Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εκδήλωση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την Οδική Ασφάλεια.

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη στην εκδήλωση του Ε.Μ Πολυτεχνείου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Κάρολου Παπούλια με θέμα την «Οδική Ασφάλεια» στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής .


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,


Συγχαρητήρια στο ΕΜΠ που αναλαμβάνει τη σημερινή πρωτοβουλία για ένα τόσο καίριας σημασίας ζήτημα όπως αυτό της οδικής ασφάλειας.Την ημερίδα αυτή τιμά με την παρουσία του ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και θα πρέπει πρώτα απ’όλα να αναγνωρίσουμε την πραγματικά σημαντική συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κυρίου Κάρολου Παπούλια, να θέσει υπό την αιγίδα του το ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Μ’ αυτόν τον τρόπο υπογραμμίζεται πραγματικά ότι το ζήτημα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα δεν είναι απλά ζήτημα κοινωνικό. Είναι ζήτημα εθνικό.


Η σημερινή ημερίδα πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα:Ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, ότι χρειάζεται συντονισμός, δράση, ευαισθητοποίηση από όλους. Γιατί κάθε μέρα που περνάει χάνονται στους δρόμους κατά μέσο όρο πέντε συνάνθρωποί μας. Ο φόρος αίματος είναι πολύ βαρύς και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο χάνονται κατά μέσο όρο 1500 ζωές. Είναι ένας τραγικός απολογισμός. Είναι αλήθεια ότι, όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα γίνονται ατυχήματα. Το 85% των ατυχημάτων οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας να τα περιορίσουμε. Δεν δικαιολογείται η χώρα μας να βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά τα τροχαία. Μπορούμε και πρέπει να τα μειώσουμε. Είναι θέμα κυρίως της πολιτείας. Αλλά είναι και θέμα του καθενός από εμάς.


Δεν περιμένετε ασφαλώς από εμένα να σας πω ότι πρέπει να προσέχουμε όταν οδηγούμε. Περιμένετε να ακούσετε τις προσπάθειες που κάνει η πολιτεία. Τις προσπάθειες που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε. Γιατί, ειδικά εμείς, δεν αρκεί μόνο να ευχόμαστε να μειωθούν τα τροχαία. Πρέπει να περνάμε από τη θεωρία στην πράξη.
Ήδη, ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια που φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα.
Από την εφαρμογή του νέο αυστηρού ΚΟΚ, το δεύτερο εξάμηνο του 2007, είχαμε μια μείωση των θανατηφόρων τροχαίων της τάξεως του 13%. Είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι, όταν πορευόμαστε με συνέπεια, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Ο ΚΟΚ, λοιπόν, έφερε αποτελέσματα. Αλλά δεν τον αντιμετωπίζουμε δογματικά. Είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις. Πριν από λίγο καιρό ανακοινώσαμε μερικές τροποποιήσεις, μαζί με τον κ. Παυλόπουλο, ακριβώς γιατί καθημερινά μελετάμε την κατάσταση και καθημερινά προσπαθούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Αυτή είναι η δουλειά μας.


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,


Πέρα από την εφαρμογή του ΚΟΚ και την αναγκαία αστυνόμευση, χρειάζεται ένας συντονισμός δράσεων, προκειμένου να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Γι’ αυτό αποφασίσαμε τη δημιουργία μιας Διυπουργικής Συντονιστικής Επιτροπής για τα θέματα της οδικής ασφάλειας. Για να μην υπάρχουν αποκλίνουσες και επικαλυπτόμενες δράσεις. Για να μπορούμε να έχουμε μια σοβαρή και υπεύθυνη παρακολούθηση, σε μόνιμη βάση, των προβλημάτων και να επεμβαίνουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά. Για να υπάρχει μια ομάδα επιφορτισμένη ακριβώς με το ζήτημα αυτό, ώστε να παρακολουθεί τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων, την εξέλιξη, τις τροποποιήσεις, που χρειάζονται. Είναι πιστεύω ένα σημαντικό βήμα. Και ελπίζουμε όλοι να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι θέμα λίγου χρόνου η ανακοίνωση συγκεκριμένων αποφάσεων γι’ αυτό το ζήτημα. Πέρα από αυτό, και μιλώντας περισσότερο για τα θέματα της αρμοδιότητάς μου, μπορώ να σας πω ότι οι δράσεις μας επικεντρώνονται, αφενός στην καλύτερη εκπαίδευση των νέων οδηγών, ώστε να διδάσκονται υποχρεωτικά τις αρχές της ασφαλούς οδήγησης, και αφετέρου στο επίπεδο της ενημέρωσης του πολίτη. Της αλλαγής της νοοτροπίας μας. Διότι φυσικά η Πολιτεία δεν μπορεί να βάλει έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη.


Θέλω να σταθώ λίγο σε αυτό. Στην αλλαγή της νοοτροπίας. Με τις εκστρατείες πχ για τις ζώνες ασφαλείας,
σε συνδυασμό ασφαλώς με την ένταση της αστυνόμευσης, οι πολίτες ξεκίνησαν να τις φορούν. Όταν ο πολίτης γνωρίζει, μπορεί να προστατευτεί καλύτερα.
Γι’ αυτό και θέλω, και απ’ το βήμα αυτό, αφενός να ευχαριστήσω τα τηλεοπτικά κανάλια, κρατικά και ιδιωτικά, που επέτρεψαν τη δωρεάν μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων του Υπουργείου Μεταφορών για την οδική ασφάλεια τις Απόκριες και το Πάσχα. Και αφετέρου να τα καλέσω να συνεχίσουν να το κάνουν, ιδιαίτερα τις περιόδους μεγάλων εξόδων απ’τα αστικά κέντρα.


Κυρίες και κύριοι,


Δεν μπορούμε να έχουμε καλύτερο σύμμαχό μας στην προσπάθεια για τη μείωση των θυμάτων της ασφάλτου απ’τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και ως Υπουργός Μεταφορών τον ευχαριστώ γι’αυτή του την ευαισθησία. Η προσπάθεια συνεχίζεται και εντείνεται. Στηριγμένοι σε δύο άξονες: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ- ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ.
Επάνω σε αυτά δουλεύουμε και είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε. Είναι θέμα ανθρωπιάς. Είναι θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής πολιτείας.Μετάβαση στο περιεχόμενο