Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εισήγηση στην Υπογραφή Σύμβασης Συμμετοχής της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

kx_ypografi_KfW_23_04_2014…Θέλω να τονίσω πως ειδικά για την ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή συμφωνία είναι τριπλά σημαντική:

 • πρώτον: διότι  στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα – στην προσπάθεια να ξεπεράσει οριστικά την κρίση.
 • δεύτερον: διότι στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως τις ΜμΕ που σήμερα βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν
 • τρίτον: διότι ενισχύει τις προσπάθειες μας για να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και τη στήριξη της απασχόλησης.

kx_ypografi_KfW_23_04_2014«Κυρίες και Κύριοι,

Υπογράψαμε σήμερα την τελική συμφωνία ώστε η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW να συμμετάσχει με 100 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) με στόχο να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Με τα 100 εκ. ευρώ  της συμφωνίας αυτής και αλλά 100 εκ. ευρώ που θα εισφέρει σε πρώτη φάση το ελληνικό δημόσιο, μπαίνει σε λειτουργία το πρώτο από τα τρία επιμέρους υπό-ταμεία που θα βρίσκονται υπό την ενιαία ομπρέλα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Αυτό για τη δανειοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Πρόκειται στην ουσία, για ένα ακόμη εργαλείο στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα σήμερα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

 

Για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, απαιτήθηκε πολλή δουλειά, από πολλούς ανθρώπους, για πολλούς μήνες και συγκεκριμένα:

 1. Ολοκληρώθηκαν  οι αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες  και οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν ενστάσεις  που είχαν  εκφραστεί αρχικά από την Τρόϊκα,  με τη συμμετοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης. 
 2. Ψηφίσθηκε ο νόμος για τη σύσταση του Ταμείου
 3. Εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες από τους διεθνούς κύρους οίκους, Finance in Motion, OliverWyman και Ernst & Young , μετά από συνεννόηση με την KfW, την ΕΤΕπ , το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών και εκπροσώπους της Task Force και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
 4. Έγιναν οι προκαταρκτικές συμφωνίες χρηματοδότησης με την KfW και το Ίδρυμα Ωνάση. 
 5. Δεσμεύθηκαν τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ από τα 350 εκ. ευρώ που θα εισφέρει , συνολικά, το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Και ακολούθως τώρα: 

 1. Βρίσκονται σε εξέλιξη, επαφές και με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds για να συμμετάσχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Ταμείο, όπως π.χ. με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών CDC και τη γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων BPI. 
 2. Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
 3. Και χάρη στη σημερινή συμφωνία, θα συσταθεί εντός 20 ημερών το πρώτο από τα τρία επιμέρους υπο-ταμεία, δηλαδή εκείνο που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση τις ΜμΕ με δάνεια για  κεφάλαια κίνησης με αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη (δηλ. στη διάρκεια της σύμβασης η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο τόκους).   Αλλά παράλληλα θα στηρίζει και την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων. Με  νέα προϊόντα δηλαδή, που καλύπτουν τα συγκεκριμένα κενά χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς.

Θεωρούμε πως τα κεφάλαια του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες:

 • αφενός με τη λειτουργία των δύο επόμενων υπο-ταμείων, που αφορούν στα έργα υποδομής και την κεφαλαιουχική συμμετοχή σε ΜμΕ με προοπτικές ανάπτυξης 
 • και αφετέρου με τη μόχλευση των κεφαλαίων από τραπεζικά και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια.

  

Κυρίες και Κύριοι,

 Αλλά θέλω να τονίσω πως ειδικά για την ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή συμφωνία είναι τριπλά σημαντική:

 • πρώτον: διότι  στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα – στην προσπάθεια να ξεπεράσει οριστικά την κρίση. 
 • δεύτερον: διότι στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως τις ΜμΕ που σήμερα βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν 
 • τρίτον: διότι ενισχύει τις προσπάθειες μας για να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και τη στήριξη της απασχόλησης.

 

Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να ευχαριστήσω θερμά την KfW για τη συνεργασία, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν εντατικά τους προηγούμενους μήνες και να δεσμευθώ πως σε ό,τι μας αφορά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα».

 

– Δείτε ερωτήσεις – απαντήσεις για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο εδώ

– Δείτε το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης, με τις εισηγήσεις των: ΥπΑΑν Κωστή Χατζηδάκη, ΥπΟικ κ. Γιάννη Στουρνάρα, Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της KfW κ. Lutz-Christian Funke και τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο