Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Είκοσι μία φορές κινδυνεύει να παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου σχετικά με την δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας και της προστασίας των καταναλωτών και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι Έλληνες καταναλωτές εξαιτίας του γεγονότος ότι δημόσια σφαγεία στην Ελλάδα εξακολουθούν σε σημαντικό βαθμό να μην συμμορφώνονται με τα απαιτούμενα πρότυπα έφερε σήμερα στο φως της δημοσιότητας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.


Ο κ. Χατζηδάκης κατά την συνέντευξη τύπου αποκάλυψε τον μακρύ κατάλογο (Πίνακας 1) των περιπτώσεων παραβίασης του κοινοτικού δικαίου στον τομέα της υγείας και της προστασίας των καταναλωτών. Η Ελλάδα, τόνισε, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για 21 περιπτώσεις παραβίασης του κοινοτικού δικαίου. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα δημόσιας υγείας και προστασίας του καταναλωτή κ. Ντέιβιντ Μπερν στον κ. Χατζηδάκη. Από την απάντηση γίνεται σαφές ότι η Επιτροπή έχει κινήσει εναντίον της Ελλάδος τις διαδικασίες που προβλέπονται, και αν δεν θεωρήσει ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε ικανοποιητικά το πρόβλημα, η χώρα μας θα οδηγηθεί για όλες αυτές τις περιπτώσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στον κατάλογο των παραβιάσεων που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης περιγράφονται τόσο οι αιτίες της παραβίασης του κοινοτικού δικαίου, όσο και το στάδιο που βρίσκεται κάθε υπόθεση. Οι υποθέσεις αυτές καλύπτουν μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών και αφορούν μεταξύ άλλων: τον έλεγχο των διοξινών στα τρόφιμα, την θέσπιση μέτρων για την καταπολέμηση και εξάλειψη του καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα, την διατροφή των ζώων, την πανώλη των χοίρων, την ανίχνευση επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα κλπ.


Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε επίσης τον κίνδυνο που διατρέχουν οι καταναλωτές εξαιτίας του γεγονότος ότι δημόσια σφαγεία στην Ελλάδα εξακολουθούν σε σημαντικό βαθμό να μην συμμορφώνονται προς τα κοινοτικά πρότυπα. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε άλλη απάντηση του κ. Μπερν, όπου σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο επισημαίνεται ότι: «Η Επιτροπή θεωρεί ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι σφαγεία στην Ελλάδα εξακολουθούν σε σημαντικό βαθμό να μην συμμορφώνονται με τα απαιτούμενα πρότυπα με επακόλουθο οι καταναλωτές να εκτίθενται σε κίνδυνο».


Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο κ. Μπερν στην απάντησή του, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ υπηρεσιών της Επιτροπής και των ελληνικών αρχών στις 21 Φεβρουαρίου 2003 επανεξετάστηκε η κατάσταση σχετικά με τα σφαγεία κόκκινου κρέατος. Στην συνάντηση αυτή οι ελληνικές αρχές επεσήμαναν ότι στην χώρα μας υπάρχουν 43 εγκαταστάσεις εγκεκριμένες βάσει του άρθρου 10 (εγκαταστάσεις για εξαγωγή κρέατος στην Ε.Ε) της οδηγίας 64/433/ΕΟΚ και 110 εγκεκριμένες βάσει του άρθρου 4 (εγκαταστάσεις για διάθεση κρέατος στην εσωτερική αγορά) της ίδιας οδηγίας. Όπως αναφέρεται στην συνέχεια της απάντησης του κ. Μπερν, στην συνάντηση αυτή οι ελληνικές αρχές παραδέχθηκαν ότι: «ορισμένες εγκαταστάσεις που έχουν εγκριθεί βάσει του άρθρου 4 της παραπάνω οδηγίας δεν συμμορφώνονται τόσο με τα κοινοτικά πρότυπα, όσο και με τα εθνικά πρότυπα».


Ο κ. Χατζηδάκης στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το παρελθόν έχει εκφράσει την ανησυχία της και για πολλές άλλες περιπτώσεις που αφορούν την δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών. «Ας μην ξεχνάμε», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «ότι πριν από ένα μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτησή μου σχετικά με την Κρεαταγορά του Ρέντη, επεσήμανε τα προβλήματα και τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν για την δημόσια υγεία για τρίτη φορά. Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις των αρμόδιων αρχών για βελτίωση των εγκαταστάσεων της κρεαταγοράς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη. Ταυτόχρονα παρά τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ανέγερση καινούριας και σύγχρονης κρεαταγοράς, το πολύ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004, οι εργασίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει». «Ας ελπίσουμε», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «ότι τα «θα», θα γίνουν κάποτε πραγματικότητα και ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να κοροϊδεύει τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και τους Έλληνες καταναλωτές». Για το τελευταίο θέμα ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε σχετικό έγγραφο του Γραφείου Κτηνιατρικών Θεμάτων από όπου προκύπτουν όλα τα παραπάνω στοιχεία.
Μετάβαση στο περιεχόμενο