Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 20 Μαΐου 2009
Εισήγηση του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για την «εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και γεωθερμικών εφαρμογών στον οικιακό τομέα»
Σταθερή και αταλάντευτη πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Στόχος μας είναι η συνεχής προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η στήριξη της δραστηριότητας που αναπτύσσεται γύρω από αυτές.
Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε με έργα και όχι με λόγια. Και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί τον τελευταίο καιρό πολλή κουβέντα γίνεται για τα ζητήματα περιβάλλοντος, από διάφορες πλευρές, αλλά αυτά που βλέπουμε είναι περισσότερο γενικόλογες διακηρύξεις και ευχολόγια και λιγότερο συγκεκριμένες προτάσεις.
Εμείς μιλάμε με συγκεκριμένα έργα. Έργα που έχουν όνομα, προϋπολογισμούς, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και αποτελέσματα.
Οι παρεμβάσεις μας έχουν 3 βασικούς άξονες:1. Νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο της πράσινης οικονομίας 2. Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την πράσινη ενέργεια, κλπ.3. Η ενίσχυση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, μέσα από διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.
Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα 5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από αυτή την πολιτική πετύχαμε τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ στη χώρα μας. Αυτό από μόνο του δείχνει την σημαντική βελτίωση που έχει υπάρξει. Δεν μας αρκεί και γι’ αυτό συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλές συνθήκες για να αναπτύξουμε πράσινη επιχειρηματική δραστηριότητα. Έχουμε σημαντικές εγχώριες πηγές ενέργειας – όπως ο ήλιος, ο άνεμος, η γεωθερμία. Έχουμε, κατά κανόνα, επιχειρήσεις μικρού ή μεσαίου μεγέθους, οι οποίες είναι ευέλικτες, προσαρμοστικές και ενδείκνυνται για τέτοιες δράσεις. Όλα αυτά δημιουργούν πρόσφορα έδαφος για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας σε κάθε γωνιά της χώρας. Σήμερα, θα αναφερθούμε στις παρεμβάσεις που κάνουμε για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και τη γεωθερμία.
Φωτοβολταϊκά
Όπως γνωρίζετε, για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ψηφίσαμε ήδη νόμο με τον οποίο ξεπεράστηκαν προβλήματα που δυσκόλευαν τους πιθανούς επενδυτές. Η ρύθμιση αυτή χαιρετίστηκε από τους ενδιαφερόμενους και αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Με το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του για παραγωγή ηλεκτρισμού.
Τι κάνουμε: καταρχάς, κάθε πολίτης μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης από την πολεοδομία και καμία υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, φορολόγησης ή αδειοδότησης από τη ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ.
Παράλληλα, δίνουμε μια πολύ καλή τιμή για την αγορά αυτού του ρεύματος από τη ΔΕΗ, η οποία είναι 55 λεπτά την κιλοβατόρα, γεγονός που αποτελεί ένα καλό οικονομικό κίνητρο για τους πολίτες.
Για την ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο Δίκτυο θα γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του.
Τα οφέλη από αυτό το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα μεγάλα για τη χώρα μας. Πρώτα απ’ όλα θα υπάρχει ένα αυτονόητο οικονομικό όφελος για τους πολίτες που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Θα τονωθεί η αγορά και ειδικά οι τοπικές οικονομίες, καθώς για την υλοποίηση αυτού του έργου θα εργαστεί πληθώρα επαγγελματιών. Επίσης, θα υπάρξει και όφελος για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αφού σε δύσκολες καλοκαιρινές μεσημβρινές ώρες με καύσωνα, τα πολλά μικρά φωτοβολταϊκά θα παράγουν σε πλήρη ισχύ, ανακουφίζοντας το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής.
Κυρίως όμως, με το μέτρο αυτό η «πράσινη ενέργεια» γίνεται σε κάθε Έλληνα πολίτη πιο προσιτή. Γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας, εξοικειωνόμαστε με αυτήν και αυτό σταδιακά θα επηρεάσει το σύνολο της ενεργειακής μας συμπεριφοράς.
Εγκατάσταση Φ/Β σε εκτός σχεδίου περιοχές
Σήμερα, όμως, δίνουμε λύση και σε ένα άλλο πρόβλημα που αφορούσε τα πολεοδομικά ζητήματα φωτοβολταϊκών συστημάτων που εγκαθίστανται στο έδαφος, σε χωράφια. Το θέμα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αφενός μεν επειδή η πολεοδομική νομοθεσία της χώρας μας είναι ιδιαίτερα αυστηρή, αφετέρου δε επειδή τα φωτοβολταϊκά είναι σύγχρονες εγκαταστάσεις χωρίς προηγούμενη εμπειρία λειτουργίας στη χώρα μας.
Μετά από εξαιρετική συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, την οποία θέλω να επισημάνω και δημοσίως, εκδίδουμε νέα ΚΥΑ, με την οποία επιτρέπουμε την εγκατάσταση φωτοβολταικών και σε μη-άρτια και μη-οικοδομήσιμα οικόπεδα (δηλαδή μικρότερα των 4 στρεμμάτων) δίνοντας έτσι αξία σε πληθώρα αγροτεμαχίων ανά την Ελλάδα.
Θεσπίζουμε ιδιαίτερα ελαστικούς και ευνοϊκούς όρους δόμησης (δηλαδή, μεγάλους συντελεστές κάλυψης (80%) και μικρές αποστάσεις από τα όρια οικοπέδων). Και πάνω από όλα, η μεγαλύτερη τομή είναι ότι καταργούμε την υποχρέωση έγκρισης Επιτροπής Πολεοδομικού & Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) καθώς και την υποχρέωση έκδοσης «οικοδομικής άδειας», τα οποία αντικαθίστανται από απλή «έγκριση εργασιών». Αυτή η τομή θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά πολλούς μήνες στους χρόνους αδειοδότησης των έργων και θα οδηγήσει σε μεγάλη άνθηση του κλάδου.
Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω, προς αποφυγή κάθε παρανόησης, ότι με τις αλλαγές αυτές δεν δημιουργείται καμία απολύτως επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι ευέλικτα, μεταφέρονται και επανατοποθετούνται αλλού εύκολα, δεν μπαίνουν σε κάποιο σημείο δημιουργώντας μια μόνιμη βαριά κατασκευή. Κατά συνέπεια, διευκολύνουμε την ανάπτυξη ενός κλάδου, προωθούμε την πράσινη ενέργεια και παράλληλα δεν θα έχουμε καμία πολεοδομική επιβάρυνση.
Γεωθερμία
Μία ακόμα παρέμβαση που δρομολογούμε για την προώθηση των ΑΠΕ είναι νέα Υπουργική Απόφαση για τη Γεωθερμία.
Η πιο αδικημένη μορφή από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορεί πλέον να αναπτυχθεί σε ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και να συνεισφέρει με «καθαρό» τρόπο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Είναι φιλική στο περιβάλλον και το κυριότερο είναι διαθέσιμη σε σύγκριση με τις λοιπές ΑΠΕ 24 ώρες το 24ώρο, 365 ημέρες το χρόνο. Δεν έχει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δεν έχει παράγει τέφρα, καπνό ή σωματίδια, έχει υψηλό βαθμό αξιοποίησης (έως και 90%), μεγάλο βαθμό διαθεσιμότητας (έως και 90%) και απαιτεί μικρές εκτάσεις γης για τις σχετικές εγκαταστάσεις.
Με νέα Υπουργική Απόφαση, απλοποιούμε και τυποποιούμε την αδειοδότηση χρήσης γεωθερμίας για οικιακή χρήση (αβαθής γεωθερμία). Επίσης επεκτείνουμε τη χρήση της σε αγροτικές εγκαταστάσεις (θερμοκήπια), καθορίζουμε μία τυποποιημένη και ενιαία άδεια και επιτρέπουμε την χρήση κλειστών συστημάτων σε περιοχές όπου απαγορεύονται οι γεωτρήσεις. Παράλληλα, τροποποιούμε την Υπουργική Απόφαση περί διαδικασίας διαγωνισμών μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε μεγάλα γεωθερμικά πεδία, κάνοντας σαφέστερη και πλήρως διάφανη τη διαδικασία.
Με τις συγκεκριμένες αυτές πρωτοβουλίες που σας παρουσίασα δίνουμε μεγάλη ώθηση στη χρήση ΑΠΕ στη χώρα μας. Προωθούμε ακόμα περισσότερο την «πράσινη» επιχειρηματικότητα και συμβάλουμε έτσι στο να μπει η χώρα μας δυναμικά σε ένα πολλά υποσχόμενο τομέα. Σε ένα τομέα που εγγυάται οφέλη για όλη την κοινωνία. Προστασία του περιβάλλοντος, ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, νέες και καλές θέσεις εργασίας, καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα και αυτό το στόχο η Κυβέρνησή μας τον υπηρετεί, όχι στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένο μετρήσιμο και χειροπιαστό έργο.