Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Είμαι οπαδός της μεγάλης κεντροδεξιάς”.

newspaper_glasses_4_120x80

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και τη δημοσιογράφο Χ. Ταβουλάρη.

“Είμαι οπαδός της μεγάλης κεντροδεξιάς”. Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και τη δημοσιογράφο Χ. Ταβουλάρη.


Οι επισκέψεις Στρος Καν και  Όλι Ρεν  είχαν και οι δύο μια σαφή προειδοποίηση για τα δύσκολα που έρχονται..Μπορεί να φτάσουμε μέχρι την έξοδο από την Ευρωζώνη;

Πιστεύω πως όχι. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Ορισμένοι που άμεσα ή έμμεσα σκέπτονται την επιστροφή στη δραχμή ξεχνούν πως κάτι τέτοιο πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας διεθνώς θα σήμαινε επιστροφή σε ένα νόμισμα που αμέσως θα υποτιμηθεί δραματικά.   Αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε τεράστια επιβάρυνση στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, τρομακτική αύξηση τιμών σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος κ.ο.κ. Η προσπάθειά μας δεν πρέπει να είναι να αποφύγουμε την ανηφόρα αλλά να την ανέβουμε μια ώρα αρχύτερα. Μέτρα όπως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι αποκρατικοποιήσεις, η εκμετάλλευση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων –τουρισμός, ναυτιλία κλπ- θα επιταχύνει την ανάπτυξη και θα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους.

Το πρόβλημα πάντως δεν είναι Ελληνικό είναι πρόβλημα της ΕΕ με την ΕΕ διασπασμένη να μη τολμά να πάρει αποφάσεις….

Ο ευρωσκεπτικισμός από τη μία και το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας από την άλλη τραυματίζουν κάθε μέρα την Ευρώπη.  Δεν ωφελεί οι ευρωπαϊκές χώρες να δείχνουν η μία την άλλη σε σχέση με τις ευθύνες. Είναι προφανές ότι όσοι έχουν προβλήματα πρέπει να σοβαρευτούν και οι ασθενέστεροι να δείξουν αλληλεγγύη στους αδύνατους.  Μη φοβόμαστε τις λέξεις. Κάναμε ένα sui generis νόμισμα, το ευρώ. Οι αγορές, βοηθούσης και της διεθνούς κρίσεως, δείχνουν δυσπιστία σε κάτι που δεν καταλαβαίνουν απολύτως. Αυτό που θα τις πείσει είναι πραγματικές θεσμικές αλλαγές στην Ε.Ε.. Δηλαδή δίπλα στη νομισματική Ένωση να δημιουργηθεί μία δημοσιονομική Ένωση, μια κοινή δημοσιονομική πολιτική. Με προληπτικούς μηχανισμούς για τις κρίσεις, με ουσιαστικό συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών και με υποστηρικτικές λύσεις όπως τα ευρωομόλογα, που θα λειτουργήσουν σίγουρα πυροσβεστικά. Με μισές λύσεις θα τρέχουμε πάντα πίσω από τις αγορές.

Η στάση της Γερμανίας πάντως  αφήνει υπόνοιες για σχέδιο μιας άλλης ΕΕ.

Η Γερμανία επί Χέλμουτ Κολ είχε έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη. Φοβούμαι ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα που σε αυτές τις ιστορικές στιγμές σκέπτονται πιο πολύ τις δημοσκοπήσεις παρά το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Τα λάθη των μεγάλων χωρών μπορεί να κοστίσουν στην Ε.Ε. πολύ περισσότερο από τα υπαρκτά λάθη της Ελλάδας. Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερη, όχι λιγότερη Ευρώπη. Έχει λεχθεί ότι η Ευρώπη προχώρησε μπροστά μέσω κρίσεων. Ας ελπίσουμε πως αυτό θα επιβεβαιωθεί και τώρα.

Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης  σε ένα σχέδιο δράσης;

Σε αυτή την κρίσιμη φάση ακόμη περισσότερο η Ελλάδα είναι πάνω από όλα. Ρωτήστε όμως  καλύτερα για τη συναίνεση το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο ενοχοποιεί για τα πάντα τη ΝΔ, συμπεριφέρεται αλαζονικά και θεωρεί την πολιτική του Ευαγγέλιο.

Επίκειται συνάντηση Παπανδρέου Σαμαρά υπάρχει πεδίο συνεννόησης για την έξοδο από την κρίση; Διαβλέπουμε μια κάποια διαφοροποίηση της ΝΔ τελευταία από την σκληρή αντι-μνημονιακή ρητορική. Τι άλλαξε;

Το Μνημόνιο έγινε πρόχειρα. Για αυτό και αναθεωρήθηκε μέχρι στιγμής τρεις φορές. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει πως είμαστε υπέρ του περιορισμού των δαπανών, αρκεί να αυτό να γίνεται δίκαια. Υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, αρκεί αυτό να μη συγχέεται με ανεξέλεγκτες φορο-επιδρομές. Υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών, αρκεί να είναι πραγματικές και να μην οδηγούν σε ύφεση. Εμείς δε στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά στηρίζουμε την πατρίδα μας. Όμως η συναίνεση δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης.  Δείτε την πρόσκληση του πρωθυπουργού, που έγινε, παρεμπιπτόντως, με αφορμή μια ερώτηση στη Βουλή. Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια σε περιβάλλον συναίνεσης στην Ευρωβουλή, μπορώ να σας πω ότι η συναίνεση δεν είναι στο DNA  του ΠΑΣΟΚ.

Ποια είναι θέση σας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις;

Δεν μιμούμαστε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση. Για αυτό και σημειώνω, παρότι δεν ευχαριστεί τους πάντες, πως όπου υπάρχουν προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα. Καλύτερα ειδικές για τους εργαζομένους παρά κλειστές επιχειρήσεις και ακόμη περισσότεροι άνεργοι. Φτάνει να υπάρξουν κριτήρια. Όχι «βρήκαμε παπά… να θάψουμε πέντε – έξι».

Πόσο αναπόφευκτη και αναγκαία είναι η  περικοπή μισθών και στον Ιδιωτικό τομέα;

Σας εξήγησα μόλις. Όπου υπάρχουν ειδικά και αποδεδειγμένα προβλήματα. Βασικά προβλήματα όμως του ιδιωτικού τομέα είναι η υπερφορολόγηση και η μεγάλη ταλαιπωρία με τις αδειοδοτήσεις και τη γραφειοκρατία..

Διαβάζοντας  το βιβλίο του πρώην υπουργού οικονομικών κ.Γ.Παπαθανασίου αναρωτιέμαι αν όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν  ή μήπως τελικά ήταν ήδη καθ’ οδόν…

Όσο νωρίτερα αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα τόσο το καλύτερο. Εμείς δεν υπήρξαμε όσο τολμηροί θα έπρεπε. Και η τότε αντιπολίτευση ήταν σύσσωμη «στα κεραμίδια». Θυμηθείτε πως απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην πρόσκληση Καραμανλή για συναίνεση, το Μάρτιο του ’09, μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Εσείς είσαστε μέλος της κυβερνητικής επιτροπής .Είχατε εικόνα ? Κι αν τα πράγματα ήταν όπως τα περιγράφει ο κ. Παπαθανασίου γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή κατέφυγε σε εκλογές αντί να δρομολογήσει μέτρα…

Η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τρεις φορές μέτρα το 2009, κατηγορούμενη από την αντιπολίτευση και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης για αναλγησία. Το ΠΑΣΟΚ αμφισβητούσε ακόμη και την ύπαρξη της διεθνούς κρίσεως. Προσωπικά ήμουν υπέρ της λήψης μέτρων από την κυβέρνησή μας το φθινόπωρο του ‘09. Μην έχετε όμως καμία αμφιβολία ότι με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί θα είχαμε τεράστιες και οξύτατες αντιδράσεις. Για αυτό και ο Καραμανλής προτίμησε τελικά να θέσει το δίλημμα: ένας δύσκολος δρόμος ή οι συνήθεις προεκλογικές υποσχέσεις;

Ήταν τελικά μοιραίο το 2009 και η απόφαση για εκλογές;

Ο λαός έκανε την επιλογή του και είναι σεβαστή. Εμείς πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας και να αποφασίσουμε να υπερασπίζουμε με περισσότερο θάρρος την ιδεολογία μας. Το ΠΑΣΟΚ προσγειώθηκε καθυστερημένα και ανώμαλα στην πραγματικότητα. Αυτή η ανώμαλη προσγείωση και η σύγχυση δεν πληρώνονται μόνο από το ίδιο αλλά και από τη χώρα ως σύνολο.

Δεν θα έριχνε φως στα τότε γεγονότα  και θα αποφόρτιζε  το κλίμα στην ΝΔ μια τοποθέτηση του ίδιου του Κ.Καραμανλή;

Είμαι βέβαιος ότι ο Καραμανλής θα το πράξει όταν ολοκληρωθεί ένας κύκλος εξελίξεων και υπάρχει μια κρίσιμη μάζα στοιχείων.

Πώς είδατε το κόμμα της κ.Μπακογιάννη, εκπροσωπεί τελικά κάποιο κομμάτι της κεντροδεξιάς;

Προσωπικά θα προτιμούσα να ήμαστε όλοι μαζί. Έχω πει και άλλη φορά πως είμαι οπαδός της μεγάλης κεντροδεξιάς, που θα έχει όμως σαφή κατεύθυνση και δε θα είναι ένα ετερόκλητο άθροισμα προσωπικοτήτων. Αυτό στον ορατό χρονικό ορίζοντα δε φαίνεται εφικτό. Προχωρούμε όμως μπροστά. Παρότι ξεκινήσαμε από δυσμενή αφετηρία, τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν μια πρώτη απόδειξη πως η ΝΔ βγαίνει από τη γωνία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο