Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εισήγηση στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου

kx_esee_f

…Μετά από μια μακρά περίοδο αποεπενδύσεων, έχουμε μια έμπρακτη αντιστροφή του κλίματος.

Αυτή την προσπάθεια προσπαθούμε να υποστηρίξουμε περαιτέρω, από την πρώτη μέρα της θητείας μας, με συγκεκριμένες δράσεις.

Δίνοντας μεγάλο βάρος στις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως στις Μικρομεσαίες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής οικονομίας και έναν από τους βασικότερους άξονές της…

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης απηύθυνε σήμερα ομιλία στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου. 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

«Κύριε πρόεδρε,

Αγαπητοί φίλοι

 

Παρίσταμαι σήμερα εδώ, όχι μόνον ως ο αρμόδιος Υπουργός, αλλά εκπροσωπώντας και τον Πρωθυπουργό. Το μεγάλο ενδιαφέρον προσωπικώς του Αντώνη Σαμαρά, και βεβαίως, του συνόλου της κυβέρνησης, είναι δεδομένο.

Δεν θα μπορούσε, άλλωστε κανείς να παραγνωρίσει τη σημασία του εμπορίου σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της χώρας. Η συμβολή του στο ΑΕΠ είναι διαχρονικά υψηλή, ενώ ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες, δραστηριοποιούνται σε αυτό σχεδόν 700.000 άνθρωποι, καλύπτοντας δηλαδή περίπου το 18% της συνολικής απασχόλησης. Επομένως, η στήριξη του εμπορίου είναι θέμα επιβίωσης της ίδιας της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, με την ευκαιρία αυτή, θέλω να συγχαρώ την ΕΣΕΕ, για την πολύ συστηματική και μεθοδική δουλειά που κάνει, σε έναν τόσο σημαντικό και ευαίσθητο χώρο, μέρος της οποίας είναι και η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου.

Η σημερινή εκδήλωση γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία, όπου κυριολεκτικά κρίνεται το μέλλον της χώρας μας. Την αποτυπώνει με ευκρίνεια η έρευνα που παρουσιάζετε σήμερα, η οποία επιβεβαιώνει πως τρεις στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ενώ και οι υπόλοιπες αντιμετωπίζουν κάθε είδους δυσκολίες.

Ο χώρος του ελληνικού εμπορίου πλήττεται πολλαπλώς, από:

  • την τεράστια ύφεση,
  • τη νέα πτώση στον κύκλο εργασιών,
  • τη συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης του εμπορίου
  • και την –για πρώτη φορά- μείωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στις ΑΕ-ΕΠΕ, αλλά και την επενδυτική «άπνοια» για το 90% περίπου των υπολοίπων εταιρών, όπως επισημαίνει και η έρευνά σας

Επιπλέον, η  γενικευμένη κοινωνική ανασφάλεια, επηρεάζει την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών.

Και φυσικά η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, απειλεί τη ρευστότητα σχεδόν όλων των επιχειρήσεων, ακόμα και των υγιών.

Όλα αυτά τα στοιχεία, τα ξέρουμε όλοι πολύ καλά, γιατί τα βιώνουμε στην πράξη καθημερινά. Πέρα, όμως, από τα συμπτώματα αυτά, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως η κρίση αποκάλυψε και πολλές δυσλειτουργίες της ελληνικής οικονομίας. Δυσλειτουργίες, τις οποίες επί χρόνια αρκετοί ανέχονταν ίσως επειδή πίστευαν πως λειτουργούν προστατευτικά, ενώ τελικά εμπόδιζαν την ανάπτυξη και τη δυναμική της.

Όμως, αυτό πρέπει να αλλάξει. Κι εμείς εργαζόμαστε εντατικά στην κατεύθυνση αυτή. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης. Χάρη στις τεράστιες θυσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά και στη δουλειά που γίνεται, φαίνεται πως σταδιακά η εικόνα, αρχίζει να αλλάζει. Με τις ψηφοφορίες για τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου και τον προϋπολογισμό κάναμε ένα μεγάλο βήμα για την σταθεροποίηση της οικονομίας μας. Διότι όσο επικρέμονταν πάνω από τη χώρα η απειλή της χρεοκοπίας, όλες οι συζητήσεις ήταν περιττές. Ας μη γελιόμαστε. Με την αξιοπιστία της χώρας καταρρακωμένη, τίποτα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί. Άλλωστε, ανάπτυξη στο κενό ή στο γκρεμό δεν γίνεται.

Αυτή η αλλαγή κλίματος, λοιπόν, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Η Ελλάδα πείθει πλέον πως δεν είναι χαμένη υπόθεση. Και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα και προς τους εταίρους μας και προς τις αγορές.

Ένα ακόμη θετικό σημάδι, ήταν πως , σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η χώρα μας ανέβηκε 22 θέσεις στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας, το οποίο είναι μία καλή ένδειξη ως προς το επενδυτικό κλίμα.

Και παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε και δυο σημαντικές συμφωνίες:

Πρώτον, τη συμφωνία της Hewlett Packard, της Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την προώθηση προϊόντων μέσω του Λιμανιού του Πειραιά, γεγονός που έχει τόσο συμβολικά, όσο και ουσιαστικά οφέλη, για το σύνολο της οικονομίας.

Δεύτερον, τη απόφαση της Unilever η οποία ανακοίνωσε ότι από εδώ και μπρος θα παράγει 110 προϊόντα της στην Ελλάδα.

Μετά από μια μακρά περίοδο αποεπενδύσεων, έχουμε μια έμπρακτη αντιστροφή του κλίματος.

Αυτή την προσπάθεια προσπαθούμε να υποστηρίξουμε περαιτέρω, από την πρώτη μέρα της θητείας μας, με συγκεκριμένες δράσεις.

Δίνοντας μεγάλο βάρος στις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως στις Μικρομεσαίες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής οικονομίας και έναν από τους βασικότερους άξονές της.

Ως Υπουργείο Ανάπτυξης, οι πρωτοβουλίες μας είναι κυρίως σε δύο άξονες:

Πρώτον, στην ενίσχυση της ρευστότητας, που είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα της αγοράς. Εφόσον οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε σημείο ασφυξίας.

Δεύτερον, την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και την ομαλή λειτουργία της αγοράς,

Σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα αυτή την περίοδο ξεκινάμε τρία προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα οποία στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης με εγγύηση του ΕΣΠΑ, ύψους 1 δις ευρώ, με δάνεια που θα εκταμιευτούν σταδιακά μέχρι και το 2015. Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να εκταμιευθούν τα πρώτα 150 εκ. ευρώ.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι με την εγγύηση του Υπουργείου Οικονομικών ύψους 440 εκ. ευρώ.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώσαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με το ΕΤΕΑΝ, το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Με τις παρεμβάσεις που κάναμε ξεμπλοκάραμε 700 περίπου εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ήταν μπλοκαρισμένα στο ΕΤΕΑΝ ώστε να διατεθούν για κεφάλαιο κίνησης με χαμηλά επιτόκια . Και επίσης, αναδιαρθρώνουμε τα παλαιότερα δάνεια, παρατείνοντας την αποπληρωμή τους. Επιπλέον, έχουμε δρομολογήσει Πρόγραμμα εγγυήσεων για την έκδοση εγγυητικών επιστολών.

Θέλω να τονίσω ότι όσα σας ανέφερα δεν αποτελούν εξαγγελίες. Αποτελούν πράξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και εντός λίγων εβδομάδων θα έχουμε αποτελέσματα.

Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, εντάσσεται και η χρήση λειτουργικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το venture capital. Πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τέτοια ταμεία, στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ επιχειρήσεις στους τομείς Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Συγκεκριμένα, ενισχύονται νέες και νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων με κονδύλια συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν και ιδιωτικά κεφάλαια. Οι πρώτες επενδύσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αναμένονται τον επόμενο μήνα.

Πέρα, όμως, από αυτά τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Και επίσης, είμαστε στην τελική φάση συζητήσεων με την EBRD, για την παροχή εκ μέρους της διευκολύνσεων για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και για μία σειρά άλλων σημαντικών δράσεων. Αύριο ή μεθαύριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ο δεύτερος άξονας των παρεμβάσεών μας αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Στόχος μας είναι, πρώτον η χώρα να γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις και δεύτερον να αρθούν οι στρεβλώσεις προς όφελος του καταναλωτή και των επιχειρήσεων. Έχουμε αναλάβει μία σειρά από σχετικές πρωτοβουλίες, όπως:

Πρώτον, μειώσαμε τα διοικητικά βάρη των επιχειρήσεων. Υιοθετήσαμε απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις. Σύντομα θα καταθέσουμε στη Βουλή τον καινούργιο Αγορανομικό Κώδικα. Φεύγουν μια σειρά από απαρχαιωμένες διατάξεις, περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να πωλούν σε περισσότερα μέρη τα προϊόντα τους με λιγότερους περιορισμούς. Κι επίσης, ψηφίσαμε την ειδική πρόβλεψη για τα προτυποποιημένα καταστατικά εταιριών.

Δεύτερον, συνεργαζόμαστε με τον ΟΟΣΑ αξιοποιώντας τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς σε τέσσερις κρίσιμους τομείς για την Ελληνική οικονομία: λιανική, μεταποίηση, τουρισμός και οικοδομικά υλικά. Τις επόμενες εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση και από πλευράς του Οργανισμού και θα ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της δράσης.

Τρίτον, σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους φορείς, έχουμε εντοπίσει τα εμπόδια εισόδου στην αγορά και επεξεργαζόμαστε τις απαντήσεις. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέταρτον, παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, με συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την απλούστευση των διαδικασιών, των τελωνειακών και προ-τελωνειακών ελέγχων. Για να μειώσουμε άμεσα το χρόνο, αλλά και το κόστος των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, θέλουμε από τις 19 ημέρες που σήμερα χρειάζονται για τη διεκπεραίωση μίας εξαγωγής, να πέσουμε στις 15 ημέρες, μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και στις 10 ημέρες μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Αντίστοιχα, να μειώσουμε το διοικητικό κόστος εξαγωγής 10% εντός του τετάρτου τριμήνου του 2013 και συνολικά στο 20% εντός του τετάρτου τριμήνου του 2014. Τελικός στόχος μας έως το 2015, με τις 25 στοχευμένες δράσεις που ανακοινώσαμε και τις άλλες δράσεις που θα παρουσιάσουμε, να αυξήσουμε σταδιακά,  κατά 10% την αξία των εξαγωγών, και αντίστοιχα κατά 1,7% στο ΑΕΠ, δημιουργώντας έτσι 80.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πέμπτον, προχωρούμε σε εντατικοποίηση των ελέγχων, κ.α. με στόχο την προστασία όχι μόνο του καταναλωτή, αλλά και των ευσυνείδητων επαγγελματιών, όπως πιστεύουμε ότι είναι η πλειοψηφία.  Καθημερινά, δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

Και έκτον, αντιμετωπίζουμε το παραεμπόριο. Το οποίο είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα. Η κατάσταση, όπως γνωρίζετε, είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σε συνεργασία με τους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την Συνομοσπονδία σας, την οποία θέλω και επαινέσω για την ενεργό συμμετοχή της, δημιουργήθηκε Συντονιστικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Έτσι έχουμε πετύχει πλέον τη λειτουργική  συνεργασία όλων των κατακερματισμένων έως τώρα φορέων, τη συλλογή & αξιοποίηση πληροφοριών, τον προγραμματισμό & παρακολούθηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα (από την είσοδο στη χώρα μέχρι και τη λιανική διάθεση). Παράλληλα, προχωρήσαμε στη σύσταση του Τηλεφωνικού Κέντρου Καταγγελιών και έγινε η καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου. Επίσης, η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια για αθέμιτες πρακτικές. Οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η πρόοδος –νομίζω- πως είναι ήδη εμφανής. Έχουν γίνει και γίνονται, όπως ξέρετε και πληροφορείστε καθημερινά, πολλοί έλεγχοι, σε πολλούς δήμους με απτά αποτελέσματα. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον εμπορικό κόσμο που συμπαρίσταται στην προσπάθεια και ασφαλώς η αξιοποίηση των πληροφοριών και η συνεργασία μας ,αποδίδουν. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, είχαμε και την επιτυχία του εντοπισμού δύο αποθηκών στην Αργυρούπολη και την οδό Σοφοκλέους. Συνεχίζουμε μαζί την προσπάθεια. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό,τι λίγους μήνες πριν. Και αισιοδοξώ ότι όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται ακόμα καλύτερη.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως βρισκόμαστε μέσα σε μία πρωτοφανή κρίση και ύφεση. Γνωρίζω επίσης και ο ίδιος, πως όπως καταγράφει η έκθεσή σας, 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν πως φέτος τα βασικά τους μεγέθη θα επιδεινωθούν σε σχέση με αυτό που προέβλεπαν πέρσι.

Και πράγματι ο δρόμος, μέχρι να βγούμε από την κρίση είναι ακόμα μακρύς. Όμως έχουμε ήδη κάνει βήματα. Πλέον δεν χάνουμε χρόνο, αλλά δίνουμε μάχη με το χρόνο. Επομένως, τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τα θεμέλια, για να επιστρέψει η χώρα σταδιακά στην ανάκαμψη.

Δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά βήμα-βήμα μπορούμε να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Να αλλάξουμε το κλίμα, την ψυχολογία, που όπως εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, παίζει τεράστιο ρόλο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μικρές καθημερινές νίκες οι οποίες αθροιζόμενες θα δημιουργήσουν την αίσθηση ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει. Και θα είναι πράγματι οι βάσεις για μια μεγάλη αλλαγή.

Θέλω να ελπίζω ότι ο εμπορικός κόσμος της χώρας, θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Από την δική σας δημιουργικότητα, από τη δική σας εργατικότητα, περιμένουμε πολλά και ξέρουμε πως θα ανταποκριθείτε.

Ξέρω ότι έχουμε πολύ αγώνα μπροστά μας. Η προσπάθεια, όμως, πρέπει να στηριχθεί από όλους. Με υπευθυνότητα, με πραγματικό πατριωτισμό και εθνική ενότητα. Γιατί μας αφορά και όλους. Δεν είναι προσπάθεια της κυβέρνησης ή του κόμματός μας. Είναι μιας ολόκληρης χώρας.

Κανείς μας ίσως δεν περίμενε πριν από μερικά χρόνια, πως θα χρειαζόταν να δώσει μία μάχη αντίστοιχη με εκείνη των γενεών που προηγήθηκαν. Μετά από μισό αιώνα συνεχούς βελτίωσης της ζωής μας, αυτό που συνέβη ήταν ένα σοκ για ολόκληρη την κοινωνία μας. Τώρα, όμως, πρέπει να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Να σταθούμε όρθιοι και στα δύσκολα. Να δώσουμε αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε. Και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστώ».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο