…Πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτές οι δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας χρειάζονται και μία σειρά από αναπτυξιακά, συνοδευτικά μέτρα. Μέτρα που με τη στήριξη της Ευρώπης θα οδηγήσουν στην οριστική αλλαγή γηπέδου για την Ελλάδα. Είναι ανάγκη να το καταλάβουν όλοι. Η πατρίδα μας κάνει αυτή τη στιγμή, μία μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες. Η Ευρώπη έχει βοηθήσει σημαντικά, αλλά πρέπει και αυτή να κάνει μαζί μας, το τελευταίο μίλι. Άλλωστε, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλες τις πλευρές. Η επιτυχία της Ελλάδας, θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης…
«Κυρίες και Κύριοι,
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Είναι χαρά και τιμή να βρίσκομαι ανάμεσά σας. Το βασικό θέμα που σήμερα καλούμαστε να συζητήσουμε, μας αφορά όλους άμεσα και αφορά κάθε Έλληνα πολίτη. Δηλαδή, το πότε και πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης.
Αυτό είναι και το μείζον ζήτημα που οφείλουμε να απαντήσουμε και να αντιμετωπίσουμε και εμείς, στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Φυσικά, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Γι’ αυτό κι εμείς εργαζόμαστε με βάση τα στοχοδιαγράμματα και χρονοδιαγράμματα, που έχουμε ανακοινώσει, με συντονιστές έργου και διαρκή εποπτεία.
Ωστόσο, για να επιτύχει η προσπάθεια αυτή, χρειάζεται να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Χρειάζεται να μπουν τα θεμέλια. Διαφορετικά, ό,τι κι αν κάνουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν θα έχει τελικά τα ποθούμενα αποτελέσματα. Εμείς, έχουμε την ευθύνη του “πρώτου ορόφου”. Τα θεμέλια όμως, που είναι το προαπαιτούμενο για κάθε προσπάθεια με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, είναι η συμφωνία με την Τρόικα. Που στην ουσία, θα επιβεβαιώσει την οριστική παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Και θα σταματήσει τα σενάρια περί εξόδου της χώρας, δηλαδή τα σενάρια περί της αποκαλούμενης και ως “Grexit”.
Για να φτάσουμε, όμως, σε μία συμφωνία με την Τρόικα, προϋπόθεση είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Η οποία απαιτεί, δυστυχώς, πολύ δύσκολες αποφάσεις. Αλλά, από την άλλη πλευρά, και η συμφωνία αυτή καθαυτή, θα ενισχύσει ,με τη σειρά της περαιτέρω, την αξιοπιστία της χώρας, δημιουργώντας μία θετική εικόνα για την Ελλάδα στις αγορές και τους επενδυτές.
Ταυτόχρονα με τη συμφωνία αυτή, θα δημιουργηθούν ως ένα βαθμό και οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας. Σήμερα, όπως γνωρίζετε, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ρευστότητας. Χωρίς αυτήν , όμως, τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Αγορά χωρίς ρευστό, είναι βρύση χωρίς νερό.
Η συμφωνία με την Τρόικα μπορεί να εξασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις όπως τις έχουν περιγράψει τόσο ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο κατεξοχήν αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Στουρνάρας. Δηλαδή: την καταβολή της δόσης, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, την πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στις επιχειρήσεις και ως συνέπεια όλων αυτών, την ανάκτηση εμπιστοσύνης της αγοράς και τη σταδιακή δημιουργία των συνθηκών για επιστροφή των καταθέσεων στις Τράπεζες.
Πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό πως αυτές οι δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, χρειάζονται και μία σειρά από αναπτυξιακά, συνοδευτικά μέτρα. Μέτρα που με τη στήριξη της Ευρώπης θα οδηγήσουν στην οριστική αλλαγή γηπέδου για την Ελλάδα. Είναι ανάγκη να το καταλάβουν όλοι. Η πατρίδα μας κάνει αυτή τη στιγμή, μία μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες. Η Ευρώπη έχει βοηθήσει σημαντικά, αλλά πρέπει και αυτή να κάνει μαζί μας, το τελευταίο μίλι. Άλλωστε, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλες τις πλευρές. Η επιτυχία της Ελλάδας, θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης.
Θέλω να αναφέρω ενδεικτικά, δύο από τις βασικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση:
Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά τη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Είναι μια ιδέα των προκατόχων μου, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Πρόκειται για έναν φορέα που θα μπορούσε να αντλεί κεφάλαια από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, από αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, και κατόπιν, και από ιδιώτες επενδυτές. Και που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ιδιωτικό μάνατζμεντ, με στόχο να βοηθά την πραγματική οικονομία, αλλά και –γιατί όχι- να παράγει κέρδη για τους συμμετέχοντες σε αυτό.
Έτσι, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα μπορούσε να προσφέρει πόρους και τεχνογνωσία σε ζωτικής σημασίας κλάδους της οικονομίας: στις υποδομές, την τεχνολογία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ενέργεια. Και θα μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση – το “restructuring”- των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη διαμορφωθεί μια Επιτροπή για να υποβάλλει προτάσεις σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείου. Σε αυτήν συμμετέχουν το Υπουργείο Ανάπτυξης, το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Task Force και αναπτυξιακοί φορείς όπως η EIB, το ΕΙF και η KFW. Τα πορίσματά της Επιτροπής μπορεί να αποτελέσουν μια χρήσιμη βάση.
Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η διαπραγμάτευση της οποίας είναι ήδη σε εξέλιξη. Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο που θέλω να τονίσω: η Ευρώπη τη μια πλευρά μιλά για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» και αναγνωρίζει τις τεράστιες θυσίες που κάνουν οι Έλληνες. Από την άλλη, όμως, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως παρουσιάσθηκε πέρσι, επιφυλάσσει για την Ελλάδα μία σημαντική μείωση πόρων στο επόμενο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μία μείωση της τάξης του 40%. Δηλαδή από τα 20 δις του προηγούμενου ΕΣΠΑ, πηγαίνουμε στα μόλις 12 δις για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Και αυτό γίνεται γιατί με βάση τη μέθοδο υπολογισμού που ακολουθείται παγίως τα τελευταία χρόνια, δεν λαμβάνεται υπόψη η τρομακτική ύφεση της περιόδου 2010-2012. Όμως έτσι, χώρες, με σημαντικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα θα υποστούν σημαντική μείωση των πόρων, ενώ αντίθετα χώρες που δεν έχουν τέτοιας έντασης προβλήματα, θα λάβουν αύξηση στα κονδύλια. Αυτό είναι αντιφατικό και δεν εξυπηρετεί ούτε τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε την προσπάθεια της Ελλάδα. Σημειώνω εδώ ότι, η απορρόφηση πόρων στο παρόν ΕΣΠΑ, παρά τα προβλήματα και παρά την κριτική από τα εξωτερικό, κινείται πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών, που έχει επισήμως την ευθύνη της διαπραγμάτευσης καθώς και το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν θέσει το ζήτημα σε πολλά διεθνή fora. Νομίζω πως πλέον υπάρχει κατανόηση για το θέμα αυτό. Και ελπίζω πως θα έχουμε αποτελέσματα. Αλλά χρειάζεται αγώνας. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια. Και θέλω να πιστεύω πως όλοι εκείνοι που προσβλέπουν σε μια ισχυρή και αποτελεσματική Ευρώπη, θα καταλάβουν το δίκαιο του αιτήματος της Ελλάδας για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Κυρίες και Κύριοι,
Με βάση τα παραπάνω, ορισμένοι ενδεχομένως θα ρωτήσουν: «Μα τα περιμένετε όλα από την Ευρώπη; Εσείς τι κάνετε;». Δυστυχώς, είναι αλήθεια πως πέρα από τα σκληρά μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ορισμένοι τείνουν να ξεχνούν τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Και όσες, βέβαια, βρίσκονται σε εξέλιξη και προχωρούν ταχύτατα. Γιατί στόχος μας είναι να γίνουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα, να τεθούν οι βάσεις και να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη και την τόνωση της απασχόλησης, όμως, είναι πρωτίστως η Ελλάδα να γίνει μία χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Προκειμένου να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα, και να προσελκύσουμε και επιπλέον επενδύσεις.
Σε αυτό το επίπεδο δεν είναι λίγα, τα όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα τους μήνες που προηγήθηκαν και συντελούν στην ανάκτηση ενός σημαντικόυ τμήματος της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Αναφέρω μερικά από αυτά:
Πρώτον. Όσοι μας κατηγορούν από το εξωτερικό, ξεχνούν πως το κόστος ανά μονάδα εργασίας μειώνεται για την περίοδο 2010-2013 περισσότερο από 15%.
Δεύτερον, έχουν γίνει σημαντικές νομοθετικές αλλαγές κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα: σχετικά με το ρόλο της διαιτησίας, την ευρύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού , τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συμβάσεις για ευέλικτες μορφές εργασίας.
Τρίτον, απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των επιχειρήσεων.
Τέταρτον, έγιναν νομοθετικές παρεμβάσεις απελευθέρωσης για την αγορά ενέργειας, σύμφωνα και με το λεγόμενο “τρίτο ενεργειακό πακέτο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέμπτον, απελευθερώθηκαν επαγγέλματα όπως στις χερσαίες μεταφορές και έγιναν και άλλες οριζόντιες νομοθετικές παρεμβάσεις απελευθέρωσης σε άλλα επαγγέλματα. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται.
Έκτον, έγινε άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα.
Έβδομον. Απλοποιήθηκε η νομοθεσία για τη σύσταση νέων εταιριών μέσω του ΓΕΜΗ και προωθήθηκε το one–shop–stop
Και επίσης μετά τις εκλογές, δηλαδή στην τρέχουσα περίοδο, προωθούμε σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα:
Απλοποιούμε και εκσυγχρονίζουμε τη σχετική αγορανομική νομοθεσία και τον Αγορανομικό Κώδικα. Σημαντικές αλλαγές έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και έχουν ανακοινωθεί. Πρόκειται να τεθούν σε ισχύ εντός των επομένων εβδομάδων.
Υπογράψαμε από ελληνικής πλευράς τη σύμβαση με τον ΟΟΣΑ για την αξιοποίηση της “εργαλειοθήκης” (Toolkit) του Οργανισμού για τον ανταγωνισμό και την ομαλή λειτουργία της αγοράς σε τέσσερις τομείς: στα οικοδομικά υλικά, το λιανικό εμπόριο, τη βιομηχανική παραγωγή και τον τουρισμό.
Ολοκληρώσαμε επίσης, την πρώτη φάση της διαδικασίας για την άρση των εμποδίων εισόδου στην επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία με τις επιχειρηματικές και τις καταναλωτικές οργανώσεις. Επεξεργαζόμαστε τις σχετικές προτάσεις.
Αντιμετωπίζουμε τις στρεβλώσεις σε όλη την αλυσίδα της αγοράς καυσίμων και με μέτρα κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων. Όλες οι νέες ρυθμίσεις θα παρουσιασθούν εντός του Οκτωβρίου.
Παρουσιάσαμε το νέο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, όπου θεσμοθετούμε ουσιαστικά μία Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία.
Έχουμε στείλει προς δημοσίευση τα Προεδρικά Διατάγματα για την αδειοδότηση επαγγελμάτων (υδραυλικοί, τεχνικοί βιομηχανίας, τεχνικοί καυσίμων και ψυκτικοί). Και επίσης, έχουν σταλεί στο ΣτΕ τα ΠΔ για τους ηλεκτρολόγους και τους πιστοποιημένους επιθεωρητές.
Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση του Εθνικού Σχεδίου διευκόλυνσης των εξαγωγών, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Στο τέλος του τρέχοντος μηνός, θα παρουσιάσουμε το τελικό σχέδιο.
Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, παρουσιάσαμε το πλαίσιο πολιτικής για την αξιοποίηση και λειτουργία των ελληνικών αεροδρομίων.
Τέλος, προσκαλέσαμε την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να προσφέρει τεχνική βοήθεια και να εντοπίσει τομείς όπου χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, σε σχέση με το επιχειρηματικό περιβάλλον και την έναρξη νέων επιχειρήσεων.
Αυτές αποτελούν μονάχα μερικές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει ή είναι σε εξέλιξη, σε σχέση με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση των επενδύσεων. Και πρέπει να καταστεί σαφές, πως στη χώρα μας, μέσα σε λίγους μήνες, συντελούνται αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Αυτό δεν πρέπει καθόλου να το υποτιμούμε. Ασφαλώς μένουν να γίνουν πολλά ακόμη. Όμως, είναι λάθος να ανακυκλώνεται από ορισμένους η άποψη πως η Ελλάδα τάχα δεν προσπαθεί. Η Ελλάδα προσπαθεί και πέρα από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, προωθεί με ταχύτητα όλες τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό αναγνωρίζεται πλέον και διεθνώς.
Δίνουμε μάχη με τις αγκυλώσεις ενός παλαιού μοντέλου που όριζε πως δήθεν μπορείς να έχεις επενδύσεις χωρίς επενδύτες και ανάπτυξη χωρίς ανταγωνιστικότητα. Αυτό το μοντέλο κατέρρευσε οριστικά από τις αντιφάσεις του.
Δεν έχουμε άλλο χρόνο πια. Πρέπει να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Η εποχή των εύκολων λόγων τελείωσε, μαζί με τα εύκολα δανεικά. Η Ελλάδα αγωνίζεται σήμερα για να ανακτήσει την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο. Με έργα, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Διότι χωρίς την εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, τίποτα δε μπορεί να προχωρήσει.
Η οικονομία είναι σ’ έναν πολύ μεγάλο βαθμό ,«κλίμα» και αυτό πρέπει ν’ αντιστρέψουμε για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα, οι Έλληνες πολίτες.
Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές. Δεν πρόκειται για μια μάχη που αφορά μονάχα την Κυβέρνηση ή τα κόμματα που τη στηρίζουν. Είναι πάνω από όλα, μια μάχη για την πατρίδα μας. Οφείλουμε να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα και να προχωρήσουμε μπροστά. Επομένως, η μάχη πρέπει να δοθεί από όλους τους Έλληνες. Με υπευθυνότητα και εθνική ενότητα . Σας ευχαριστώ».