Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εγκρίθηκε η έκθεση Χατζηδάκη για τη σιδηροδρομική μεταφορά επικίνδυνων προϊόντων

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη για την εναρμόνιση της νομοθεσίας των κρατών-μελών που αφορά τη μεταφορά με σιδηρόδρομο επικίνδυνων εμπορευμάτων.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού επισήμανε ότι η έκθεση αυτή έχει μεγάλη σημασία καθώς οι σιδηροδρομικές μεταφορές αυτού του είδους όπως π.χ. πυρηνικών ή άλλων χημικών αποβλήτων έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση, πράγμα που συνεπάγεται και αυξημένους κινδύνους ατυχημάτων. Η κοινοτική νομοθεσία έχει θεσπίσει στο παρελθόν εναρμονισμένα πρότυπα υπό μορφή Οδηγιών τόσο για τις διεθνείς όσο και για τις εθνικές μεταφορές αυτού του είδους. Ωστόσο για τις τελευταίες είχαν σε επίπεδο εφαρμογής προβλεφθεί αρχικά κάποιες μεταβατικοί περίοδοι που αρχικά εξέπνεαν την 1η Ιανουαρίου 1999. Η υπό συζήτηση πρόταση της Επιτροπής ζητάει την παράταση των εν λόγω μεταβατικών περιόδων μέχρι την 1η Ιουλίου 2001.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε επίσης ότι το κύριο πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποια κοινώς αποδεκτά πρότυπα για όλη την Ευρώπη, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να εξηγηθεί και να δικαιολογηθεί στους πολίτες της Ευρώπης που δείχνουν αυξημένη ευαισθησία για αυτά τα θέματα. Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος με την πρόταση της Επιτροπής αντιλαμβάνεται όμως ταυτόχρονα την ανάγκη να παραταθούν αυτές οι μεταβατικές ρυθμίσεις. Αποδέχεται συνεπώς την πρόταση της Επιτροπής διατυπώνοντας όμως ταυτόχρονα την επισήμανση ότι θα πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να υπάρξουν και οι τελικές εναρμονισμένες ρυθμίσεις.
Η αρμόδια για τις μεταφορές επίτροπος κ. Λογιόλα ντε Παλάθιο συνεχάρη τον εισηγητή για την αρτιότητα της έκθεσής του και αναφέρθηκε στην κατάσταση συμφόρησης του έχει προκληθεί στον τομέα της μεταφοράς ανθρώπων από τους σιδηροδρόμους. Πρόσθεσε ότι στον τομέα αυτό η Ένωση έχει κάνει σημαντική πρόοδο με τα τρένα υψηλής ταχύτητας, προβλήματα όμως υφίστανται όσον αφορά στην μεταφορά προϊόντων και για το λόγο αυτό θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές και η διαλειτουργικότητα των σιδηροδρόμων.


Μετάβαση στο περιεχόμενο