Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εισήγηση στην κοινή Συνέντευξη Τύπου για την υπογραφή της συμφωνίας για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

kx_stournaras_kefalogianni_meiwsi_fpa_26_7_2013Το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ είναι δοκιμαστικό. Διαρκεί μέχρι το τέλος του χρόνου και πρέπει να μονιμοποιηθεί. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει όλοι να δείξουμε ένα αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης. Οι καταστηματάρχες να μειώσουν πράγματι τις τιμές και οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις, συμβάλλοντας και εκείνοι στον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής. Η σκυτάλη περνάει σε όλους μας και πρέπει να τα καταφέρουμε.

Χαιρόμαστε που σήμερα υπογράφουμε μια “συμφωνία τιμής”, όπως τη λέμε, με τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, οι οποίοι εκείνοι πια παίρνουν την υπόθεση στην πλάτη τους. Οι επαγγελματικές τους οργανώσεις με ένα ειδικό αυτοκόλλητο που θα είναι αναρτημένο σε όλα τα εστιατόρια τα οποία συμβάλουν σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια, έτσι ώστε οι πελάτες είτε είναι Έλληνες είτε είναι τουρίστες, να ξέρουν ότι σε αυτά τα συγκεκριμένα εστιατόρια υπάρχουν πράγματι χαμηλότερες τιμές.

Είμαι βέβαιος ότι οι επαγγελματικές οργανώσεις, που υπογράφουν μαζί μας, θα περιφρουρήσουν τη συμφωνία. Αξίζει να το κάνουμε για την πατρίδα μας.

kx_stournaras_kefalogianni_meiwsi_fpa_26_7_2013Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ είναι δοκιμαστικό. Διαρκεί μέχρι το τέλος του χρόνου και πρέπει να μονιμοποιηθεί. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει όλοι να δείξουμε ένα αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης. Οι καταστηματάρχες να μειώσουν πράγματι τις τιμές και οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις, συμβάλλοντας και εκείνοι στον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής. Η σκυτάλη περνάει σε όλους μας και πρέπει να τα καταφέρουμε.

Χαιρόμαστε που σήμερα υπογράφουμε μια “συμφωνία τιμής”, όπως τη λέμε, με τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, οι οποίοι εκείνοι πια παίρνουν την υπόθεση στην πλάτη τους. Οι επαγγελματικές τους οργανώσεις με ένα ειδικό αυτοκόλλητο που θα είναι αναρτημένο σε όλα τα εστιατόρια τα οποία συμβάλουν σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια, έτσι ώστε οι πελάτες είτε είναι Έλληνες είτε είναι τουρίστες, να ξέρουν ότι σε αυτά τα συγκεκριμένα εστιατόρια υπάρχουν πράγματι χαμηλότερες τιμές.

Είμαι βέβαιος ότι οι επαγγελματικές οργανώσεις, που υπογράφουν μαζί μας, θα περιφρουρήσουν τη συμφωνία. Αξίζει να το κάνουμε για την πατρίδα μας.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Ύστερα από μία πραγματικά πολύ δύσκολη προσπάθεια, που οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πλέον, η Ελλάδα κατόρθωσε να πάρει αυτό που ζητούσε καιρό τώρα. Δηλαδή να μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία, αλλά για να μπορούμε να πούμε ότι θα είναι μια μόνιμη επιτυχία, πρέπει και το μέτρο να είναι μόνιμο. Για να είναι μόνιμο, πρέπει να αποδείξουμε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχει απόδοση. Και απόδοση σημαίνει κυρίως ένα πράγμα: Ότι παρά τη μείωση του ΦΠΑ τα έσοδα δεν θα μειωθούν. Δυστυχώς, τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι υπήρχε πολύ μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής στο χώρο αυτό, τα προηγούμενα χρόνια. Το αίτημα ήταν να μειώσουμε το ποσοστό ΦΠΑ και με τον τρόπο αυτό να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Τώρα ήρθε ο χρόνος, πραγματικά να αποδείξουμε αυτό το οποίο λέγαμε.

Η πολιτεία θα πάρει όλα τα μέτρα, ούτως ώστε το μέτρο αυτό να είναι επιτυχές, αλλά εάν δεν υπάρχει η δική σας ενεργή συμμετοχή νομίζω ότι δεν θα κάνουμε τίποτε. Τα στοιχεία του φετινού τουρισμού, όπως η κα Κεφαλογιάννη μπορεί να μας πει, είναι καλύτερα του αναμενομένου. Άρα εσείς έχετε ίσως μπροστά σας μια περίοδο καλύτερη απ’ αυτή που περιμένατε. Η πολιτεία αναμένει ότι θα κάνουμε όλοι το καθήκον μας. Και εμείς και εσείς.

Ο. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Όπως ειπώθηκε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί μια επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του Πρωθυπουργού. Εγώ θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη πρόκληση γιατί η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα κάνει τα πάντα για να περιφρουρήσει την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Δηλαδή να περάσει η μείωση στους καταναλωτές. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται κινητοποίηση των επαγγελματιών, να εκδίδουν τις αποδείξεις, να προχωρήσουν σε μείωση των τιμών τους.

Χρειάζεται όμως και κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας να ζητούν αποδείξεις και να επιβραβεύουν και τα καταστήματα εκείνα τα οποία θα μειώσουν πραγματικά τις τιμές. Πρέπει να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο, μέτωπο κοινωνικής ευθύνης και ωριμότητας γιατί η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της και θα συνεχίσει να το κάνει. Τώρα είναι η σειρά των επαγγελματιών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και σειρά της κοινωνίας να πάρει το μερίδιο της επιτυχίας που της αναλογεί. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί, γιατί όπως είπαμε, η μονιμότητα του μέτρου αυτού μπορεί  να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού πακέτου, που άλλωστε είναι ο λόγος με τον οποίο κι εμείς από την πρώτη στιγμή ζητάμε επιτακτικά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όχι μόνο για το δοκιμαστικό στάδιο, αλλά και σε μια μόνιμη βάση.

Όπως ειπώθηκε ήδη, τα μηνύματα για τον τουρισμό και τα αποτελέσματα που έχουμε δει μέχρι τώρα για το 2013 επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις. Έχουμε όχι μόνο αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, αλλά και πολύ μεγάλη αύξηση των εσόδων. Επομένως και η ανταγωνιστικότητά μας σε ό,τι αφορά τις τιμές μπορεί να βοηθήσει επιπλέον στην ενίσχυση αυτής της πάρα πολύ καλύτερης θέσης που αρχίζει να αποκτάει η Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα. Ευχαριστώ.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχει ετοιμαστεί ήδη το ειδικό σήμα το οποίο θα επικολλάται στα εστιατόρια τα οποία θα έχουν χαμηλότερες τιμές, «Μειώθηκε ο ΦΠΑ. Εδώ μειώσαμε τις τιμές». Και είναι γραμμένο το μήνυμα και στα αγγλικά, για τους τουρίστες. Οι επαγγελματικές οργανώσεις, τις αμέσως επόμενες μέρες, θα αναλάβουν να το προωθήσουν στα εστιατόρια τα οποία είναι συμβεβλημένα και συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, τα οποία επίσης εννοείται πέραν του σήματος, θα έχουν αναλάβει κυρίως την υποχρέωση να μειώσουν τις τιμές τους. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Θα δώσουμε τώρα το λόγο στους εκπροσώπους των Επαγγελματικών Οργανώσεων. Πρώτα στον κ. Γιώργο Καββαθά, τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ.

Γ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Καλημέρα και από εμένα. Έστω και καθυστερημένα, έχουμε πραγματικά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Θεωρώ ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η 1η Ιανουαρίου 2014 να βρει τον κλάδο στο χαμηλό συντελεστή και μια και είναι και ο υπουργός Οικονομικών εδώ, αν πετύχουμε να πάμε στο 6,5%, υπουργέ. Θα είναι μια μεγάλη ανάσα για τον κλάδο και βέβαια θα είναι πρόκριμα η επιτυχία του κλάδου της εστίασης για τη μείωση και των συντελεστών ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ.

Βεβαίως από μόνο του δεν πρόκειται το μέτρο αυτό να φέρει ανάπτυξη εάν δεν αλλάξουμε και πολιτική σε διάφορους άλλους τομείς και στήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα αυτών που παράγουν πλούτο στη χώρα και διασφαλίζουν και θέσεις εργασίας. Γιατί το μεγαλύτερο διακύβευμα, πέρα από το να κλείνουν οι επιχειρήσεις, είναι ότι χάνονται ταυτόχρονα και θέσεις εργασίας. Το μέτρο θα λειτουργήσει θετικά στην κατεύθυνση να σωθούν οι επιχειρήσεις, γιατί το 50% του κλάδου της εστίασης ήταν και είναι στο κόκκινο και βέβαια θα χανόντουσαν μαζί και χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά το σήμα, εμείς θα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και ως ΓΣΕΒΕΕ και ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, το μήνυμα να περάσει σε όλες τις επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι θα ανταποκριθούν, πρέπει να δούμε ως σύνολο τον κλάδο και να μη δει ο καθένας από μας τον κλάδο με το προσωπικό του συμφέρον και όφελος. Το όφελος είναι γενικό και είναι για την εθνική οικονομία.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο κ. Γιώργος Βερνίκος από το ΣΕΤΕ έχει το λόγο.

Γ. ΒΕΡΝΙΚΟΣ: Είναι πράγματι μία καλή μέρα σήμερα η μείωση του ΦΠΑ και σηματοδοτεί μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Πιστεύω ότι οι αυξημένοι συντελεστές, 10% όπως είχε υπάρξει αύξηση του συντελεστή, ήταν κάτι δυσάρεστο. Δημιουργεί μία μιζέρια και να υπενθυμίσω ότι όλα στη ζωή για ένα 10% γίνονται πάνω ή κάτω. Ο επιπρόσθετος ΦΠΑ πράγματι έπαιξε ρόλο και στην ανεργία και σε ένα πολύ δυσάρεστο κλίμα. Σήμερα επανερχόμενοι στην αρχική κατάσταση είναι μία υπόθεση που θα πρέπει όλοι μαζί να κοιτάξουμε να την αξιοποιήσουμε. Να περάσουμε το μήνυμα της κοινωνίας, ότι όταν γίνονται τέτοιες συμβολικές καταστάσεις πρέπει όλοι μαζί να προσπαθούμε να περιορίζουμε τη φοροδιαφυγή, να βελτιώνουμε την ποιότητα, γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα μείωσης της τιμής, είναι ζήτημα να διατηρεί κανείς και σταθερή την ποιότητά του και να διατηρεί και τις θέσεις απασχόλησης.

Ο ΣΕΤΕ υποστήριξε πάντα τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τον τουρισμό, που είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν. Χαιρόμαστε που το έχουμε επιτύχει στο 6,5% για τον τουρισμό και ήδη είδαμε τα θετικά του αποτελέσματα. Πιστεύουμε το ότι επεκτείνεται και στην εστίαση δημιουργεί πιο ολοκληρωμένο αυτό το πακέτο. Είναι πιο σαφές το μήνυμα που στέλνουμε και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με την Πολιτεία προκειμένου να περάσουμε το συγκεκριμένο μήνυμα ότι πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε, ιδιαίτερα όταν μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές να αυξάνει η φορολογική συνείδηση.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο κ. Γιώργος Κουράσης είναι από την ΠΟΕΣΕ και έχει το λόγο.

Γ. ΚΟΥΡΑΣΗΣ: Έστω και καθυστερημένα η εστίαση από 1η Αυγούστου 2013 έχει μειωμένο ΦΠΑ. Υποχρέωση όλων μας και ευθύνη ως πολίτες αλλά και φορέων είναι όχι μόνο να παραμείνει ο ΦΠΑ χαμηλός στην εστίαση, μέχρι και το Δεκέμβριο του 2013, αλλά η 1η Ιανουαρίου του 2014 να μας βρει με το χαμηλότερο ΦΠΑ. Να επαληθευτεί η ρήση το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Έχουμε υποχρέωση όλοι να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια κι εμείς σαν συνδικαλιστικός φορέας έχουμε καταβάλλει τα μέγιστα και πολύ κόπο να φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε σήμερα και δε θα το αφήσουμε να χαθεί για την πολιτική λίγων επιχειρηματιών.

Ο κλάδος της εστίασης από το Σεπτέμβριο του 2011, που ανέβηκε ο ΦΠΑ, έχει δώσει «θύματα» σε αυτή την προσπάθεια. Εκατοντάδες καταστήματα κλειστά, δεκάδες χιλιάδες απολυμένοι εργαζόμενοι. Δε θα τον αφήσουμε να πάει χαμένος αυτός ο κόπος, θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και κλείνουμε με τον κ. Ανδρέα Τσουκάλη από τον Σύνδεσμο Επωνύμων Αλυσίδων Εστίασης, τον ΣΕΠΟΑ.

Α. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Μετά το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήσαμε δεσμευόμαστε για τη μείωση των τιμών, αν και οι συγκυρίες και η αγορά είναι πάρα πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή. Και ήθελα να παρακαλέσω από τη μεριά μας όλους τους επαγγελματίες του κλάδου να χτυπούν αποδείξεις. Να ξεχάσουμε ότι υπήρχε στο παρελθόν και να μπορέσουμε όλοι να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις δύσκολες συγκυρίες που περνάει αυτή τη στιγμή ο τόπος μας.

Εμείς από τη μεριά μας θα συμβάλλουμε σε όλα τα επίπεδα για την επίτευξη αυτού του στόχου, ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να δώσουμε το λόγο στον κ. Θανάση Σκορδά, τον αρμόδιο Υφυπουργό, ο οποίος έκανε και τις διαπραγματεύσεις με τις επαγγελματικές οργανώσεις αυτές τις μέρες, για να εξηγήσει λίγο παραπάνω το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Αρκεί να ευχαριστήσω όλους όσους ανταποκρίθηκαν ταχύτατα μέσα στην εβδομάδα στο να υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα σήμερα. Και τώρα η συμφωνία όπως θα δείτε είναι πολύ απλή και λιτή σε ότι αφορά όρους και προδιαγραφές. Θα εστιάσω την προσοχή σας σε δύο-τρία σημεία μόνο.

Το ένα είναι ότι μας προβλημάτισαν, αν πρέπει να υπάρχει ένα σήμα ή δύο ανάλογα με το αν η μετακύλιση της μείωσης του φόρου είναι ολική ή μερική. Επειδή αναγνωρίσαμε ότι ο κλάδος της εστίασης και της αναψυχής έχει κάνει ήδη μία μεγάλη προσπάθεια απορροφώντας ένα κομμάτι της αύξησης ή κάνοντας και μειώσεις τιμών στο προηγούμενο διάστημα και με τη λογική να έχουμε ένα σήμα, είπαμε ότι θα είναι αποδεκτοί στη στήριξη αυτής της προσπάθειας όσοι επαγγελματίες μειώσουν τουλάχιστον κατά 5%, το 75% του τιμοκαταλόγου τους.

Θυμίζω ότι η μείωση κατά 10 μονάδες του ΦΠΑ μεταφράζεται σε 8,1 μείωση των τελικών τιμών, άρα όλοι όσοι έχουν κάνει από 5 μονάδες μείωση στις τιμές και πάνω, στα τρία τέταρτα του τιμοκαταλόγου -ξαναλέω- είναι μέρη αυτής της συμφωνίας.

Δεύτερον, η Πολιτεία από την πλευρά της δεσμεύεται ότι σε κάθε δράση ενίσχυσης μικρομεσαίων, από οποιοδήποτε πρόγραμμα, θα πριμοδοτήσει, θα μοριοδοτήσει να το πούμε έτσι, τις επιχειρήσεις εκείνες που στηρίζουν αυτή τη συμφωνία και υλοποιούν τη μείωση των τιμών. Αυτές είναι οι δύο βασικές έτσι παράμετροι αυτού του προγράμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατ΄ αρχήν ήθελα να κάνω μία ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών. Την προηγούμενη Κυριακή που έγινε εδώ η πρώτη συνάντηση με τους φορείς, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων ο κ. Θεοχάρης προανήγγειλε μία αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για τους παραβάτες εκείνους οι οποίοι δε θα κόβουν αποδείξεις. Και θέλω να σας πω ότι ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ είχε εισηγηθεί μάλιστα την επιτόπου αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων που δε θα κόβουν αποδείξεις. Θέλω να ρωτήσω στο πλαίσιο αυτό τι κάνει το Υπουργείο Οικονομικών διότι και με τα στοιχεία που πήραμε και τα ξέρετε καλύτερα από μας σε ορισμένες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας υπάρχει παραβατικότητα 100%.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Πράγματι η πρόκληση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εμείς πήραμε την ευθύνη να μειώσουμε το ΦΠΑ στην εστίαση σε μία περίοδο που το έλλειμμα είναι ακόμα μεγάλο και δεν έχει μειωθεί όσο θα επιθυμούσαμε, άρα με το ρίσκο να χάσουμε έσοδα. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να το διακινδυνεύσουμε. Θα πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι τα έσοδα δε θα μειωθούν. Θα βγει σχετική ανακοίνωση και το πλαίσιο θα είναι αυστηρό.

Δε θέλω να πω ακόμα κάτι, γιατί το δουλεύουμε με τον κ. Θεοχάρη. Θα βγει ανακοίνωση πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου, ούτως ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν ακριβώς ποιο θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας των Εποπτικών Αρχών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξετάζετε δηλαδή ακόμα και το κλείσιμο της επιχείρησης;

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Ναι, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για την περιφρούρηση του μέτρου πριν και ήθελα να ρωτήσω τι τιμοκαταλόγους θα πάρετε ως μέτρο σύγκρισης για να τσεκάρετε αν όντως κάποιος επιχειρηματίας πέρασε και σε τι ποσοστό τη μείωση του ΦΠΑ; Δηλαδή τώρα κάνω το συνήγορο του διαβόλου, αλλά κάνω της εξής απλή σκέψη: Αν όταν ανακοινώθηκε το μέτρο έναρξης της τουριστικής περιόδου με μεγάλη κίνηση, κάποιος θεώρησε ότι έχει το κίνητρο πριν από δυο εβδομάδες ας πούμε να κάνει σε τουριστικές λέω και πάλι περιοχές με μεγάλη κίνηση μια αύξηση ας πούμε της τάξης του 5% σε κάποια είδη ή σε όλα και τώρα λοιπόν μειώσει τις τιμές κατά 5%, θα είναι στα ίδια, έτσι όπως το βλέπει τουλάχιστον εκείνος με αυτή την υπόθεση εργασίας. Πως μπορεί η Πολιτεία ενδεχομένως να αντιμετωπίσει μια τέτοια πρακτική;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εύλογο το ερώτημα και τίθεται από πολλούς, είχε τεθεί και στη σύσκεψη που είχαμε κάνει την περασμένη Κυριακή και είχε δώσει τότε μια απάντηση ο κ. Καββαθάς. Θα μπορούσε να την ξαναδώσει τώρα.

Γ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Είχαμε πει ότι η διασταύρωση θα γίνεται και από τις ταινίες των ταμειακών μηχανών, οι οποίες έχουν αρχείο και φαίνονται οι τιμές και πως έχουν διαμορφωθεί. Εάν έχουμε «ύποπτες ενέργειες», εντός εισαγωγικών η λέξη, από συναδέλφους οι οποίοι θα πάνε να κάνουν μια προσπάθεια να βάλουν μπροστά το «σώζον εαυτόν σωθείτο» και όχι τον κλάδο. Η Ομοσπονδία και τα Σωματεία της Ομοσπονδίας για να χορηγήσουν το σήμα έχουμε πει ότι εκτός από τους καταλόγους, των τιμών πριν με το 23% και το 13%, να ζητάμε και τις ταινίες των ταμειακών μηχανών. Ξέρετε, από τη στιγμή που εμπλέκεται το συνδικαλιστικό κίνημα και συνυπογράφει ένα συμβόλαιο τιμής, νομίζω ότι έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει την υπογραφή του και πρέπει να υπάρχει διασταύρωση. Έχω πει χιλιάδες φορές βεβαίως ότι είτε ως Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είτε ως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων δεν υπερασπίζομαι κλάδους αγίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάνει κάποια εκτίμηση συνολικά για το τι επίπτωση μπορεί να έχει στον πληθωρισμό αυτή η πρωτοβουλία; Και μια ερώτηση στον κ. Στουρνάρα αν έχει κάποια εκτίμηση σε ότι αφορά τα έσοδα, αν θα μειωθούν έσοδα και τι βαθμό ώστε να μη διακινδυνεύσουμε το Γενάρη να βρεθούμε πάλι με αυξημένο ΦΠΑ.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Όσον αφορά στην επίπτωση στον πληθωρισμό θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Σκορδά αν έχουμε κάνει κάποια εκτίμηση.

Θ. ΣΚΟΡΔΑΣ: Ακριβής υπολογισμός δεν μπορεί να υπάρχει γιατί δεν έχουμε απολογιστικά στοιχεία. Εμείς εκτιμούμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε κάποια δεκαδικά διαφοροποίησης. Δεν μπορεί γιατί το μέγεθος δεν είναι τόσο μεγάλο. Αν μου επιτρέπετε κ. Υπουργέ όμως το ζήτημα δεν είναι πόσα δεκαδικά στον πληθωρισμό θα αλλάξει αυτό το μέτρο, γιατί έτσι κι αλλιώς ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή δεν είναι το πρόβλημά μας. Οι τιμές πέφτουν, δεν ανεβαίνουν. Το μείζον είναι να γίνει κοινός τόπος, να το πω έτσι, η ανάγκη να πάμε όλοι σε μία πολιτική χαμηλότερων τιμών καθημερινά, γιατί αυτό θα μας προσθέσει πολλούς πόντους στην ανταγωνιστικότητα. Όχι μόνο του τουριστικού προϊόντος, της εθνικής οικονομίας συνολικά.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Όσον αφορά το ερώτημα προς εμένα, όπως ξέρετε με την αύξηση του ΦΠΑ από το 11% θυμάμαι- δεν ήταν καν 13 τότε- στο 23% είχαμε μία πολύ μεγάλη έξαρση της φοροδιαφυγής στον κλάδο.

Επομένως, τώρα θεωρούμε ότι η μείωση του ΦΠΑ θα ωθήσει τους εμπλεκόμενους να εκδίδουν αποδείξεις, άρα η δική μας- δε θα έλεγα ελπίδα- αλλά πεποίθηση είναι ότι δεν θα έχουμε μείωση εσόδων. Και το λέω αυτό, διότι αυτό θα αποτελέσει το κριτήριο για να μπορέσει το μέτρο να είναι μόνιμο. Εάν έχουμε μείωση εσόδων, δυστυχώς, θα αναγκαστούμε να το πάρουμε πίσω.

Άρα, λοιπόν η πίστη μου, όχι μόνο η ελπίδα μου και η πεποίθησή μου, είναι ότι δε θα έχουμε μείωση εσόδων από το μέτρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προς τον Υπουργό Οικονομικών μια ερώτηση. Κύριε Υπουργέ, είχαμε την αίσθηση, οι πληροφορίες ήταν αυτές, ότι ουσιαστικά επετράπη η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μεταξύ άλλων διότι διασφαλίστηκαν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κάλυψαν την απώλεια των εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ του 23% στο 13%, οπότε σε σχέση με αυτά τα οποία ήδη μας είπατε ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013 να υπάρξει αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ στην εστίαση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ, αν δεν κάνω λάθος.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Στόχος είναι να μην υπάρξει μείωση εσόδων από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

Τώρα, όσον αφορά τα ισοδύναμα μέτρα, τα πήραμε για μία σειρά από άλλα μέτρα που δεν λάβαμε. Για παράδειγμα δεν λάβαμε το μέτρο του 2‰  της επιβολής φόρου στο τζίρο των επιχειρήσεων για να καλύψουμε το έλλειμμα του ΟΑΕΕ και δεν μειώσαμε περαιτέρω τις συντάξεις και τους μισθούς των ενστόλων.

Άρα το σύνολο των μέτρων που δεν πήραμε ξεπερνούν τα 850 με 900 εκατομμύρια ευρώ. Στη θέση τους φέραμε μπροστά το φόρο πολυτελείας και επίσης όπως ξέρετε πάμε πολύ καλύτερα στο εξάμηνο στον προϋπολογισμό σε σχέση με το τι είχαμε εκτιμήσει στην αρχή του έτους.

Επομένως θεωρούμε -και το δέχθηκε αυτό η τρόικα-, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, παρά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 13%. Τους πείσαμε ότι το σύστημα εποπτείας θα είναι αρκετά αυστηρό, αλλά και το σύστημα αξιών των φίλων στον κλάδο θα είναι τέτοιο που δεν θα επιτρέψει μείωση φορολογικών εσόδων από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

Δηλαδή ο όγκος αναμφισβήτητα θα βελτιωθεί, διότι θα έχουμε μία βελτίωση της ζήτησης λόγω της χαμηλότερης τιμής. Να λοιπόν γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία να πέσει και η τιμή, ούτως ώστε να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο η μείωση του ΦΠΑ στην τελική τιμή.

Αλλά κι εδώ απευθύνομαι στη συνείδηση των φίλων του κλάδου, ότι θα έχουμε έκδοση αποδείξεων, όπως πρέπει να γίνεται και με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί το όποιο κενό από τη μείωση του συντελεστή, δηλαδή από τη βελτίωση της ζήτησης και από την έκδοση περισσότερων αποδείξεων σε σχέση με το τι εξέδιδαν μέχρι τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να κάνω και μια ερώτηση στον Πρόεδρο των εστιατόρων τον κ. Καββαθά που είναι και χρήσιμη, αν έχουμε μέχρι στιγμής κάποιο νούμερο για την ανταπόκριση που υπάρχει από τα μέλη του κλάδου στη συμμετοχή στο πρόγραμμα που θα ανανεώσουν τις τιμές κι αν ξέρουμε επειδή είναι και Αύγουστος αν υπάρχει ανταπόκριση από τις τουριστικές περιοχές, γιατί όλη η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στα νησιά και τις παραλίες κι αν έχουν κάποιο στοιχείο.

Γ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Σας είπα ότι το 50% των συναδέλφων έχει δείξει μια θετική ανταπόκριση στην προσπάθεια αυτή. Νομίζω ότι θα μπορώ να το πω με μεγαλύτερη σιγουριά τις επόμενες μέρες, αλλά εκτιμώ ότι όταν θα αρχίσουν να τοποθετούνται τα σήματα στις προθήκες των εστιατορίων η αύξηση των συμμετεχόντων θα είναι τελείως διαφορετική.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Λοιπόν, τώρα μπορούμε να περάσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας. Θέλω να θυμίσω ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι μια δική μας εφεύρεση, μια δική μας πατέντα. Είναι κάτι που βασίζεται σε αυτό που έγινε στη Γαλλία, όταν είχαμε αντίστοιχη μείωση των τιμών του ΦΠΑ πριν από μερικά χρόνια. Λοιπόν πρέπει νε αποδείξουμε ότι εκεί που τα κατάφεραν οι Γάλλοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε κι εμείς.

 

 

 

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο