Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Eίναι κρίμα το καράβι να βουλιάξει μέσα στο λιμάνι” – Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στην Ημερησία του Σαββάτου

kx_imerisiaΤα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε όλες τις δημοσκοπήσεις ευνοούν τη Νέα Δημοκρατία, η διαφορά μειώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει τη δυναμική του, οι περισσότεροι αναποφάσιστοι ανήκουν στον χώρο της κεντροδεξιάς. Οσο πλησιάζουμε στην επόμενη Κυριακή το διακύβευμα των εκλογών θα είναι συγκεκριμένο. Θα ολοκληρώσουμε την ευρωπαϊκή  πορεία εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια ή θα γίνουμε η Βενεζουέλα της Μεσογείου; Θα περάσουμε ομαλά στη μεταμνημονιακή εποχή με ασφάλεια και χωρίς αναταράξεις ή θα αναζητήσουμε το δέντρο με τα λεφτά του κ. Τσίπρα. Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα αφήσουν τις θυσίες τους να πάνε χαμένες. Θα ψηφίσουν Ευρώπη, σταθερότητα, προοπτική. Θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

kx_imerisiaΚύριε Χατζηδάκη σε τελευταίο μήνυμά σας καλείτε του πολίτες να πιστέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ! Μας εξηγείτε λίγο το σκεπτικό σας;

Σε αυτές τις εκλογές οι καλύτεροι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που  πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εννοεί αυτά που λέει και ότι ως ένα άλλο  ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει ρότα και θα έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Κάνουν μεγάλο λάθος. Γνωρίζω τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από το πανεπιστήμιο. Πιστεύουν ότι με την εκλογή τους θα αλλάξουν την Ευρώπη και την υφήλιο. Αλλά ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα βρει με τους εταίρους μας. Η συμφωνία αυτή θα είναι μία συμφωνία με ιδιωτικοποιήσεις, προώθηση και των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων, πολιτικών που ακολουθούνται και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Ποιος ΣΥΡΙΖΑ, ποια συνιστώσα θα εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές; Μη γελιέστε. Θα επικρατήσει μία χαοτική κατάσταση. Η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ με τον ένα ή άλλο τρόπο είναι επιλογή σύγκρουσης με την ΕΕ, είναι επιλογή που θα στείλει τη χώρα στα βράχια.

Πάντως το πολιτικό κλίμα δείχνει να είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία να μην μπορεί να καλύψει την διαφορά.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε όλες τις δημοσκοπήσεις ευνοούν τη Νέα Δημοκρατία, η διαφορά μειώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει τη δυναμική του, οι περισσότεροι αναποφάσιστοι ανήκουν στον χώρο της κεντροδεξιάς. Οσο πλησιάζουμε στην επόμενη Κυριακή το διακύβευμα των εκλογών θα είναι συγκεκριμένο. Θα ολοκληρώσουμε την ευρωπαϊκή  πορεία εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια ή θα γίνουμε η Βενεζουέλα της Μεσογείου; Θα περάσουμε ομαλά στη μεταμνημονιακή εποχή με ασφάλεια και χωρίς αναταράξεις ή θα αναζητήσουμε το δέντρο με τα λεφτά του κ. Τσίπρα. Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα αφήσουν τις θυσίες τους να πάνε χαμένες. Θα ψηφίσουν Ευρώπη, σταθερότητα, προοπτική. Θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

Μήπως όμως και η Νέα Δημοκρατία καταφεύγει  σε μία υπέρμετρη κινδυνολογία;

Τον κίνδυνο τον προκαλούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι εμείς που επισημαίνουμε τα αδιέξοδα της πολιτικής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι θα πείσει φτωχότερες από εμάς χώρες να μας χαρίσουν το 50% του χρέους, θα δώσει 12 δις ευρώ το πρώτο χρόνο σε παροχές και θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 15 δις του 2015 από αέρα κοπανιστό. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας ακυρώνοντας ιδιωτικοποιήσεις, συμβάσεις παραχώρησης, επενδυτικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη. Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε σύγκρουση με την Ευρώπη, την οικονομία σε απομόνωση, τη χώρα σε ένα νέο σκληρότερο Μνημόνιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Μιλάτε για την επόμενη μέρα, για θέσεις εργασίας επενδύσεις, ανάπτυξη. Ναι, αλλά πως ακούγονται όλα αυτά σε μία κοινωνία που βιώνει για πέντε χρόνια την κρίση και βρίσκεται πλέον στα όριά της;

Ακολουθήσαμε μία πολύ δύσκολη πολιτική για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Με δύσκολα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής σταθεροποιήσαμε την οικονομία και μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων γυρίζουμε σελίδα. Ήρθε η στιγμή δρέψουμε του καρπούς των θυσιών μας. Ήδη όλες οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών μιλούν για ανάπτυξη 3% φέτος και του χρόνου και δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Με την προϋπόθεση να συνεχίσουμε την πορεία των μεταρρυθμίσεων στον δρόμο της Ευρώπης. Εμείς προσφέρουμε ρεαλιστική ελπίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «λεφτά υπάρχουν» στο πολλαπλάσιο. Είναι η αριστερή έκφραση του κόμματος «Χαρίζω δάνεια- Χαρίζω χρέη- Σώζω ζωές». Τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό τον έχουμε πληρώσει πανάκριβα στο παρελθόν.

Επαναλαμβάνετε συχνά ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρεθούν «τρελοί επενδυτές» για να επενδύσουν στη χώρα μας.  Γιατί, με σας έχουν έρθει;

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με ένα πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος με τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας οδήγησαν στην προσέλκυση των πρώτων επενδύσεων. Για παράδειγμα σας αναφέρω τους Κινέζους στον Πειραιά, τους Κουβειτιανούς στον Αστέρα, τους Άραβες και τους Κινέζους στο Ελληνικό, το ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ στον ΤΑΠ, τους Αζερους στο ΔΕΣΦΑ, τη Fairfax στη Eurobank. Δεν γίναμε από τη μία μέρα στην άλλη ο επενδυτικός παράδεισος επί της γης, αλλά μπήκε η χώρα ξανά στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Αυτή την προσπάθεια θέλει να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνοντας όλες τα επενδυτικά σχέδια και τις ιδιωτικοποιήσεις καταδικάζοντας τους ανέργους σε μόνιμη ανεργία. Προφανώς στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δουλειές χωρίς επενδύσεις και εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις. Το αδιέξοδο της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές.

Παρουσιάσατε την εβδομάδα που πέρασε το σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη μέρα. Εμείς αυτό που έχουμε για σίγουρο είναι η επιστολή Χαρδούβελη και νέα μέτρα…

Η επόμενη μέρα για τη χώρα προυποθέτει την ομαλή μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή. Αυτό σημαίνει ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξασφάλιση της ειδικής γραμμής πίστωσης για να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στις αγορές και προώθηση όλων των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων. Σας αναφέρω την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα, τη μεταρρύθμιση στο φορολογικό, στο κοινωνικό πρότυπο της χώρας, το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Παράλληλα υιοθετώντας ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που στηρίζεται στις μελέτες του ΙΟΒΕ και της McKinsey επενδύουμε σε επτά τομείς προτεραιότητας όπου θα δημιουργηθούν γρηγορότερα νέες θέσεις εργασίας. Αυτό μπορούμε να κάνουμε, αυτό παρουσιάζουμε στους πολίτες. Σε διαγωνισμό πλειοδοσίας και λαικισμού  με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνουμε. Οποιος θέλει να ακολουθήσει τους μάγους με τα δώρα ας το κάνει. Ο λογαριασμός σε αυτή την περίπτωση όμως θα έρθει σε όλους μας.

Και για το τέλος μία προσωπική ερώτηση. Γιατί οι πολίτες της Β’ Αθηνών να εμπιστευτούν τον Κωστή Χατζηδάκη;

Σε όλη την πορεία μου προσπάθησα να ταυτιστώ με ευρωπαικές μεταρρυθμίσεις, συγκεκριμένο έργο κα μετρήσιμο αποτέλεσμα. Η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής ήταν μία ευρωπαική μεταρρύθμιση που είχε αποτέλεσμα από το έλλειμμα των 350 εκ ευρώ τον χρόνο να εισπράττουμε τώρα 250 εκ ευρώ το χρόνο. Η εξυγίανση του ΟΣΕ οδηγεί την εταιρεία από τα ελλείμματα των 2 εκ ευρώ ημερησίως στο κατώφλι της ιδιωτικοποίησης. Στο ΕΣΠΑ από την 18η θέση δύο χρόνια πριν δύο χρόνια βρισκόμαστε πλέον στην 3η θέση. Η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων είναι η μεγαλύτερη επένδυση ύψους 2,1 δις ευρώ. Η επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους δίνει ανάσα στην οικονομία και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτήν την πολιτική υπηρετώ και αυτό υπόσχομαι να συνεχίσω να κάνω. Είναι κρίμα μετά από φουρτούνες και βάσανα να αφήσουμε το καράβι να βουλιάξει μέσα στο λιμάνι. Τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο