Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εισήγηση σε ημερίδα ενημέρωσης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” για τη δράση “ICT4GROWTH”

kx_ict4growth_11_1_2012...Tο ICT4Growth ενισχύει τον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, έναν τομέα αιχμής στη νέα περίοδο για την εθνική οικονομία, με 120 εκ ευρώ στο πλαίσιο της “Ψηφιακής Σύγκλισης”. Η δράση αποτελεί ουσιαστικά ένα μίνι- επενδυτικό νόμο με αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, που αφορούν σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Τα κριτήρια που θα εφαρμοσθούν για την επιλογή των σχεδίων προς ενίσχυση, δίνουν έμφαση σε αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα: στην εξωστρέφεια και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έτσι, λοιπόν, αξιοσημείωτη καινοτομία της  νέας αυτής δράσης είναι  πως  το τελικό ποσό της χορηγούμενης ενίσχυσης, θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους, όπως το πόσο θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και το πόση θα είναι η εξαγωγική δραστηριότητα που θα αναπτύξει. Ο σχεδιασμός μας προβλέπει πως από τις 14 Ιανουαρίου θα είναι δυνατόν να υποβάλλονται οι σχετικές προτάσεις για χρηματοδότηση από το ICT4Growth, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τη 18η Φεβρουαρίου 2012. Σκοπός μας δεν είναι να φτιάξουμε απλώς άλλη μια δράση χρηματοδότησης, αλλά να δώσουμε γρήγορες και λειτουργικές λύσεις, με βάση τις ανάγκες της ίδιας της αγοράς

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι στην παρουσίαση για τη δράση ICT4Growth.

Το γεγονός, μάλιστα, πως το ακροατήριο απαρτίζεται από τόσους πολλούς, νέους ανθρώπους της αγοράς με καινούριες ιδέες, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Η πατρίδα μας, άλλωστε, πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της.

Διότι  καλείται να αντιμετωπίσει τάχιστα, ένα από τα μεγαλύτερα διαχρονικά της προβλήματα:

το τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητάς.

Γι’ αυτό προωθήσαμε και προωθούμε,

με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στοχοδιαγράμματα,

μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές.

Μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η χώρα μας να καταστεί πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, πιο φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίσαμε και προχθές, στον Προγραμματισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης για το 2013, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Οφείλουμε, βέβαια, να δούμε την πραγματικότητα ως έχει. 

Στο χώρο της Ψηφιακής Σύγκλισης υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, τις γνωρίζουμε και αυτό που επιχειρούμε είναι να ανατάξουμε την κατάσταση. 

Έμφαση πρέπει να δοθεί σε πολύ σημαντικά προγράμματα όπως:

το ELENXIS, το Εθνικό Ληξιαρχείο, τα προγράμματα για τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 

Εκεί εγκαθιστούμε project managers, προκειμένου να τα υποστηρίξουμε, να παρακολουθούμε την πορεία τους και να εξασφαλίσουμε πως θα έχουμε αποτελέσματα. 

Η προσπάθειά μας, όμως, δεν περιορίζεται σε αυτά. 

Ο προγραμματισμός μας για τις επικοινωνίες, προβλέπει: 

Μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του ’13 και αφού υπάρξει θετική απάντηση της Κομισιόν, γίνεται προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο «Rural Broadband», προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ. 

Και παραμένει ζωντανή η ιδέα για το «Fiber to the Home».

Μετά τις μελέτες που έγιναν, υπολογίζονται επενδύσεις ύψους περίπου 1 δις ευρώ μέσω ΣΔΙΤ, με πόρους και από το ΕΣΠΑ -κυρίως το επόμενο. 

Φυσικά, οι ανακοινώσεις δεν αρκούν

Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να δουλέψουμε με ταχύτητα και μεθοδικότητα, διότι αυτό που τώρα απαιτείται είναι απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα. 

Ιδιαίτερα, μάλιστα, εφόσον τα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο τομέα έχουν άμεσες, θετικές συνέπειες τόσο στη ρευστότητα όσο και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. 

Και ταυτόχρονα υποστηρίζουν και την προσπάθεια που κάνουμε για να δομήσουμε μια νέα, εθνική παραγωγική βάση

Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες και τις σημαντικές δυνατότητές που πράγματι  διαθέτει η Ελλάδα.

Αυτό δεν το λέω μόνον εγώ. Το καταγράφουν Έλληνες και ξένοι αναλυτές, καθώς και δύο διεθνείς οίκοι, σε σχετικές εκθέσεις τους πέρυσι.

Ως τομείς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κατονομάζονται ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υπηρεσίες υγείας, τα logistics , η υψηλής ποιότητας πρωτογενής παραγωγή, αλλά και οι νέες τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο αυτό, εργαλεία όπως το ICT4Growth -και όχι μόνο αυτό φυσικά- είναι πολύτιμα.

Διότι, οι θεματικές του, αντιστοιχούν στους τομείς που προανέφερα και όπου η χώρα μας πράγματι μπορεί να αναπτύξει συγκριτικά πλεονεκτήματα. 

Αλλά και ειδικότερα, οι στόχοι που έχουμε θέσει για την οικονομία, συνδέονται με τις  γενικές αρχές της δράσης . Συγκεκριμένα, με το ICT4Growth: 

  • Δίνουμε έμφαση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας στα πρώτα στάδιά της , αλλά και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων 
  • Θέτουμε τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων 
  • Ενισχύουμε την ψηφιακή επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα 
  • Ενθαρρύνουμε την εξωστρέφεια, την υλοποίηση των καινοτόμων ιδεών και τη δυνατότητα της εμπορικής τους αξιοποίησης 
  • Δημιουργούμε τη βάση για καινούριες θέσεις εργασίας,  για το νέο, υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό 

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν αυτές οι γενικές αρχές, το ICT4Growth διαθέτει ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

α) Ενισχύει τον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, έναν τομέα αιχμής στη νέα περίοδο για την εθνική οικονομία, με 120 εκ ευρώ στο πλαίσιο της “Ψηφιακής Σύγκλισης”. 

β) Για πρώτη φορά επιδοτούνται business plans αμιγώς για επενδύσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών. 

Η δράση αποτελεί ουσιαστικά ένα μίνι- επενδυτικό νόμο με αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για:

το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, που αφορούν σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. 

γ) Επίσης, τα κριτήρια που θα εφαρμοσθούν για την επιλογή των σχεδίων προς ενίσχυση, δίνουν έμφαση σε αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα: στην εξωστρέφεια και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Έτσι, λοιπόν, αξιοσημείωτη καινοτομία της  νέας αυτής δράσης είναι  πως  το τελικό ποσό της χορηγούμενης ενίσχυσης, θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους, όπως το πόσο θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και το πόση θα είναι η εξαγωγική δραστηριότητα που θα αναπτύξει.

Ο σχεδιασμός μας προβλέπει πως από τις 14 Ιανουαρίου θα είναι δυνατόν να υποβάλλονται οι σχετικές προτάσεις για χρηματοδότηση από το ICT4Growth, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τη 18η Φεβρουαρίου 2012

Σκοπός μας δεν είναι να φτιάξουμε απλώς άλλη μια δράση χρηματοδότησης, αλλά να δώσουμε γρήγορες και λειτουργικές λύσεις, με βάση τις ανάγκες της ίδιας της αγοράς

To ICT4Growth αποτελεί μία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της ευρύτερης προσπάθειας μας για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. 

Εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνουμε για γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική, εξωστρεφής, φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. 

Εντάσσεται στην προσπάθεια για να αναχαιτίσουμε την ύφεση και να δούμε στο τέλος αυτής της χρονιάς τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης

Η πατρίδα μας πρέπει να παραμείνει παρούσα στο διεθνές γίγνεσθαι, να καλύψει το χαμένο έδαφος και να περάσει  ξανά μπροστά. 

Ασφαλώς, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολο και ανηφορικό δρόμο. 

Η αποτυχία δεν μπορεί να είναι επιλογή. 

Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. 

Με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και εθνική ομοψυχία, είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο