Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Έκθεση Παγκόσμιας Τράπεζας για ανταγωνιστικότητα

newspaper_120x80

Χωρίς φυσικά να ισχυριζόμαστε ότι τα πράγματα πήγαιναν καλά τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, είναι βέβαιο ότι τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανταγωνιστικότητα :
 
«Χωρίς φυσικά να ισχυριζόμαστε ότι τα πράγματα πήγαιναν καλά τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, είναι βέβαιο ότι τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση επιδεινώθηκε. Μόλις πριν από δύο ημέρες σημειώσαμε πως ο νόμος για την απλούστευση της ίδρυσης εταιρειών, που έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί, μένει στα χαρτιά. Και αυτό λόγω του πείσματος της κυβέρνησης να αγνοήσει συγκεκριμένες προβλέψεις της σχετικής πρότασης νόμου της Νέας Δημοκρατίας που θα έκαναν το νέο πλαίσιο πιο λειτουργικό. Ετσι, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις προηγούμενης υπουργού θα είχαμε θεαματική βελτίωση στην κατάταξη της χώρας ως προς την ανταγωνιστικότητα, η χώρα μας υποχώρησε 12 θέσεις σε σχετικό πίνακα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το ζήτημα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας δεν πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο μιας κομματικής αντιπαράθεσης. Διότι, στις παρούσες συνθήκες, είναι ζήτημα εθνικό. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι τον τελευταίο χρόνο το πρόβλημα της ρευστότητας εντάθηκε. Το ΤΕΜΠΜΕ βούλιαξε. Στο ΕΣΠΑ η Ελλάδα βρέθηκε από την 5η θέση στις απορροφήσεις στην 23η στην Ε.Ε. Ο προηγούμενος επενδυτικός νόμος καταργήθηκε, το προσχέδιο νόμου που παρουσίασε η κα Κατσέλη το καλοκαίρι αποσύρθηκε και το καινούργιο σχέδιο νόμου ακόμα αναμένεται. Η ρύθμιση για το καμποτάζ υπήρξε ατελής και περιπεπλεγμένη. Και όλες οι εξαγγελίες για την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παραμένουν ακόμα συνθήματα.

Με εποικοδομητική στάση και συγκεκριμένες προτάσεις επιχειρούμε, ως αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και ένα χρόνο, να συμβάλλουμε στην τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση όμως είναι που πρέπει να υιοθετήσει, αλλά και να εφαρμόσει μια σαφή πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση. Και να περάσει επιτέλους από τη θεωρία στην πράξη.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο