Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Είμαστε σε ζώνη αναταράξεων και οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοικτές – συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

18 151804XATZHDAKHSKWSTHS«Είμαστε σε ζώνη αναταράξεων και οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοιχτές», δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κωστής Χατζηδάκης, και καταλογίζει στους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προσπάθεια να γαντζωθούν στις καρέκλες τους με κάθε τρόπο.

Αναφέρεται στο αποτέλεσμα του Eurogroup, λέγοντας ότι είναι μία ετεροβαρής συμφωνία, υποστηρίζει ότι η χώρα πληρώνει «το τίμημα του λαϊκισμού της κυβέρνησης» και προσθέτει ότι η ΝΔ είναι υπέρ της εκχώρησης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα εφόσον προκύπτει όφελος για την οικονομία και τους πολίτες.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ για το ζήτημα της εκχώρησης δημόσιων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, λέει ότι δεν πρέπει να είναι κανείς δογματικός, ότι το βασικό κριτήριο είναι ο φορολογούμενος να πληρώνει λιγότερα χρήματα. «Δηλαδή αν είναι φθηνότερες οι υπηρεσίες που προσφέρει μια εταιρεία με ιδιωτικούς υπαλλήλους, γιατί να επιμένουμε σε μια τιμωρητική λογική απέναντι στους φορολογούμενους;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για το θέμα του Noor1, λέει ότι «η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τον κ. Καμμένο ξεπέρασε κάθε όριο θράσους» και «όσο για τον κ. Μαρινάκη και εδώ η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί».

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεωρείτε αρνητικό το κλείσιμο της  αξιολόγησης; 

Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης ήταν μια ετεροβαρής συμφωνία. Δεν ήμασταν φυσικά υπέρ του να οδηγηθούμε σε μια χαοτική κατάσταση, αλλά η κυβέρνηση έδωσε σχεδόν όλα όσα της ζητούσαν οι δανειστές για να μην πάρει σχεδόν τίποτα από αυτά που η ίδια διακήρυσσε.

Τη στιγμή που η ίδια η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περνούσε το 4ο μνημόνιο από τη Βουλή με μέτρα 5 δις για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο κ. Τσίπρας υποσχόταν ότι θα φορέσει γραβάτα, διότι να νέα για το χρέος θα ήταν καταπληκτικά. Και τελικά μηδέν εις το πηλίκον!Ούτε πιστοποιητικό βιωσιμότητας για το χρέος, ούτε ποσοτική χαλάρωση, ούτε ορατή έξοδος στις αγορές.

Το 2014  η Ελλάδα είχε πιστοποιητικό βιωσιμότητας από το ΔΝΤ, είχε βγει δοκιμαστικά στις αγορές και δεν είχε, φυσικά, το βαρίδι των capital controls, που τα έχουμε βαριά κληρονομία από το καλοκαίρι του 2015. Με 2 μνημόνια, με σχεδόν παντελή απώλεια του ελέγχου των τραπεζών και με το υπερταμείο εδώ μέχρι το 2115, ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταφέρει καν να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 2014! 

Τότε, που αποσκοπεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή που ζητήσατε; 

Προκαλέσαμε τη συζήτηση στη Βουλή για να μάθει ο λαός όλη την αλήθεια. Επί της ουσίας το αποτέλεσμα δικαίωσε πικρά τον Πρωθυπουργό, διότι τελικά ήταν ένα αποτέλεσμα που θυμίζει ματς Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακού.

Αλλά και επί της διαδικασίας, διότι, με την καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς,  η κυβέρνησης υιοθετήσαμε τελικά όλα τα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ ήδη από το 2016, έχοντας όμως οδηγήσει την οικονομία προς τα πίσω και έχοντας κάνει τους Έλληνες ακόμα φτωχότερους.  

Για τη μη ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση ευθύνεται η κυβέρνηση ή οι πολιτικές επιδιώξεις και οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών; 

Καταρχάς κάποιος θα πρέπει να ρωτήσει τον ίδιο τον κ. Τσίπρα γιατί δέχτηκε να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να υπάρξει ρητή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ποσοτική χαλάρωση. Το λέω αυτό διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός,  στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, διακήρυσσε ότι αποκλείεται να κλείσει το συνολικότερο θέμα χωρίς ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. 

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, στις 15 Μαΐου του 2016  είχε συμφωνήσει ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν, εάν είναι αναγκαίο, από το Σεπτέμβριο του ’18 και μετά. Και μάλιστα πανηγύριζε τότε γι’ αυτό –υπάρχουν οι σχετικές δηλώσεις. Πάνω σ’ αυτή την απόφαση πάτησαν οι δανειστές για να μην πάρουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος τώρα. Αυτό οδήγησε το ΔΝΤ να μην δώσει πιστοποιητικό βιωσιμότητας και αυτό με τη σειρά του οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αν βάλει κανείς δίπλα τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, την διαπραγματευτική της τακτική και το τι αποδέχθηκε τελικά, αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι έχουμε μια κυβέρνηση σε ζάλη.

Θα βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση με πλεονάσματα της τάξης του 3,5% και στην συνέχεια με 2% για άγνωστο χρόνο; 

Ασφαλώς τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δυσκολεύουν αυτή την πορεία.

Το κυριότερο είναι ότι η κυβέρνηση συμφώνησε σε πολυ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα 5 χρόνια. Την περίοδο, δηλαδή, που χρειαζόμαστε μεγαλύτερες ανάσες στην οικονομία και την αγορά, η κυβέρνηση συμφώνησε σ’ ένα σκληρό πρόγραμμα που θα υπονομεύσει την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Ωστόσο η ελληνική οικονομία χρειάζεται ώθηση τώρα, όχι το 2040 ή το 2050.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, συμφώνησε σε πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ένα χρόνο πριν, στις 23 Ιουνίου 2016, δήλωνε ότι τέτοια πλεονάσματα οδηγούν σε πνιγμό την οικονομία!

Ασκείτε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά εάν κερδίσετε τις εκλογές θα εφαρμόσετε όλα τα μέτρα. Νομίζετε ότι είναι επιχείρημα για τον κόσμο ότι “τα εφαρμόζουμε, αλλά δεν φταίμε εμείς”; 

Ο απολογισμός της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι 2 μνημόνια – το 4ο μνημόνιο με μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους που πρέπει  θα εφαρμοστούν το ’19 και το ’20 – το υπερταμείο για 99 χρόνια και λιτότητα για 43 χρόνια, μέχρι το 2060!

Και προφανώς όλα αυτά είναι βαριά κληρονομία για τις επόμενες κυβερνήσεις και τη χώρα.

Όλα αυτά δεν ήταν προφανώς αναπόφευκτα. Τα μέτρα π.χ. των 5 δις για το αφορολόγητο και τις συντάξεις δεν υπήρχαν στον ορίζοντα ούτε επί Σαμαρά αλλά ούτε επί Τσίπρα το 2015. Είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Ωστόσο εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 για να πούμε ότι όλα αυτά θα καταργηθούν με ένα νόμο και ένα άρθρο. Ταυτόχρονα όμως λέμε ότι οι συμφωνίες με τους δανειστές δεν είναι γραμμένες σε πέτρα. Μπορούν να βελτιωθούν, όπως πέτυχε η κυπριακή κυβέρνηση που έβγαλε την Κύπρο νωρίτερα από το μνημόνιο, μπορεί και να χειροτερέψουν όπως συνέβη με την κυβέρνηση Τσίπρα τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Στόχος δικός μας θα είναι να βελτιώσουμε τις συμφωνίες της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές. Και αυτό θα το πετύχουμε με δύο τρόπους:

Μετάβαση στο περιεχόμενο