Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών στους εθνικούς λογαριασμούς, θεωρείτε ότι δικαιώνει την κυβέρνηση της ΝΔ, ή τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ δεν κατέγραφε καθόλου ένα μέρος των αμυντικών δαπανών, επομένως όποια μέθοδος κι αν εφαρμοζόταν, δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του δικαιωμένο. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι, ακόμα κι αν δεχθούμε τη μέθοδο καταγραφής που επισήμως εμφανίζεται να υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ, το έλλειμμα θα ήταν έτσι κι αλλιώς πολλαπλάσιο από αυτό που υποστήριζε ότι ήταν τα τελευταία χρόνια. Επομένως, οι ισχυρισμοί του ΠΑΣΟΚ δε δικαιώνονται από την ίδια την πραγματικότητα.
Και δικαιώνονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης;
Η κυβέρνηση αποκάλυψε την πραγματικότητα στο χώρο της οικονομίας και στους υπολογισμούς που έκανε είχε πάντοτε την επιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν στην κυβέρνηση, συνάντησε κατ’ επανάληψη τις ενστάσεις της Κομισιόν. Με ένα μόνο έλεγχο που έγινε το 2003 στο δημόσιο χρέος, αυτό ανέβηκε αυτομάτως κατά 5 μονάδες στο ΑΕΠ.
Όσον αφορά στη -θετική- τοποθέτηση του ECOFIN για το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, ποιο είναι το σχόλιό σας;
Η οικονομία αρχίζει να βρίσκει ένα καλύτερο βηματισμό στην Ελλάδα κι αυτό, διότι η κυβέρνηση σε γενικές γραμμές εφαρμόζει μέτρα που έχουν πετύχει σε πολλές άλλες χώρες. Οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν υπερδιπλάσιοι από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, παρότι έχουν παρέλθει πια οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η ανεργία, η οποία καταγράφεται με την ίδια μέθοδο που την κατέγραφε και το ΠΑΣΟΚ, αποκλιμακώθηκε κατά περίπου μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν, το ίδιο και το τουριστικό συνάλλαγμα. Δεν ισχυρίζομαι ότι ζούμε σε ένα παραδεισένιο τοπίο, αλλά τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από αυτά που παρέλαβε η κυβέρνηση.
Ωστόσο, η Κομισιόν επιμένει να ζητά διαρθρωτικές αλλαγές μονίμου χαρακτήρα στη χώρα μας…
Ακόμα και να μην το ζητούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Κυρίως, υποχρέωση απέναντι στους φτωχότερους πολίτες και στους ανέργους, που βλέπουν τα χρέη, τα ελλείμματα και τις ζημιές του Δημόσιου Τομέα να γίνονται «βαρίδι» για την Ελλάδα και για τις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται να απελευθερώσουμε τις αγορές, χρειάζεται να προχωρήσουμε με τις αποκρατικοποιήσεις. Όλα αυτά δημιουργούν περισσότερο πλούτο και θέτουν τις βάσεις για μια υγιή κοινωνική πολιτική.
Από την άλλη, πάλι, οι μεταρρυθμίσεις αυτές συναντούν ισχυρές αντιδράσεις, οι οποίες αποτυπώνονται και σε δημοσκοπήσεις. Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσεις την πολιτική της, να γίνει κατανοητό και στον τελευταίο πολίτη που έχει αυτή την ώρα επιφυλάξεις, ποιο είναι το όφελος για τον ίδιο. Κυρίως, δε, να γίνει κατανοητό ότι η πολιτική του καθενός δεν κρίνεται από τις προθέσεις του, αλλά από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτά που εφαρμόζει η κυβέρνηση και αυτά που υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει στο μέλλον είχαν σαφή και ορατά αποτελέσματα σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, πόσο ίδια είναι η Ελλάδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Δοκιμάσαμε για πολλά χρόνια τους «τρίτους δρόμους», τις «μαγικές συνταγές» και τα «κόκκινα ανθρωπάκια» του Λαχείου, που μοίραζαν χρήματα στον κοσμάκη. Τα αποτελέσματα τα είδαμε και ήταν αρνητικά. Είναι καιρός να επιστρέψουμε στο δρόμο της κοινής λογικής, στο δρόμο της Ευρώπης.
Σε άλλο μήκος κύματος, βρίσκεστε στη Ρώμη για το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Πώς σχολιάζετε το «θόρυβο» που έχει προκληθεί από το γεγονός ότι το Συνέδριο γίνεται λίγες μόλις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές στην Ιταλία;
Κάθε εθνικό κόμμα μέσα στο ΕΛΚ έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τη δική του πολιτική και τελικά κρίνεται από τους ψηφοφόρους από τις επιδώσεις του στην ίδια του τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, θα ήταν λάθος μας να μη συμμετάσχουμε στο συνέδριο του ΕΛΚ, στο οποίο συμμετέχουν πρωθυπουργοί και ηγέτες κεντροδεξιών κομμάτων από όλες τις χώρες της Ε.Ε.