Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Είναι πιθανόν να μην αργήσουν οι εκλογές” – Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΑΓΟΡΑ”

 

carousel05aΑντίθετος με το ενδεχόμενο να ασκήσει η κυβέρνηση veto στη Σύνοδο Κορυφής τάσσεται ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ. «Αντί να πυροβολήσουμε κάποιον με το veto θα έχουμε αυτοκτονήσει. Αυτό είναι νηπιακή εξωτερική πολιτική»! Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις. «Έτσι όπως βαδίζει η κυβέρνηση, είναι πιθανόν να μην αργήσουν και οι εκλογές».    

Η κατάσταση στο προσφυγικό δείχνει να είναι εκτός ελέγχου. Η κυβέρνηση μπορεί να το αντιμετωπίσει και αν ναι με ποιον τρόπο;

Η στάση μας απέναντι στην κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ακριβοδίκαια. Ναι, η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε! Ναι, η Ευρώπη δεν έχει οργανωμένο σχέδιο. Ναι, αρκετά κράτη στην Ευρώπη προσπαθούν να πετάξουν το πρόβλημα στην αυλή κάποιων άλλων κρατών.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνησή ελέγχεται γιατί δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, ελέγχεται για την έλλειψη διαχείρισης και για απουσία διπλωματικών κινήσεων.

Το πρόβλημα της Συρίας δεν προέκυψε ξαφνικά, υπάρχει από το 2011-12. Εντάθηκε όμως για τη χώρα μας διότι από την ώρα που άλλαξε η κυβέρνηση, μεταξύ όλων των άλλων, η κυβέρνηση χαλάρωσε την φύλαξη των συνόρων και έστειλε με διάφορες κινήσεις το μήνυμα ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Ένα στοιχείο του ΟΗΕ είναι πολύ εύγλωττο: το 2014 η αναλογία εισροής προσφύγων-μεταναστών σε Ελλάδα και Ιταλία ήταν 1 προς 2,5. Το 2015 έγινε 6 για την Ελλάδα προς 1 για την Ιταλία.  

Τώρα η κυβέρνηση οφείλει να ανασκουμπωθεί και να αφήσει τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον ξέραμε ως κόμμα του 3%. Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο ολοκληρωμένο σχέδιο, με αρχή μέση και τέλος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η ΝΔ, δια του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Υπογραμμίζω ιδιαίτερα δύο σημεία:

Πρώτον, στην ουσιαστική φύλαξη των συνόρων, όπως υπήρχε μέχρι το τέλος του 2014. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορούσε για αυστηρότητα. Μετά ήρθε με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεύτερον, στην εφαρμογή μιας πιο αυστηρής πολιτικής απέναντι στους παράτυπους μετανάστες. Με επιστροφές παράτυπων μεταναστών και δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου. Για να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι η εύκολη δίοδος.

  • Γιατί η ΝΔ είναι αντίθετη με το να ασκήσει βέτο η κυβέρνηση; Δεν είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τα εθνικά μας συμφέροντα;

Σε ποιο πράγμα να ασκήσουμε veto, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω; Αν θέλουμε veto θα έρθουμε σε σύγκρουση με μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες την επομένη θα κλείσουν τα σύνορα. Συνεπώς, αντί να πυροβολήσουμε κάποιον με το veto θα έχουμε αυτοκτονήσει. Αυτή είναι νηπιακή εξωτερική πολιτική!

Η κυβέρνηση ελέγχεται και για τη διπλωματική διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν χτίσαμε συμμαχίες και η Ελλάδα βρέθηκε απομονωμένη ξαφνικά, ενώ αν είχαν γίνει κινήσεις και σ’ αυτό το επίπεδο η χώρα θα είχε πιο ισχυρή υποστήριξη.

Ας μην προσπαθήσει τώρα να διορθώσει τα λάθη της με νέα λάθη. Αρκετά πληρώσαμε πέρυσι τη «λεβέντικη» διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη.

  • Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συνδυάσει την κατάσταση στο προσφυγικό προκειμένου να κερδίσει χρόνο και ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές;

Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος για την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί να γίνει η χώρα αποθήκη ανθρώπινων ψυχών σε αντάλλαγμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει με τρόπο βιώσιμο έτσι ώστε η οικονομία να περάσει ένα ακόμα κάβο και να στείλουμε το μήνυμα ότι το παλεύουμε και προσπαθούμε να γίνουμε μια κανονική χώρα. Αν συνδυαστούν τα δύο κινδυνεύουμε να επιβαρυνθεί η κατάσταση σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και να μη βρεθεί οριστική λύση σε σχέση με την αξιολόγηση. Πράγμα αρνητικό για τις αγορές και την οικονομία.  

  • Σας ανησυχεί το γεγονός ότι έχουμε μπει στον Μάρτιο και η αξιολόγηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ενώ κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο;

Σας θυμίζω ότι η αξιολόγηση αυτή έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο. Όμως η κυβέρνηση αρέσκεται να μεταθέτει τα προβλήματα στο μέλλον. Και έτσι μαζεύτηκαν πάλι αρκετά σύννεφα στην ελληνική οικονομία. Όποιος κινείται στην αγορά το βλέπει.

Το 2014 υπήρχαν αρκετοί που έλεγαν ότι χειρότερα δεν γίνεται. Ας ψηφίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν, και το ένα από τα δέκα να κάνει είναι καλό. Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ούτε το ένα από τα δέκα, αλλά όλοι κατάλαβαν πια ότι γίνεται και χειρότερα. Πολύ χειρότερα!

Τα προβλήματα δεν λύνονται δια της ακινησίας. Η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε με την υπογραφή της. Διότι δεν είναι ότι αποτυγχάνει η ίδια, είναι ότι η πατρίδα μας βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.

  • Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει «ανίκανη» και «μοιραία» την κυβέρνηση αλλά δεν ζητά εκλογές. Μήπως τις φοβάστε τις εκλογές;

Και να ζητήσουμε εκλογές δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε!

Νομίζω ότι είναι εθνικά πιο ωφέλιμη η στάση που έχουμε. Δηλαδή να ασκούμε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και να προσπαθούμε να σπρώξουμε τους κυβερνώντες προς μια θετική κατεύθυνση.

Βεβαίως έτσι όπως βαδίζει η κυβέρνηση είναι πιθανόν να μην αργήσουν και οι εκλογές. Τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη το προαναγγέλλουν. Και όποιος αντιλαμβάνεται το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία καταλαβαίνει: όποτε και αν γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει.

 

  • Είστε επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο του κόμματος. Σε τι θα διαφέρει από τα «Ζάππεια» που είχε παρουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς;

Δεν είμαι εκπρόσωπος του κόμματος των αλάνθαστων. Ούτε διεκδικώ το αλάθητο για τον εαυτό μου.

Πιστεύω, ωστόσο, ότι έχει έρθει η ώρα να κλείσουμε τον κύκλο του λαϊκισμού. Η ΝΔ κάνει συνεχώς κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σ’ αυτό το πλαίσιο βαδίζουμε και για την δημιουργία του νέου κυβερνητικού προγράμματός μας. Στόχος μας δεν είναι να μοιράσουμε καθρεφτάκια εντυπωσιασμού, αλλά να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο. Που να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα του σήμερα, αλλά και να περιγράφει την Ελλάδα που θέλουμε στη μετά μνημόνιο εποχή.

Ένα πρόγραμμα που κάθε πολίτης θα βλέπει ξεκάθαρα μέσα απαντήσεις στα θέματα που τον απασχολούν. Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς να υποσχόμαστε θαύματα. Η ελπίδα που θα δώσουμε εμείς θα είναι η ελπίδα της αλήθειας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο