Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Είμαστε σε καιρό πολέμου και είμαστε όλοι στρατιώτες με πολιτικά.” Συνέντευξη στη Real News και τη Χριστίνα Κοραή

__PC_2_8_2012_ 

…Οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται σκληρά. Για να τα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις. Δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα στα μέτρα. Να οδηγήσουμε την οικονομία σε πρωτογενή πλεονάσματα, να αντιμετωπίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους οριστικά και με αναπτυξιακά αντίβαρα να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη. Αυτές τις ώρες διαλέγεις ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο. Αν δειλιάσουμε και εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, η χώρα μπορεί να καταστραφεί στα χέρια μας. Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει…

 

1. Γιατί να πιστέψουν οι πολίτες την κυβέρνηση ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα κύριε υπουργέ;

Ούτως ή άλλως θα είναι τα τελευταία μέτρα. Ας μη γελιόμαστε. Τα μέτρα αυτά είτε θα πετύχουν και η χώρα θα ξεφύγει από την κρίση είτε θα αποτύχουν και θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω. Γι΄ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία αφενός να δομηθούν σωστά συνδυάζοντας τη δημοσιονομική εξυγίανση με αναπτυξιακά αντίβαρα. Αυτό που εξελίσσεται μπροστά μας είναι μία μάχη για την πατρίδα μας. Και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα και εθνική ενότητα.

 

2. Γιατί η κυβέρνηση δεν έβαλε μια γραμμή στους δανειστές, να πει «ναι» στα πλέον σκληρά μέτρα που μπήκαν ποτέ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα πάρει και τη δόση των 31,5 δις ευρώ και την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια, όπως προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος;

Όλοι θέλουμε την επιμήκυνση για να μπορέσουμε να απλώσουμε τα μέτρα σε βάθος τετραετίας. Βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει συμφέρον το πρόγραμμα να αποτύχει. Γι’ αυτό πιστεύω ότι με καλή θέληση και από όλους μπορεί να ξεπεραστούν τα αγκάθια και να καταλήξουμε σε συμφωνία.

 

3. Θα αντέξει η κοινωνία τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται;

Οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται σκληρά. Για να τα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις. Δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα στα μέτρα. Να οδηγήσουμε την οικονομία σε πρωτογενή πλεονάσματα, να αντιμετωπίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους οριστικά και με αναπτυξιακά αντίβαρα να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη. Αυτές τις ώρες διαλέγεις ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο. Αν δειλιάσουμε και εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, η χώρα μπορεί να καταστραφεί στα χέρια μας. Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει.

 

4. Ειλικρινά πιστεύετε ότι υπάρχει δικαιοσύνη σ αυτά τα μέτρα;

Γίνεται προσπάθεια να αποφύγουμε τις οριζόντιες περικοπές. Τα μέτρα είναι σίγουρα δύσκολα γι αυτό και πρέπει αν επιδιωχθεί να είναι όσο πιο δίκαια γίνεται. Το διακύβευμα είναι να παραμείνει η χώρα όρθια έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αν η χώρα καταρρεύσει το κόστος θα το πληρώσουμε όλοι μας κυρίως όμως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

 

5. Θα πάρετε τα μέτρα κι ας πέσετε;

Ας υποθέσουμε ότι δεν παίρνουμε τα μέτρα φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. Η χώρα τότε θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο, θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης και θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω. Αν πάρουμε τα μέτρα θα έχουμε μεγάλο πολιτικό κόστος,το γνωρίζουμε, αλλά θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Είμαστε σε καιρό πολέμου και είμαστε όλοι στρατιώτες με πολιτικά. Το έχω ξαναπεί: προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν οι επόμενες εκλογές. Τις χαρίζω σε όποιον θέλει να τις κερδίσει. Φτάνει να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα.

 

6. Κομματική πειθαρχία στην ψήφιση των μέτρων ή ψήφο κατά συνείδηση;

Οι ώρες είναι ιστορικές. Όλοι πολιτευθήκαμε πριν τις εκλογές γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν. Προσπαθούμε να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος χωρίς να υποσχόμαστε μαγικές συνταγές. Είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα κάνουν το καθήκον τους.

 

7. Υπάρχει περίπτωση να μη γίνουν αυξήσεις 25% στα εισιτήρια των ΜΜΜ το α τρίμηνο του 2013 όπως προβλέπει το μνημόνιο;

Έχουμε στείλει σημείωμα στο Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας, με βάση τη διεθνή εμπειρία, ότι η αύξηση των εισιτηρίων σε καιρό ύφεσης δεν έχει ταμειακό αποτέλεσμα. Το Υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί.  Γι΄ αυτό έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες και πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής, δηλαδή για μέτρα τα οποία θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα για την αποφυγή στην αύξηση των εισιτηρίων. Και τα μέτρα αυτά πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, πριν δηλαδή την προγραμματισμένη αύξηση.

 

8. Ανάπτυξη πότε κύριε υπουργέ; Έχετε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

Παρουσιάσαμε σε δύο Συνεντεύξεις Τύπου τις 20 βασικές Προτεραιότητες του Υπουργείου για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι δέκα πρώτες σχετίζονται με τι δεσμεύσεις της χώρας και οι υπόλοιπες δέκα αφορούν την καθημερινότητα και την ανάπτυξη. Όλες οι δράσεις μας, έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα και έχει ορισθεί συντονιστής για να έχουμε αποτελέσματα το γρηγορότερο δυνατό. Στον τομέα της ρευστότητας ενεργοποιούμε τη συμφωνία με την ΕΤΕπ και επιχειρούμε να τρέξει πιο γρήγορα το ΕΣΠΑ. Προχωρούμε μία σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές όπως είναι η απελευθέρωση των οδικών επιβατικών μεταφορών, ο εκσυγχρονισμός των περιφερειακών αεροδρομίων με ΣΔΙΤ, η ριζική αλλαγή του συστήματος προμηθειών του Δημοσίου. Και βεβαίως πρέπει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έρθουμε σε μία πρώτη συμφωνία με τους παραχωρησιούχους για να μείνουν ζωντανά τα τέσσερα μεγάλα οδικά έργα που θα δημιουργήσουν 30.000 νέες θέσεις εργασίας.

 

9. Κυβερνάει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ή το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών;

Δεν σας απαντώ μόνο θεσμικά ότι δηλαδή ο Πρωθυπουργός συντονίζει την κυβέρνηση. Σας απαντώ πολιτικά λέγοντας ότι έχει πάρει στην πλάτη του τη μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Ξέρω ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση μπορεί να εκπλήσσουν καθώς δεν έχουμε παράδοση κυβερνήσεων συνεργασίας. Πιστεύω όμως ότι και τα τρία κόμματα που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Σαμαρά, θα κάνουν ότι απαιτείται για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.

 

10. Είναι καλό να συνεδριάζουν πιο συχνά ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί;

Οτιδήποτε οδηγεί σε υπέρβαση των προβλημάτων και αντιμετώπιση της κρίσης είναι καλό για την πατρίδα μας.

 

11. Να μπουν στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ με κεντρικά τους πολιτικά στελέχη;

Αυτό είναι δική τους απόφαση. Αυτό που ξέρω είναι ότι όλοι πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν είναι μία μάχη για πρόσωπα. Είναι μία μάχη για την Ελλάδα.

 

12. Θα αντέξει η κυβέρνηση συνεργασίας; Ο Ε. Βενιζέλος έχει σοβαρές ενστάσεις ως προς τη στρατηγική Σαμαρά και ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τη ΔΗΜ.ΑΡ δεδομένη…

Θα ήταν παράδοξο να μην υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα. Την ίδια στιγμή όμως είμαι βέβαιος πως όλοι αντιλαμβάνονται την ιστορικότητα των στιγμών που ζούμε. Και το συμφέρον της Ελλάδας θα είναι οδηγός όλων στις αποφάσεις τους.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο