Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Είναι αναγκαιότητα ο γραμματέας στη ΝΔ – Εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής

Το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών θα δυσκολέψει την προσπάθεια της ΝΔ για την κατάκτηση της εξουσίας;
Με την δημιουργία του νέου κόμματος περνάμε από το ολιγοπώλιο στον ανταγωνισμό. Αυτό σημαίνει περισσότερες επιλογές για τους ψηφοφόρους και κάποια πίεση ασφαλώς στα ήδη υπάρχοντα κόμματα. Ωστόσο θεωρώ ότι η ύπαρξη του νέου κόμματος θα αποβεί περισσότερο αρνητική για το ΠΑΣΟΚ γιατί η ΝΔ παρουσιάζει μια υψηλή συσπείρωση ενώ από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που κουράστηκε και κούρασε και τους ίδιους τους ψηφοφόρους του. Θεωρώ λοιπόν ότι πολλοί μετριοπαθείς ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν το ΚΕΠ. Κατά συνέπεια αυτός που έχει να φοβάται περισσότερο υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες είναι το κυβερνών κόμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ δεν πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ανανέωσης της. Η παρουσία άλλωστε του νέου κόμματος είναι ένας πρόσθετος λόγος να κινηθεί ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση.


Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στάση της νδ απέναντι στο νέο κόμμα που προέρχεται από τον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό χώρο της ΝΔ;
Η ΝΔ έχει διευκρινίσει και απόλυτα σωστά ότι ο αντίπαλος της είναι το ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια της ΝΔ που στις εκλογές του Απριλίου ήταν δεύτερη στην κούρσα είναι στις επόμενες εκλογές να βγει πρώτη. Δεν έχει λόγο λοιπόν να κοιτάει ούτε πίσω ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Πρέπει να κοιτάει μπροστά, πρέπει να κοιτάει πως θα ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ στον “αγώνα δρόμου” και όσο καλύτερη γίνεται, όσο πιο σύγχρονη, όσο πιο δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση κάνει και όσο πιο σύγχρονο και αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα ετοιμάσει τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει. Προσωπικά είμαι απόλυτα αισιόδοξος για τις εκλογικές προοπτικές της ΝΔ.


Η προσπάθεια της ΝΔ να διευρύνει τη βάση της προς το κέντρο θα επηρεαστεί από την εμφάνιση του νέου κόμματος;

Προφανώς θα επηρεασθεί, καθώς παρά τις αδυναμίες και την σχετική αοριστία της πολιτικής του πλατφόρμας, το νέο κόμμα τοποθετείται στον χώρο του κέντρου. Ωστόσο τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο με την προϋπόθεση ότι η ΝΔ θα κάνει καθημερινή πράξη όλα όσα εφήρμοσε κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο. Εάν εμείς με τον πολιτικό μας λόγο την πολιτική μας πρακτική και τα στελέχη τα οποία θα προβάλουμε καλύψουμε τον λεγόμενο μεσαίο χώρο τότε δυσκολεύουμε ασφυκτικά τουλάχιστον από την δική μας την πλευρά τις προοπτικές του καινούριου κόμματος.


Η συνεργασία Ν.Δ – Αβραμόπουλου θα πρέπει να είναι μέσα στα σχέδια της ΝΔ;
Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά πρόωρο να αρχίσουμε να κάνουμε αυτή την συζήτηση. O στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία στις εκλογές. Αυτή είναι η επιδίωξη της. Προσωπικά πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει κατορθωτό και κατά συνέπεια δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε την προοπτική συνεργασίας. Κάθε πράγμα στον καιρό του.


Η θέση του γραμματέα της Κ.Ε της ΝΔ αποτελεί ήδη ένα σημείο εσωκομματικής διαφωνίας. Εσείς θεωρείται αναγκαίο τον γραμματέας;
Θεωρώ αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας γραμματέας στο κόμμα ο οποίος να τεθεί επικεφαλής της κομματικής δουλειάς. Αυτό είναι αναγκαίο και σήμερα πολύ περισσότερο αύριο όταν η ΝΔ θα γίνει κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανένα σύστημα management διεθνώς που να μην υπάρχει κάποιος επικεφαλής. Και εάν κάποιος ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος είναι επικεφαλής, εγώ δεν πιστεύω ότι πρόεδρος του κόμματος όποιος και αν είναι αυτός είναι ο καταλληλότερος να ασχολείται με την κομματική δουλειά, με την στενή έννοια του όρου.


Τι απαντάτε σε αυτού που θεωρούν τη θέση αυτή χαρακτηριστικό “μαρξιστικών κομμάτων” και ότι ο γραμματέας είναι αχρείαστο όργανο για το κόμμα;
Το management δεν έχει καμία σχέση με τις ιδεολογίες. Υπάρχει προφανής ανάγκη να δημιουργηθεί αυτή η θέση. Και ελπίζω ότι όσοι υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη δεν θα επιμείνουν μέχρι τέλους.


Συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι η θέση του γραμματέα θα έδινε το πολιτικό προβάδισμα, σε βάρος ίσως των ισορροπιών, και πως θα δημιουργούσε έναν άλλο πόλο εξουσίας μέσα στην ΝΔ;
Προσωπικά μου είναι παγερώς αδιάφορο το εάν κάποιος πάρει το προβάδισμα και ποιος θα το πάρει. Εγώ είμαι στέλεχος του κόμματος και εκείνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι να διοικείται αποτελεσματικότερα το κόμμα. Εάν αποφασισθεί να δημιουργηθεί μια τέτοια θέση θα υπάρχει εκλογή και θα εκλεγεί αυτός που θα αποφασίσει η πλειοψηφία.


Ο πυρσός της ΝΔ συμβολίζει μια εποχή. Εκτιμάτε ότι μπήκαμε σε μια άλλη εποχή ώστε να κρίνεται σκόπιμη η αλλαγή συμβόλων;

Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να αλλάξει το σύμβολο της ΝΔ. Ενδεχομένως να είναι χρήσιμο από επικοινωνιακής πλευράς. Όμως είναι εσφαλμένο αν περιορίσουμε την συζήτηση την αλλαγή του συμβόλου του κόμματος. Διότι με αυτό τον τρόπο στενεύουν οι ορίζοντες του πολιτικού διαλόγου. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η ουσία της πολιτικής. Πώς η ΝΔ θα συμβαδίσει με τις εξελίξεις της νέας εποχής. Κατά συνέπεια το κύριο βάρος θα πρέπει να πέσει στις οργανωτικές και πολιτικές επιλογές. Για μένα παραδείγματος χάριν κάτι το οποίο θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία είναι τα μέλη μας τα οποία θα έπρεπε να έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις να έχουν και το δικαίωμα να εκλέγουν τα ίδια απευθείας τον πρόεδρο του κόμματος κάθε τρία χρόνια, όταν θα γίνεται δηλαδή και το συνέδριο. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε πραγματική δύναμη στους πολίτες και στέλνουμε ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα στην κοινωνία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο