Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Είναι πανίσχυρο το αίτημα για ανανέωση και εκσυγχρονισμό της ΝΔ – η ομιλία στο 10ο Συνέδριο για το καταστατικό

KX katastatiko 8Ο κυριότερος αντίπαλός μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει, αλλά η δυσπιστία ενός τμήματος πολιτών απέναντι στην πολιτική και στα κόμματα.

Πρέπει λοιπόν, παρότι προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις, να καταβάλουμε σοβαρή προσπάθεια για να αλλάξουμε ριζικά το κλίμα.

Θα το πετύχουμε εστιάζοντας κυρίως σε δύο πράγματα:

Πρώτον, με μια αξιόπιστη προγραμματική πρόταση. Που θα κλείνει τον κύκλο του λαϊκισμού. Θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα, θα υιοθετεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και θα δημιουργεί ξανά προοπτική και αισιοδοξία στη χώρα.

Γι’ αυτά όλα θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά αύριο, στην ενότητα για το πρόγραμμα.

Δεύτερον, με μια πραγματικά καινούργια αντίληψη για τα του οίκου μας.

Να γίνει δηλαδή ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και με γενναιότητα τα δικά μας προβλήματα και δεν τα βάζουμε κάτω από το χαλί.  

Ότι εξελισσόμαστε και οι ίδιοι. Ότι ανανεωνόμαστε σε πρόσωπα, θέσεις και ιδέες.

Ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε, ξεκινώντας από την ίδια την Νέα Δημοκρατία.

Όταν κάνεις κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είσαι σίγουρος πως ο ίδιος δεν μπορεί να σου προσάψει τίποτα το συγκεκριμένο για όσα κάνεις τώρα ή σχεδιάζεις για το μέλλον. Ότι διδάχτηκες δηλαδή πραγματικά από τα δικά σου λάθη και τα λάθη των άλλων.

Οι πρόσφατες κινήσεις λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη κινούνται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.

Αντιμετώπισε με δύσκολες αποφάσεις και πνεύμα διαφάνειας το θέμα των οικονομικών του κόμματος.

Έδειξε αποφασιστικότητα στο ζήτημα της ΟΝΝΕΔ. Μετέτρεψε ουσιαστικά το πρόβλημα σε ευκαιρία ουσιαστικής ανανέωσης. Και είμαι βέβαιος ότι με την ίδια αποφασιστικότητα θα διασφαλίσει η επανίδρυσή της να γίνει σε υγιείς βάσεις.

Έθεσε σε ανοιχτή διαβούλευση τις καταστατικές αλλαγές του κόμματός μας, τιμώντας την υπόσχεση που έδωσε στα μέλη ότι η φωνή τους θα ακούγεται.

Οι αλλαγές που προτείνονται είναι θετικές και τις στηρίζω με θέρμη.

  1. Η θεσμοθέτηση θητείας για τον πρόεδρο του κόμματος είναι ένα βήμα που έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια. Ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι αρχιεπίσκοπος για να είναι ισόβιος. Το υποστηρίζω ήδη από την δεκαετία του ’90.
  2. Θετικό βήμα είναι η θεσμοθέτηση ολιγομελέστερων οργάνων που θα συνέρχονται τακτικότερα. Τα όργανα πρέπει να διαβουλεύονται, όχι να αποτελούν χειροκροτητές σε κομματικές φιέστες.
  3. Θετικό βήμα είναι η αυτοδέσμευση για αποφυγή δανεισμού από τις τράπεζες και η υιοθέτηση ισοσκελισμένων κομματικών προϋπολογισμών. Δεν φτάνει να παραδέχεσαι το πρόβλημα, αλλά και να το αντιμετωπίζεις ριζικά από εδώ και στο εξής. Θα νοικοκυρέψουμε λοιπόν πρώτα το σπίτι μας, με όποιο κόστος χρειαστεί, για να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Αλλά και να για να στείλουμε ένα μήνυμα στις άλλες πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει να αλλάξουν και αυτές.
  4. Θετικό βήμα είναι η ενεργότερη συμμετοχή της κομματικής βάσης στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών. Το δυναμικό κίνημα των 430,000 ενεργών μελών θα γιγαντωθεί όταν έχει λόγο. Πρέπει να έχει λόγο! Για να δώσει ζωντάνια και οξυγόνο στο κόμμα.

Πιστεύω όμως πως μπορεί να γίνουν και άλλα βήματα που θα υπογραμμίσουν την βούληση για ένα ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνία και μια δημιουργική ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, θα ήθελα να κάνω δύο επιπλέον προτάσεις:

Πρώτον, οι πρόεδροι Νομαρχιακών επιτροπών να εκλέγονται και αυτοί με ψηφοφορία από τα μέλη.Αυτό θα τους δώσει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ και νομιμοποίηση την οποία πρέπει να τη δούμε θετικά. Δυνατό κόμμα, σημαίνει δυνατά περιφερειακά όργανα ώστε να μπορούν να έχουν ρόλο, επιρροή και κύρος στην περιοχή τους.

Δεύτερον, να θεσμοθετηθεί ποσόστωση ανανέωσης. Ένα ποσοστό των οργάνων του κόμματος – π.χ. το 1/3 ή το 1/4 – να αποτελείται από μέλη

που εκλέγονται για πρώτη φορά στο όργανο αυτό. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε στην πράξη τη διαρκή ανανέωση και θα δώσουμε ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα να δραστηριοποιηθούν και να προσφέρουν.

Φίλες και φίλοι,

Ξέρω ότι κάποιες αλλαγές ίσως δυσαρεστήσουν ορισμένους. Η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ ισχυρή. Υπάρχει όμως ένα πανίσχυρό αίτημα από την κοινωνία των πολιτών και την κομματική βάση μας για ανανέωση και εκσυγχρονισμό του κόμματός μας.

Αυτό το αίτημα ενσάρκωσε και η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Αυτή την εντολή οφείλουμε όλοι μας να τη σεβαστούμε και να την υλοποιήσουμε.

Με σεβασμό στην ιστορία και την ενότητα της ΝΔ. Αλλά ρίχνοντας το βάρος στη δημιουργική ανανέωσή της.

Οι αλλαγές που προτάθηκαν, αλλά και αυτές που προσθέτω προσωπικά, θεωρώ ότι μπορεί να αλλάξουν την ίδια την πολιτική κουλτούρα της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Να γίνει η Νέα Δημοκρατία, η σπίθα, ο καταλύτης που θα εμπνεύσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου και θα δώσει οξυγόνο στην πολιτική.

Αυτό χρειαζόμαστε, αυτό θέλουμε, αυτή τη μάχη θα δώσουμε.

Και θα την κερδίσουμε!

Μετάβαση στο περιεχόμενο