεπαν αυτά που και ο αρχηγός τους είχε ζητήσει παλαιότερα. Προφανώς, το ΠΑΣΟΚ με όλες αυτές τις αντιφατικές θέσεις που συστεγάζονται έχει μεταβληθεί σε ένα πολιτικό συνονθύλευμα. Και ο καθένας ό,τι θέλει διαλέγει…”


Το θέμα παραπέμπεται στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών, που αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά τους επόμενους μήνες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο