Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εισήγηση του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη στην τελετή αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής.

Από σήμερα, η Ολυμπιακή μπαίνει σε μια νέα εποχή. Μια μακρά περίοδος παρακμής κλείνει οριστικά και δίνει τη θέση της σε μια εποχή υψηλών προσδοκιών και απαιτήσεων.


Εδώ και πολλά χρόνια η Ολυμπιακή είχε εξελιχθεί σε ένα «μεγάλο ασθενή» της οικονομίας μας. Δημιουργούσε τεράστια χρέη ύψους 1 εκατ.€ την ημέρα τα οποία επιβάρυναν τους φορολογούμενους και, παράλληλα, προκαλούσε σοβαρά νομικά προβλήματα στη χώρα μας καθώς επέφερε καταδικαστικές αποφάσεις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.


Στόχος της Κυβέρνησης ήταν εξαρχής η αποκρατικοποίηση της εταιρείας, ώστε να φύγουμε από το αποτυχημένο καθεστώς τον τελευταίων 10ετιών και να περάσουμε σε ένα νέο, υγιές σχήμα στα πρότυπα όλων των αεροπορικών εταιρειών στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Το πετύχαμε. Η σημερινή μέρα είναι το επιστέγασμα αυτής της μακράς και δύσκολης προσπάθειας 18 μηνών.
Η έκτη προσπάθεια αποκρατικοποίησης της εταιρείας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, κατέληξε θετικά.


Αυτό δεν έγινε τυχαία. Η προσπάθειά μας ήταν η πιο συστηματική και πιο οργανωμένη από όλες όσες είχαν γίνει στο παρελθόν. Βασίστηκε σε ένα σχέδιο που έδινε έμφαση στα στοιχεία εκείνα που είχαν αποτρέψει την επιτυχή έκβαση των προηγούμενων προσπαθειών.


Η προσπάθειά μας πέτυχε για τέσσερις κυρίως λόγους:
Πρώτον, γιατί καταφέραμε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, να δημιουργήσουμε τρεις νέες εταιρίες με το ίδιο όνομα και σήμα, απαλλαγμένες όμως από τα βάρη και τα χρέη του παρελθόντος που αποθάρρυναν τους επενδυτές να επενδύσουν στην Ολυμπιακή.
Δεύτερον, γιατί στηρίξαμε με ευαισθησία τους εργαζόμενους, πείθοντας σταδιακά τη μεγάλη πλειοψηφία τους πως η λύση θα ήταν επωφελής και για τους ίδιους. Μ’ ένα πακέτο μέτρων που σε βάθος 25ετίας, ισοδυναμεί με τα ελλείμματα 3 ετών της Ολυμπιακής.
Τρίτον, γιατί προχωρήσαμε με
σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες διαφάνειας. Σε οτιδήποτε έγινε, τηρήθηκαν απολύτως οι νόμοι του κράτους το κοινοτικό Δίκαιο, είχαμε συμμετοχή του ευρωπαίου Επιτρόπου Παρακολούθησης, είχαμε έγκριση για όλες τις διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Και, τέταρτον, γιατί το σχέδιό μας λάμβανε υπ’ όψιν τις δυσκολίες που ήταν ενδεχόμενο να εμφανιστούν. Γι΄ αυτό και ξεπεράστηκαν τελικά τα προβλήματα, αφήνοντας εκτεθειμένες τις διάφορες Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν «τυφλές πτήσεις» και «ναυάγια».



Η διαδικασία αποκρατικοποίησης υλοποιήθηκε μέσα στη δίνη της πιο δύσκολης μεταπολεμικής οικονομικής συγκυρίας – χωρίς μάλιστα να έχουμε τη δυνατότητα αναβολής λόγω των νομικών περιπλοκών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου καταλήγαμε στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κανείς δεν φανταζόταν ότι σε λίγες μόλις μέρες, θα ξεσπούσε η μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός που έκανε το όλο εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο.


Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό και πολύ θετικό, ότι σε αυτή την δύσκολη διεθνή συγκυρία, η Ολυμπιακή περνάει στα χέρια ενός ισχυρού και αξιόπιστου επενδυτή, όπως είναι η MIG.
Ο μεγάλος αυτός ελληνικός επιχειρηματικός Όμιλος αναλαμβάνει από σήμερα να οδηγήσει την Ολυμπιακή σε μια νέα εποχή.
Μια εποχή σταθερότητας και ανάπτυξης για την εταιρεία, μια εποχή χωρίς χρέη, χωρίς ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, χωρίς νομικές επιπλοκές με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Τα κέρδη για τη χώρα μας από την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής θα είναι πολύ σημαντικά.
Μέχρι σήμερα η Ολυμπιακή κόστιζε στους Έλληνες φορολογούμενους , 350 εκ. ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για τεράστιο ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για μεγάλα έργα υποδομής ή για τη στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών μας.
Αυτό τελειώνει. Το Δημόσιο πλέον θα κερδίζει από την Ολυμπιακή. Πέρα από τα 177,2 εκατομμύρια που θα εισπράξει από τους επενδυτές ως αρχικό τίμημα, αλλά και πέρα από το επιπλέον σημαντικό ποσό απου θα εισρεύσει από την πώληση των πρόσθετων στοιχείων του ενεργητικού, από δω και μπρος θα έχουμε έσοδα 150 εκ. ευρώ το χρόνο, από την καταβολή σπατοσήμου, εισφορών στο ΙΚΑ και φόρων μισθωτών υπηρεσιών.


Αυτή, ακριβώς είναι η μεγάλη συνεισφορά της Κυβέρνησης στο θέμα της Ολυμπιακής. Η Ολυμπιακή από «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του κράτους, πλέον θα προσφέρει στον εθνικό προϋπολογισμό και θα στηρίζει την ελληνική οικονομία.


Παράλληλα, δημιουργείται στη χώρα μας ένα νέο, πιο υγιές περιβάλλον στις αερομεταφορές, χωρίς μονοπώλια ή αθέμιτες πρακτικές, το οποίο πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία των καταναλωτών.


Προσωπικά, είμαι ικανοποιημένος που μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με το ζήτημα της Ολυμπιακής.
Όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία είπα ότι θεωρούσα τη λύση του θέματος πατριωτικό μου καθήκον. Το πίστευα και το πιστεύω βαθύτατα. Σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία δοκιμάζεται μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον, το να λύσουμε το ζήτημα της Ολυμπιακής ήταν πρωτίστως χρέος προς την πατρίδα.
Σ’ αυτό το διάστημα υπήρξαν αμφισβητήσεις, σκληρή κριτική, υπήρξαν διαμαρτυρίες, υπήρξαν αδικαιολόγητοι και απαράδεκτοι προσωπικοί υπαινιγμοί. Υπήρξε μπόλικη πολιτική μικροψυχία έως και την τελευταία στιγμή.


Πολλά από αυτά τα φαινόμενα ήταν συνδεδεμένα με ένα
ακραίο λαϊκισμό που δυστυχώς ακόμα καταδυναστεύει την πολιτική μας ζωή.
Όμως δεν θέλω να σταθώ σε αυτά. Σημασία για μένα και για όλους μας έχει το θετικό τελικό αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι θετικό μόνο για την κυβέρνηση. Είναι θετικό για την ίδια την Ολυμπιακή, τους ανθρώπους της και κυρίως για την ίδια την πατρίδα μας. Και τελικά αυτό είναι το πιο σημαντικό.


Γι’ αυτό και σήμερα ειλικρινά χαίρομαι που πολλοί από εκείνους που έως πρόσφατα είχαν αντίθετη άποψη από τη δική μας για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, σήμερα έχουν αλλάξει γνώμη. Φαίνεται άλλωστε αυτό και από τις
δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί.


Αν κάτι λοιπόν μένει από αυτή την περιπέτεια είναι ότι εκείνο που τελικά μετράει δεν είναι το όποιο πρόσκαιρό πολιτικό κόστος, αλλά το τελικό αποτέλεσμα και πριν από αυτό, η βούληση να ανταποκριθείς στο χρέος σου, μακριά από λαϊκισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.


Η ιστορία της Ολυμπιακής έδειξε ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα. Αρκεί η πολιτική μας να ακολουθεί σταθερά, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, το δρόμο της Λογικής και της Ευθύνης. Το δρόμο της Ευρώπης, η οποία είναι πάντα η πυξίδα και το ασφαλές λιμάνι για τη χώρα μας.


Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα Ολυμπιακή και στα φιλόδοξα σχέδια της MIG σ’ αυτή τη νέα μεγάλη επένδυση. Η επιτυχημένη πορεία της MIG όλα αυτά τα χρόνια δημιουργεί σε όλους μας υψηλές προσδοκίες και μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον της Ολυμπιακής.


Θέλω να ευχαριστήσω του συναδέλφους υπουργούς της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, τον Γιάννη Παπαθανασίου, τη Φάνη – Πάλλη
Πετραλιά και, φυσικά, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη για τη στενή συνεργασία μες το τελευταίο διάστημα. Περισσότερο από όλους τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που με στήριξε σε όλη αυτή τη μακρά και δύσκολη προσπάθεια.


Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά για μία ακόμα φορά όλους μου τους συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια. Τα διευθυντικά στελέχη της Ολυμπιακής, τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης, τους προσωπικούς μου συνεργάτες. Το όλο εγχείρημα ήταν μια συλλογική προσπάθεια ανθρώπων που επί πολλούς μήνες δούλεψαν σκληρά, μεθοδικά, με επαγγελματισμό και απόλυτη συναίσθηση καθήκοντος. Με την προσπάθειά τους φτάσαμε μέχρι εδώ.



Σας ευχαριστώ



Μετάβαση στο περιεχόμενο